Prøv avisen

Det næste hospice ligger på Fyn

Byggeriet af et hospice på Fyn begynder i denne måned. Hospicet ventes klar til at åbne om et år

- Vi er lidt stolte over, at vi er nået så langt på så kort tid.

Sådan siger formanden for den selvejende institution, Hospice Fyn, Børge Wagner efter nyheden om, at projektet har fået seks millioner kroner fra regeringens hospicepulje.

Dermed kan det første spadestik til det, der bliver Danmarks sjette hospice, tages senere på måneden, og om et år forventes hospicet klar til at åbne.

- Mange af os har nok oplevet, at venner eller familiemedlemmer, der har været uhelbredeligt syge, har ligget på sygehuset og næsten er døde på gangen. Det er uværdigt. Derfor har jeg hele tiden haft i baghovedet, at det, vi bygger, ikke må ligne et sygehus. Det skal være et luksushotel, siger Børge Wagner, der af mange vil være kendt som chefdirigent for Danmarks Radios Underholdningsorkester i 1980'erne og 1990'erne.

I dag er han freelance musiker, medlem af Odense Byråd for de konservative og altså særdeles aktiv i arbejdet med at skaffe Fyn et hospice. Selv har han kendt to mennesker, der var på hospice i deres sidste tid, og han er overbevist om, at muligheden for at komme på hospice er et godt alterna-tiv.

- Jeg er ikke i tvivl om, at de 12 senge vil blive fyldt. Men det kræver en voldsom erkendelse af, at helbredelse ikke er mulig, før man kan søge på hospice. Mange har ikke mulighed for at bo hjemme til sidst. Min ven, som var syg havde kone og to små børn, og de var enige om, at det ikke var muligt, at han kunne være hjemme til sidst. Så er hospice en god løsning, siger Børge Wagner.

Det fynske hospice kommer til at ligge i udkanten af Odense i et landsbymiljø. Grunden blev købt for et halvt år siden, og budget, tegninger og licitation er på plads.

- Det bliver et meget smukt byggeri. Der skal ligge en stor have midt inde i huset, hvor det bliver muligt at færdes, selv om man er sengeliggende eller måske sidder i en rullestol. Vi har også fået lavet et kapel, hvor der skal være en vandrende i gulvet og indirekte lys, siger Børge Wagner.

Fyns Amt har garanteret driften, og de seks millioner kroner fra regeringens hospicepulje skal bruges til selve byggeriet. Da hospicet er omfattet af det frie sygehusvalg bliver det muligt for alle danskere at komme på Hospice Fyn, hvis de er uhelbredeligt syge og døende.

dahl-hansen@kristeligt-dagblad.dk

Fakta

Hospicer i Danmark

Hospice er for uhelbredeligt syge og døende. Typisk er det kræftpatienter, der kommer på hospice. Et hospice kan ikke behandle men lindre smerter og give omsorg.

Der findes i øjeblikket fem hospicer i Danmark med tilsammen 53 sengepladser.

De fem hospicer ligger i Hellerup, Frederiksberg, Århus, Aalborg og Vejle. Det vurderes, at det samlede behov på landsplan er 250 sengepladser, næsten fem gange mere end i dag.

I løbet af de to år ventes det, at der åbner hospicer i Odense og Roskilde.