Dét sagde dommerne om initiativfinalisterne

Favoritterne blandt dommerpanelet spændte bredt, da en vinder skulle udpeges blandt de syv finalister i konkurrencen om Kristeligt Dagblads Initiativpris

I tirsdags samledes initiativprisens dommerpanel på Kristeligt Dagblad i København. Dommerne var Bibelselskabets generalsekretær Birgitte Stoklund Larsen, foredragsholder og forfatter Xinxin Gudbjörnsson, kirkeminister Bertel Haarder, Zetlands chefredaktør Lea Korsgaard, biskop over Viborg Stift Henrik Stubkjær og ungdomspræst Thomas Nedergaard i ungdomskirken ”ukirke”.
I tirsdags samledes initiativprisens dommerpanel på Kristeligt Dagblad i København. Dommerne var Bibelselskabets generalsekretær Birgitte Stoklund Larsen, foredragsholder og forfatter Xinxin Gudbjörnsson, kirkeminister Bertel Haarder, Zetlands chefredaktør Lea Korsgaard, biskop over Viborg Stift Henrik Stubkjær og ungdomspræst Thomas Nedergaard i ungdomskirken ”ukirke”. . Foto: Leif Tuxen.

Da initiativprisens dommerpanel i tirsdags samledes på Kristeligt Dagblad i København, fik de indledningsvis mulighed for at præsentere hver deres favoritter blandt de syv finalister. Ved de efterfølgende afstemningsrunder blev Toftlunds flygtningecafé kåret som vinder med fem ud af seks stemmer.

Bertel Haarder, kirkeminister (V): Mere Kirke for pengene

Kirkeministeren var ikke et sekund i tvivl om sin favorit. Ved at samle de erfaringer, som menighedsråd rundt omkring i landet gør sig, mente han, at Mere Kirke kunne omslutte de andre initiativer og burde derfor vinde.

”Mere Kirke for pengene gør det muligt, at vi får en gensidig læring inden for folkekirken, menighedsråd og blandt alle andre, som interesserer sig for det kirkelige. Hvis der er noget, vi har brug for, er det sted, hvor vi kan hente inspiration til det lokale menighedsliv,” sagde han i sin begrundelse.

Birgitte Stoklund Larsen, generalsekretær i Bibelselskabet: Kunstprojekt på kirkegård i Kerteminde, kirkevenner i Als og flygtningecafé i Toftlund

I Birgitte Stoklund Larsens udvælgelse lagde hun vægt på, at initiativerne byggede på en idé, som andre nemt kan give sig i kast med. Derudover vægtede hun, at der også var flere samarbejdsparter i projektet.

”Både kirkevenner i Als og flygtningecaféen er initiativer, som andre også kan føre ud i livet. Det er nogle enkle ting, der gør en stor forskel. Men kirkegårdsprojektet er min favorit, fordi det også indebærer et større samarbejde. Både børn, kunstnere og nogle lokale professionelle kommer i kontakt med hinanden. Det er et projekt, der går i dybden, både fordi det rammer en eksistentiel tone, men også fordi det rækker ud over det lokale projekt,” forklarede hun.

Henrik Stubkjær, biskop over Viborg Stift: Samtaler for gravide, Mere Kirke for pengene og flygtningecafé i Toftlund

”Vi er nødt til i folkekirken at sætte større fokus på dåben. Samtaler for gravide tager indirekte temaet om dåbsprocent op. Lige som babysalmesang åbner det for, at man kommer i kirke på en anden måde,” sagde biskoppen om sin første favorit blandt de syv finalister. Derefter tilsluttede han sig kirkeministeren:

”Jeg er enig med Bertel Haarder om, at noget af det, vi mangler i folkekirken, er vidensdeling. Der er så mange gode initiativer rundt omkring, men vi får dem ikke delt med hinanden, så vi sidder og skal opfinde den dybe tallerken hver gang.” Også flygtningecaféen var blandt biskoppens favoritter.

”Flygtningecaféen sætter fokus på den aktuelle udfordring i Danmark med hensyn til flygtninge, hvor en af kirkens opgaver er at være gode naboer for de folk, der kommer hertil,” sagde han.

Lea Korsgaard, chefredaktør for Zetland: Kirkevenner i Als, Grundlovsgudstjenesten i Hvide Sande og flygtningecafé i Toftlund

De bedste initiativer var ifølge Lea Korsgaard dem, der er forankret i det kristne budskab.

”Både grundlovsgudstjenesten, kirkevenner og flygtningecaféen søger tilbage til kirkens egentlige formål: Nemlig at samle mennesker om det kristne budskab. De bringer folk sammen om det meningsfulde, det er at gå i kirke, og gør en forskel i lokalområdet både for ældre, der ikke kan komme i kirke og for de flygtninge, som kommer hertil,” forklarede hun under dommervoteringen.

Thomas Nedergaard, ungdomspræst i ”ukirke” i København: Grundlovsgudstjenesten i Hvide Sande

I Thomas Nedergaards vurdering af de syv finalister tog han især udgangspunkt i, hvor innovative initiativerne var, og om de i forvejen var udbredte.

”Grundlovsgudstjenesten har nogle kvaliteter, som gør, at den tiltrækker mange kirkegængere. Noget af det, vi af og til kigger for lidt på, er, at vi skal have flere folk i kirken. Grundlovsgudstjenesten er en måde at gøre det på, fordi den tager en almindelig gudstjeneste ind i en ualmindelig kontekst. På den måde blander den både kirke- og kulturliv sammen.”

Xinxin Gudbjörnsson, foredragsholder og forfatter: Samtaler for gravide

”For mig er det vigtigt, at kirken hjælper, hvor der er behov. Det er fint at lave kaffeklubber og prøve at tiltrække flere mennesker, men for mig handler det om, at man reelt hjælper nogle mennesker og ikke begynder at lefle for at få medlemmer. Jeg tror, det er svært at gå i dybden med tingene til de initiativer, hvor der kommer mange mennesker,” forklarede hun indledningsvis.

”Samtaler for gravide byder både religiøse og ikke-religiøse velkommen. Det, synes jeg, er godt, fordi folkekirken ikke kun bør være der og hjælpe dem, som er kristne, men alle mennesker. For mig er det, hvad næstekærlighed handler om,” sagde hun om initiativet.