Prøv avisen
Initiativpris

Børn mærker et sus, når orglets første toner lyder

”Smukt. Yes. Helt vildt flot. Stærkt.” Der bliver ikke sparet på de positive tilkendegivelser, når Katrine Immerkjær underviser. Måske er det derfor, at der i øjeblikket er venteliste til at få lov at spille orgel på Vesterbro. Nærmest kameraet ses Nynne på otte år, og ved siden af sidder Vilma på syv år. – Foto: Leif Tuxen

Orgelklubben skal inspirere flere børn og unge til at spille det store instrument. Initiativet er en af de syv finalister i Kristeligt Dagblads initiativkonkurrence

”Skal vi få det til at larme lidt?”.

Spørgsmålet er henvendt til syvårige Vilma og otteårige Nynne, der begge går til orgelundervisning i Eliaskirken på Vesterbro i København og har gjort det i over to år. En begejstret tilkendegivelse fra pigerne får Katrine Immerkjær Kristiansen til at trække og skubbe i et par af de registertræk, der bestemmer, hvordan tonerne skal lyde. Hun er organist i Brøndby Strand Kirke på Sjælland og initiativtager til Orgelklubben. Snart giver opvarmningsmelodien genlyd mellem den tomme kirkes mure. Mens et lille smil breder sig på Vilmas ansigt, trækker Nynne vejret ind, og holder det, i ren koncentration. De kan knap nok nå pedalerne med deres fødder, men spiller hjemmevant på det store orgel med tre manualer.

Katrine Immerkjær Kristiansen blev selv grebet af orglet som barn, og hun tilskriver en passioneret orgellærer en stor del af æren. Nu har hun dedikeret meget af sin tid til Orgellubben, der er blandt de sidste syv initiativer i Kristeligt Dagblads initiativkonkurrence. Klubben skal gøre op med instrumentets image som gammeldags, og her tilbyder Katrine Immerkjær Kristiansen at undervise børn og unge i orgelspil, ligesom hun uddanner organister i at undervise i orgel.

”Der er ikke et instrument, som kan lede 200 mennesker bedre end et orgel. Orglet kan bringe følelser frem i os, og jeg mærker stadig et sus, når det sætter i gang. Det gør små børn også, og jeg har endnu ikke mødt et barn, der synes, orglet er nederen. Det er jeg helt vild med, og så elsker jeg at undervise. Den dynamik, der er med børn og unge, er virkelig sjov,” siger hun.

Arbejdet med Orgelklubben, der startede som et samarbejde med musikkonservatoriet i Esbjerg, begyndte for seks år siden. Dengang pakkede Katrine Immerkjær Kristiansen sin grønne Fiat Punto og kørte ud i Region Syddanmark for at holde orgeldage i kirker og på musikskoler og vise børn og unge, at orglet kunne være en mulig fritidsaktivitet. Det blev en succes, og siden har hun fortsat arbejdet fra København. I dag er der 17 orgelklubber i hele landet, og her bliver der gjort meget ud af, at det skal være socialt at spille orgel.

Hun oplever da også, at familierne møder talstærkt op, når der afholdes koncerter med eleverne. Og at der er stor opbakning til de camps, hun arrangerer en gang imellem for de ældre børn.

Med tiden håber hun, at Orgelklubben kan bidrage til at skaffe flere organister til folkekirken, der har svært ved at opstøve nye, når de gamle går på pension.

Og hun håber, at flere menighedsråd rundtomkring i landet vil følge eksemplet fra Brøndby Strand Kirke, hvor hun som organist også har ansvar for at undervise to-tre elever i orgel.

”Jeg mærker jo, at mine elever bliver grebet af instrumentet. En af mine ældre elever skal til at søge ind på konservatoriet, så vi begynder at mærke effekten af det, der blev startet op for seks år siden. Men det tager tid at vende skuden. Der går nok 20 år, før vi ikke mangler organister og ansøgere,” siger Katrine Immerkjær Kristiansen.