Mohammad arbejder gerne med svinekød og alkohol: Jeg vil bare gerne have et job

Mohammad Al-Abdallah fra Syrien kom i konflikt med sin tro i mødet med det danske arbejdsmarked

Mohammad, her i tjenerdragt, er en af de muslimer, der har gjort sig religiøse overvejelser i forhold til sin jobsituation. – Privatfoto.
Mohammad, her i tjenerdragt, er en af de muslimer, der har gjort sig religiøse overvejelser i forhold til sin jobsituation. – Privatfoto.

Har man som muslim i Danmark ret til at stille krav eller helt sortere jobs fra på grund af sin tro?

Det spørgsmål måtte Mohammad Al-Abdallah stille sig selv, da han kom til Danmark i august 2014. Han er oprindelig fra Syrien, uddannet i turistbranchen og muslim. Tidligere har han haft jobs på hoteller og restauranter i Syrien, Dubai og Tyrkiet. Steder, hvor han kunne vælge, hvad han ville arbejde med, og hvad der var imod hans religiøse overbevisning.

”Det var anderledes der. Jeg ville på grund af min religion ikke arbejde de steder, hvor man skulle håndtere svinekød og alkohol. Det var min egen sag, og folk accepterede det,” siger Mohammad.

Mohammad spiser selv hverken svinekød eller drikker alkohol. Derfor havnede han i et dilemma, da han som muslim i et sekulært land som Danmark, hvor størstedelen ikke lever efter religiøse retningslinjer, ville søge arbejde i restaurationsbranchen.

For her var det netop ofte en del af dagligdagen at arbejde med alkohol og svinekød. Mohammad var endt i en religiøs gråzone og stod i en vanskelig situation.

”Det stred imod min religion. Jeg var ikke vant til at være tvunget til at skulle arbejde med svinekød og alkohol, men på den anden side ville jeg jo gerne have job,” siger han.

Mohammad deltog derfor i programmet ”Asger og de nye danskere”, der blev sendt på DR 2 i 2016, hvor seks nye danskere skal hjælpes ind på arbejdsmarkedet.

Efter programmet blev han mødt af negative reaktioner fra mange, blandt andet fordi han netop meddelte, at han ville have det dårligt med at bestride et job, hvor han skulle servere alkohol og svin.

Efterfølgende måtte han tage sine holdninger til overvejelse, og han ændrede sin opfattelse af, hvad han var villig til.

”Danmark er et andet land, og det respekterer jeg. Derfor besluttede jeg mig også for at gøre det alligevel. Men det var en udfordring,” siger han.

Problemstillingen handler ifølge Mohammad om forståelse for hinanden.

”Det handler jo om, hvad vi er vokset op med og tror på. Derfor forstår jeg godt, når folk i Danmark stiller spørgsmål ved min holdning. Men jeg var eksempelvis i praktik på hotel Marselis i Aarhus, hvor chefen spurgte mig, om det var okay for mig at arbejde med svinekød og alkohol. Det sagde jeg endda ja til, fordi jeg ville vise, at jeg er villig til at tilpasse mig. Det var fint. Alle har et valg,” siger Mohammad.

I dag læser Mohammad på VUC, mens han leder efter et fast job.

”Hvis jeg bliver nødt til at arbejde med svinekød og alkohol i fremtiden, gør jeg det. Jeg vil bare gerne have et job, for jeg skal forsørge min kone og datter,” siger han.