DF: Skole-reform ligner afkristning

Et møde i Folketinget om konfirmationsforberedelse førte til beskyldninger om afkristning

Flere politikere fra Dansk Folkeparti forsøgte i går at få svar fra Marianne Jelved på, om den nye skolereform indirekte risikerer at "afkristne" Danmark.
Flere politikere fra Dansk Folkeparti forsøgte i går at få svar fra Marianne Jelved på, om den nye skolereform indirekte risikerer at "afkristne" Danmark. Foto: Kasper Palsnov.

Den nye skolereform har fået skyld for meget. Nu får politikerne bag reformen også skyld for at ville afkristne Danmark. I hvert fald, hvis man spørger Dansk Folkeparti.

Meldingen kom, da der i går i Folketingets Kirkeudvalg var samråd om skolereformens betydning for konfirmationsforberedelsen og dens placering i skoletiden. Kirkeminister Marianne Jelved (R) og undervisningsminister Christine Antorini (S) skulle blandt andet forholde sig til flere præsters oplevelse af, at skolerne i stigende grad har placeret konfirmationsforberedelsen i de sene eftermiddagstimer, og hvad regeringen har tænkt sig at gøre ved den udvikling. Der mangler stadig præcise tal på udviklingen, men i samrådet opsummerede Marie Krarup (DF) udviklingen for den omstridte konfirmationsforberedelse:

”Der er formelt ikke ændret noget i reglerne. Der er bare sket det, at skoletimerne fylder mere, og der er blevet større kamp om de gode timer. Størstedelen af præsterne har måttet opgive timerne klokken 8-10 og har skubbet dem til om eftermiddagen. Hvis man som præst har fået tilbudt at undervise fredag mellem 14 og 16, så står man som folkekirke lidt med håret i postkassen, fordi man skal konkurrere med familieliv og fritidsaktiviteter. Det kunne ligne en indirekte afkristning af Danmark,” sagde Marie Krarup.

Lidt senere tog partikollegaen Christian Langballe samme tema op:

”Præsterne får jo et tilbud, som de ikke kan afslå. Det, som jeg sådan set også er ude efter i dette samråd, det er afkristningen af Danmark. Føler regeringen overhovedet, at der er et ansvar? Er det sådan en stuepige, der bare har at makke ret, når herren taler? Respekterer man, at der er det forhold mellem stat og kirke i Danmark, for jeg synes, det tyder på, at man ikke altid gør det,” sagde Christian Langballe.

Marianne Jelved var tydeligvis utilpas ved de skarpe bemærkninger, da hun fik ordet:

”Det er en meget, meget ubehagelig insinuation at sige, at jeg sidder her med hensigten at afkristne Danmark. Aldrig har jeg nogensinde hørt en påstand af den karakter. Det må jeg bare afvise. Det er nærmest ... ja, det vil jeg ikke sige, hvad er,” sagde en harm Marianne Jelved.

Debatten om konfirmationsforberedelsen fortsætter på et nyt og mere kvalificeret grundlag, når Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter den 1. februar offentliggør en større, landsdækkende undersøgelse.