DF til regeringen: Undersøg indsats mod kristenforfølgelser

Dansk Folkeparti vil have belyst kristenforfølgelser i lande, Danmark samarbejder med, ligesom man vil have kortlagt Udenrigsministeriets arbejde for forfulgte kristne. Forslaget er godt, men det har formentlig ingen gang på jord, når man kun taler om ”kristenforfølgelser”, siger iagttager

”Langt størstedelene af alle, der bliver forfulgt på grund af deres tro, er kristne, og det er et stigende problem. Det er meget bekymrende og bør være noget, vi tænker langt mere ind i vores udenrigspolitik,” siger DF's udenrigsordfører Morten Messerschmidt.
”Langt størstedelene af alle, der bliver forfulgt på grund af deres tro, er kristne, og det er et stigende problem. Det er meget bekymrende og bør være noget, vi tænker langt mere ind i vores udenrigspolitik,” siger DF's udenrigsordfører Morten Messerschmidt. . Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Når Danmark samarbejder med et andet land, skal vi vide præcist, hvor stort et problem dette land har med forfølgelse af kristne. Det mener Dansk Folkeparti, der har fremsat et beslutningsforslag, der skal styrke arbejdet for tros- og religionsfrihed for forfulgte kristne.

Forslaget går på, at omfanget af kristenforfølgelser skal kortlægges i de lande, som Danmark har forbindelse til udenrigspolitisk og udviklingspolitisk. Og så skal der gennemføres en undersøgelse af Udenrigsministeriets hidtidige arbejde for trosfrihed, hvis det står til Dansk Folkeparti og partiets udenrigsordfører, Morten Messerschmidt:

”Langt størstedelen af alle, der bliver forfulgt på grund af deres tro, er kristne, og det er et stigende problem. Det er meget bekymrende og bør være noget, vi tænker langt mere ind i vores udenrigspolitik,” siger folketingspolitikeren, der giver som eksempel, at Danmark for nylig har indgået en samarbejdsaftale med Indien, der ifølge organisationen Åbne Døre er det 10. værste land at være kristen i.

”Jeg synes, at det er både bekymrende og afslørende, at statsministeren bryster sig af at indgå en partnerskabsaftale med Indien, tilsyneladende uden at skænke det en tanke, at forfølgelser af kristne er et voksende problem i landet under præsident Narendra Modi.”

Det er efter britisk forbillede, at Dansk Folkeparti fremsætter forslaget. Udenrigsministeriet i Storbritannien afsluttede sidste år en omfattende og meget omtalt rapport om kristenforfølgelser globalt. Formålet med en dansk pendant er specifikt at have et blik på de lande, Danmark har særlige relationer til udenrigs- og udviklingspolitisk, oplyser ordføreren.

Det er en god idé, mener Jonas Adelin Jørgensen, der er akademisk medarbejder ved Folkekirkens mellemkirkelige Råd, og som i mange år har været optaget af spørgsmålet om religions- og trosfrihed. Han kalder det imidlertid en stor svaghed, at forslaget særskilt har fokus på forfulgte kristne og ikke andre grupper. Al erfaring viser nemlig, at det er svært at få partier til venstre for midten til at bakke op om initiativer, der har særskilt fokus på forfulgte kristne frem for forfulgte religiøse minoriteter generelt. Når Dansk Folkeparti alligevel vælger at formulere forslaget på den måde, kan man få den mistanke, at partiet ikke har realpolitiske ambitioner med forslaget, tilføjer han.

”Det ligner et forsøg på en værdipolitisk markering, når Dansk Folkeparti kommer med et forslag, der er formuleret på en måde, hvor det sandsynligvis ikke vil blive vedtaget. Så kan man signalere over for befolkningen, at de andre partier ikke tør tale om kristenforfølgelser, selvom det er den gruppe, der er mest udsat. Og at man skal stemme DF, hvis man bekymrer sig om forfulgte kristne,” siger han og tilføjer, at essensen i beslutningsforslaget dog er god.

”Hvis man sætter en undersøgelse i gang af omfanget af religionsforfølgelse, vil det naturligt blive en mere integeret del af den danske udenrigs- og udviklingspolitik. For det forudsætter, at man ved noget om problemet og dets omfang, hvis man vil gøre noget ved det,” siger han.

Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, kalder det også en god idé og har umiddelbart ikke noget problem med, at forslaget særskilt handler om forfulgte kristne.

”Vi må tage fat der, hvor problemerne er størst. Og desværre er det sådan, at forfølgelse af kristne er det største problem inden for tros- og religionsfrihed. Det er et alvorligt problem, der bare vokser og vokser. Derfor synes jeg, at det er oplagt med en rapport, der ser netop på dette,” siger han.

Morten Messerschmidt siger, at man ikke vil vende det blinde øje til andre forfulgte religiøse minoriteter, men holder fast i, at fokus først og fremmest skal være på kristne.

”Jeg synes, at kristenforfølgelser er et problem i så stor vækst, at det giver sig selv, at det skal have ekstra meget fokus,” siger han.

Er det ikke urealistisk at opnå et flertal, når I fremhæver kristne i stedet for forfulgte religiøse generelt?

”Det håber jeg ikke. Jeg håber, at venstrefløjen forstår, at Danmark er et kristent land, og at vi derfor må være opmærksomme på, at vores trosfæller rundt omkring i verden bliver forfulgt og diskrimineret på grund af deres tro. Vi skal ikke være ligeglade med, at blandt andre muslimer og ateister også bliver forfulgt, men som en kristen nation må vi have et særligt fokus på kristne.”