DF vil lukke hjemmeside mod social kontrol

Det er problematisk, at forening stiftet af Ateistisk Selskab er overrepræsenteret i kampagne mod social kontrol fra Integrationsministeriet, siger integrationsordførere. DF mener samtidig, at kampagnen er med til at fratage islam ansvaret for social kontrol, og vil derfor have den lukket øjeblikkeligt

”Det er ganske enkelt langt ude, at ministeriet har involveret personer med forbindelse til Ateistisk Selskab, når det er deres erklærede mål at ramme folkekirken så hårdt som muligt. Og filmen knækker jo fuldstændig, når en muslimsk pige med tørklæde sidder i en video på hjemmesiden og siger, at social kontrol ikke har noget med islam at gøre," siger Martin Henriksen (DF).
”Det er ganske enkelt langt ude, at ministeriet har involveret personer med forbindelse til Ateistisk Selskab, når det er deres erklærede mål at ramme folkekirken så hårdt som muligt. Og filmen knækker jo fuldstændig, når en muslimsk pige med tørklæde sidder i en video på hjemmesiden og siger, at social kontrol ikke har noget med islam at gøre," siger Martin Henriksen (DF). Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix.

En kampagne, der skal forebygge social kontrol, har over de seneste dage vakt debat på de sociale medier. Kampagnen udspringer af regeringens handlingsplan for forebyggelse af social kontrol fra 2016 og består blandt andet af hjemmesiden medalrespekt.dk, der beskyldes for at relativere problemer med social kontrol i muslimske miljøer ved at sætte tidligere medlemmer af blandt andet Indre Mission i samme kategori.

Samtidig viser det sig, at mindst 5 ud af kampagnens 25 ambassadører med personlige historier om social kontrol er eller har været i berøring med foreningen Eftertro, der er stiftet Ateistisk Selskab. Ambassadørerne skriver indlæg på kampagnens hjemmeside og kan reserveres til gratis foredrag eller debatter på for eksempel skoler. Kampagnens hjemmeside henviser desuden til foreningen Eftertro under fanebladet ”Hjælp og vejledning”.

At denne forening i så høj grad er repræsenteret i en statsligt finansieret kampagne, er problematisk, mener Dansk Folkepartis integrationsordfører Martin Henriksen, der også hæfter sig ved en video på kampagnens hjemmeside, hvor en kvinde med tørklæde siger, at det er kultur og ikke islam, der er årsagen til social kontrol.

”Det er ganske enkelt langt ude, at ministeriet har involveret personer med forbindelse til Ateistisk Selskab, når det er deres erklærede mål at ramme folkekirken så hårdt som muligt. Og filmen knækker jo fuldstændig, når en muslimsk pige med tørklæde sidder i en video på hjemmesiden og siger, at social kontrol ikke har noget med islam at gøre. På den baggrund mener jeg, at hjemmesiden bør lukkes øjeblikkeligt. Jeg mener, at ministeren har et stort forklaringsproblem, og Dansk Folkeparti retter nu via Integrationsudvalget henvendelse til ministeren og beder hende lukke siden. Det fungerer ganske enkelt ikke,” siger han.

De Konservatives integrationsordfører Naser Khader mener også, at kampagnen har et forkert fokus.

”Det sker altid, når man diskuterer problemer ved islam, at nogen sammenligner med for eksempel Indre Mission. Det er en relativering og bagatellisering af det rigtige problem, for sammenligningen holder ikke. Jeg har i hvert fald aldrig oplevet missionsfolk være voldelige. Og så bliver man træt i hovedet, når en kvinde med tørklæde i en video frikender islam for ansvaret for social kontrol. Jeg synes, at vi skal give kampagnen et gult kort, så de forhåbentlig kan få rettet op på skævheden. Hvis ikke det sker, må vi give den det røde kort og lukke den ned,” siger han og tilføjer, at man burde have gjort et bedre arbejde for at undgå en overrepræsentation af folk med forbindelse til Ateistisk Selskab blandt de personer, der skriver på hjemmesiden.

SF’s integrationsordfører Holger K. Nielsen mener dog, at man bør slå koldt vand i blodet.

”Jeg kan da godt se, at man skal passe på med ikke at trække det for skarpt op og sige, at al social kontrol er det samme. Men man kan godt nævne forskellige former for social kontrol uden at tale problemet ned, vil jeg mene,” siger han og tilføjer, at han ikke ser det store problem i, at man har rekrutteret folk med forbindelse til foreningen Eftertro.

”Hvis jeg selv skulle vælge 25 ambassadører, ville jeg nok ikke vælge så mange med den profil. Men der kan jo have været mange hensyn at tage. Det er jo ikke sådan, at Ateistisk Selskab styrer kampagnen,” siger han.

Det var ikke muligt for Kristeligt Dagblad at få et telefonisk interview med udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V). Hun skriver dog i en mail om kritikken af kampagnen, der hører under hendes ministerium:

”Jeg er af den helt klare opfattelse, at social kontrol er et problem, der først og fremmest gør sig gældende i de muslimske miljøer i Danmark. Det har jeg sagt ved talrige lejligheder. Derfor er regeringens indsats på området også målrettet unge med ikke-vestlig baggrund. Men selvfølgelig kan der også være andre unge, der kan have udfordringer, og dem skal vi også række hånden ud til og tilbyde hjælp. Det tror jeg, der er enighed om i det meget brede flertal, der står bag regeringens handlingsplan mod social kontrol.”