Diakonal succes vokser støt og roligt

Ys Men-bevægelsen i Danmark påkalder sig sjældent store overskrifter. Alligevel stiger medlemstallet år for år, og i dag er der 140 klubber i landet

Bjarne Sønderskov overtager i juli 2013 posten som regionsleder hos Y’s Men Danmark, der oplever fremgang i disse år. –
Bjarne Sønderskov overtager i juli 2013 posten som regionsleder hos Y’s Men Danmark, der oplever fremgang i disse år. –. Foto: Privatfoto.

Ofte lyder der bekymrede stemmer fra forenings- og frivillighedsdanmark. Der kæmpes med at skaffe frivillige, og medlemstallene er faldende.

Sådan er det ikke hos Ys Men i Danmark. Bevægelsen, der er støtteklub for KFUMs arbejde, vokser støt i disse år. De seneste to år er der kommet knap 200 nye medlemmer til, så der i dag er 3.520 medlemmer på landsplan. I år er der åbnet to nye klubber, Limfjord Ys Mens Club på Mors og Vendelbo Ys Mens Club, Hjørring, med tilsammen over 70 nye medlemmer. Bevægelsen tæller i dag 140 klubber fordelt over hele landet.

LÆS OGSÅ: Kirken har meget at byde på til familier i krise

Særligt i Jylland står vi stærkt, men generelt oplever vi en stor interesse for at udføre frivilligt velgørenhedsarbejde. Selvom vi ikke er så synlige med vores arbejde, så oplever vi fremgang, siger Bjarne Sønderskov, der 1. juli 2013 overtager posten som regionsleder og dermed er øverste leder for bevægelsens danske afdeling.

Ud over sit frivillige arbejde og engagement i Kronjyllands Ys Mens Club i Randers er han ansat hos SKAT i Aarhus. Tilsyneladende er der mange som ham, der har lyst til at rive to faste aftener ud af kalenderen hver måned for at mødes til spisning og igangsætte velgørende aktiviteter.

Mange af vores medlemmer er vokset ud af KFUM og KFUK samt FDF. Ys Mens-klubben vil gerne være et sted, hvor man får et voksenfællesskab, og hvor man samtidig mødes om et meningsfuldt og givende arbejde, siger Bjarne Sønderskov.

Ys Men har i år sendt en bog på gaden, der fortæller om bevægelsens 65-årige historie på dansk grund. En historie om indsamlinger blandt andet gennem genbrugsbutikker og planlægning af forskellige lokale aktiviteter, der har givet penge til KFUM-arbejdet. Nogle steder i landet står Ys Men således for julemarkeder, andre steder sælges der nytårsfyrværkeri.

Det er de enkelte klubber rundtom i landet, der selvstændigt bestemmer, hvordan de vil indsamle midler, og samtidig afgør, hvad midlerne skal bruges til. Jeg er overbevist om, at det er den stærke følelse af medindflydelse, der tiltaler mange, fremhæver den kommende regionsleder.

Ud over støtten til lokale projekter donerer hver enkelt klub midler til organisationens danske regionsprojekt. Her har man i år valgt at støtte KFUMs europæiske arbejde med en halv million kroner, ligesom der er givet midler til et ungdoms- og diakonicenter i Ungarn og et udviklingsprojekt i Cambodja. På internationalt plan er Ys Men gået aktivt ind i kampen mod malaria og donerer således myggenet og malariamedicin.

Vores internationale arbejde er afgjort en vigtig faktor. For mange danskere kan det være vanskeligt at finde ud af, hvordan man bedst muligt støtter det internationale udviklingsarbejde. Når du er med i Ys Men, er du automatisk med til at støtte udviklingsprojekter rundtom i verden, siger Bjarne Sønderskov.

Ys Men-bevægelsen