Prøv avisen

Dokumentation: Fair play for konversion

Et britisk forum med kristne og muslimer har på opfordring fra ærkebiskop Rowan Williams vedtaget 10 nye retningslinjer for konversion. Her er de i dansk oversættelse:

Som medlemmer af Christian Muslim Forum er vi dybt engageret i vores tro (kristendom og islam) og ønsker at forkynde den trofast. Som kristne og muslimer er vi forpligtet til at samarbejde til vores fælles bedste. Vi anerkender, at begge trossamfund aktivt opfordrer andre til at dele deres tro, og at alle trosretninger har den samme ret til at forkynde deres tro over for andre. Vi har forskelligartede holdninger og tilgange, der kan virke kontroversielle og føre til spørgsmål. Dette dokument er ikke en teologi om kristen forkyndelse eller missionsvirksomhed eller en Da'wah (invitation til islam), men en række retningslinjer for god praksis. The Christian Muslim Forum fremsætter følgende forslag, som forhåbentlig vil kunne hjælpe kristne og muslimer (og andre) med at forkynde deres tro med integritet og medfølelse over for dem, de møder.

1) Vi vidner om og forkynder vores tro, ikke kun med ord, men med vores holdninger, handlinger og levevis.

2) Vi kan ikke omvende folk, det kan kun Gud. Vi bør med vores sprog og metoder anerkende, at folks valg af tro først og fremmest er et anliggende mellem dem og Gud.

3) Vi bør aldrig tvinge andre til at dele vores tro; dette er især vigtigt, når man arbejder med børn, unge mennesker og udsatte voksne. Alle bør have mulighed for at modtage eller afvise det budskab, vi forkynder, og vi vil acceptere folks valg uden vrede.

4) Hvis vi hjælper folk, der er i nød eller befinder sig i en personlig krise, bør vi aldrig manipulere disse situationer for at omvende folk.

5) En opfordring til at konvertere bør aldrig være forbundet med økonomiske, materielle eller andre lokkemidler. Det valg bør udelukkende træffes med hjertet og hjernen.

6) Vi vil tale om vores tro uden at nedgøre eller spotte andres tro.

7) Vi vil tale tydeligt og ærligt om vores tro, selv når det er ubehageligt eller kontroversielt.

8) Vi vil være ærlige omkring vores motivationer for aktiviteter, og vi vil fortælle folk, når en begivenhed omfatter forkyndelse.

9) Selvom vi anerkender, at begge samfund naturligvis vil glæde sig over og støtte dem, der har valgt at følge dem, vil vi være forstående over for det tab, som andre måtte føle.

10) Selvom vi kan blive såret, når nogen, vi kender og elsker, vælger at forlade vores tro, vil vi respektere deres valg og ikke tvinge dem til at blive eller chikanere dem bagefter.