Domkirke køber historisk ejendom efter lang debat

Københavns Domkirke fik i går endelig tilladelse til at købe den gamle Metropolitanskolen og gøre den til et stort kirke- og kulturhus

Ønsket om at købe Metropolitanskolen, der ligger ved siden af Vor Frue Kirke, er gammelt og skyldes ifølge domprovst Anders Gadegaard domkirkens forbindelse til skolen. Arkivfoto.
Ønsket om at købe Metropolitanskolen, der ligger ved siden af Vor Frue Kirke, er gammelt og skyldes ifølge domprovst Anders Gadegaard domkirkens forbindelse til skolen. Arkivfoto. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix.

Fra næste år får den gamle Metropolitanskolen i det indre København en ny funktion. Her vil den historiske bygning nemlig blive overtaget af Vor Frue Kirke, Københavns Domkirke, der har planer om at forvandle den til et stort kirke- og kulturhus i hovedstaden. I går fik domkirkens menighedsråd den endelige godkendelse fra Finansudvalget, og fra begyndelsen af januar tilhører ejendommen kirken.

”Det er verdens bedste julegave,” siger domprovst Anders Gadegaard, som har været bannerfører for projektet.

Ønsket om at købe Metropolitanskolen, der ligger ved siden af Vor Frue Kirke, er gammelt og skyldes ifølge Anders Gadegaard domkirkens forbindelse til skolen.

Da den oprindelige Vor Frue Latinske Katedralskole – som har skiftet bygning nogle gange – blev stiftet omkring år 1200, var det nemlig samtidig med Vor Frue Kirke.

Skolen var underlagt domkirken, og dens formål var blandt andet at sikre nok kordrenge og senere også præster til området.

Senest har ejendommen, der siden skiftede navn til Metropolitanskolen, været brugt til undervisning af jurastuderende, hvilket stoppede, da fakultetet blev rykket til nye lokaler på Amager.

Arbejdet med at købe ejendommen har været i gang siden 2017, men er blevet forsinket, da der blandt andet har været uenighed i menighedsrådet, hvor særligt ét medlem har været meget imod købet. Det har også taget tid at få købet godkendt i forskellige udvalg og styrelser, og sommerens folketingsvalg betød, at sagen startede forfra.

Nu er ambitionen ifølge Anders Gadegaard at skabe et et kirkeligt møde- og kraftcenter.

”Vi vil stå for foredrag og møder, der har med både kirke og kultur at gøre, og arrangere konferencer og også gerne åbne for, at andre kan bruge lokaliteterne. Vi vil også gerne lave en slags besøgscenter med butik for dem, der kommer til Vor Frue Kirke og også gerne en café,” siger han og tilføjer, at menighedsrådet dog først skal ske, hvad der kan godkendes af kommunen.

Ejendommens salgspris er 31 millioner kroner. Derudover vil der være en udgift til istandsættelse.