Domkirker sætter fokus på forfulgte kristne

Arrangementerne kommer midt under større debat om, hvordan folkekirken skal hjælpe forfulgte kristne

Ved forbønsgudstjenester på søndag giver domkirkerne i Viborg (billedet) og Maribo deres bud på, hvordan man i kirkeligt regi kan tilgå problemet med forfulgte kristne. Arkivfoto.
Ved forbønsgudstjenester på søndag giver domkirkerne i Viborg (billedet) og Maribo deres bud på, hvordan man i kirkeligt regi kan tilgå problemet med forfulgte kristne. Arkivfoto. Foto: Morten Dueholm/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix.

Spørgsmålet om, hvordan folkekirken skal reagere over for verdens forfulgte kristne, har været i fokus den seneste uge. I morgen giver to domkirker deres bud på, hvordan man i kirkeligt regi kan tilgå problemet. Det sker ved forbønsgudstjenester i Viborg og Maribo Domkirker i morgen. Lolland-Falster Stift skriver, at stiftets præster ligefrem kan aflyse søndagens højmesse og i stedet tilbyde menigheden at tage til forbønsgudstjenesten.

Både i Viborg og Maribo har gudstjenesterne været planlagt i længere tid, men er kommet til at ligge i kølvandet på et støttearrangement sidste weekend i Ringsted sognegård. Arrangementet satte gang i en større kirkelig debat ved blandt andet at kritisere landets biskopper for ikke at prioritere forfølgelse af kristne højt nok.

I Viborg Stift er det dog ikke noget nyt, at man sætter fokus på forfulgte kristne. Det er sjette år i træk, at der bliver holdt forbønsgudstjeneste, forklarer stiftspræst Peter Fischer-Nielsen.

”Hvert år prøver vi at koble gudstjenesten til et aktuelt problem for forfulgte kristne. I år har vi derfor fokus på Sri Lanka, hvor der var et stort terrorangreb sidste påske,” siger han.

Også i Lolland-Falsters Stift har man haft tilsvarende forbønsgudstjenester for forfulgte kristne de senere år.

Selvom spørgsmålet om folkekirkens tilgang til forfulgte kristne i denne uge har ført til en ophedet debat, har Peter Fischer-Nielsen ikke oplevet større kontroverser om deres arrangement.

”Lige netop en forbønsgudstjeneste tror jeg faktisk, at alle kan være enige om. Det er en type arrangement, som samler på tværs af de skel, der ellers kan være,” siger han.

Når spørgsmålet om forfulgte kristne alligevel har formået at skabe debat i folkekirken i denne uge, handler det ifølge ham om afmagt.

”Alle føler sig vel lidt afmægtige over for det store og alvorlige problem. Og når man ikke føler, man kan gøre meget, kommer man nemt i frustration til at kritisere andre,” siger han.

En anden forklaring på, at emnet har så stort debat- og konfliktpotentiale, er ifølge Viggo Mortensen, professor emeritus i teologi, at det berører islam.

”Der er nogenlunde de samme skillelinjer i debatten om forfulgte kristne, som der er i debatten om, hvordan folkekirken skal forholde sig til islam. For mig at se går brudfladen ved, hvor direkte man skal tale om, at en stor del af kristenforfølgelserne foregår i muslimske lande,” siger han.

Viggo Mortensen uddyber, at det virker til, at biskopperne i den sag følger den linje, som Udenrigsministeriets enhed for trosfrihed har lagt. Her har man forskellige politiske og diplomatiske hensyn at tage højde for og arbejder derfor primært på de indre linjer uden markante udmeldinger. Her taler man om at styrke indsatsen for alle forfulgte religiøse mindretal og fremme tros og religionsfrihed.

”Biskopperne er statstjenestemænd og må derfor i sagens natur bakke op om den officielle linje fra Udenrigsministeriet. Det er svært at se det anderledes end, at de retter ind i den her sag,” siger han.

På den anden side står en række forskellige aktører og personer, som peger på den oplagte kendsgerning, at den største forfølgelse og diskrimination af kristne finder sted i muslimske lande, hvorfor i hvert fald nogle af dem kobler kristenforfølgelser til en antimuslimsk agenda, siger han.

”På sin vis er de positioner meget forudsigelige. Bibelselskabet har valgt kristenforfølgelse som et fokuspunkt, men ellers kan det undre, at flere af missionsorganisationerne ikke taler tydeligere om problemet. Det er ellers dem, der er tilstede i områderne og burde have en interesse i at sætte fokus på problemerne,” siger Viggo Mortensen.