Domprovst: Gud virker gennem andre religioner end kristendom

Har Jesus nogensinde sagt, at han er ”vejen, sandheden og livet”? Det debatterer svenske præster i øjeblikket. Der kan sagtens være andre veje til Gud end kristendommen, mener domprovst Anders Gadegaard

Er Jesus den eneste vej til sandheden? Det diskuteres i Sverige. Her ses et sønderskudt billede af Jesus fra en kirke i Homs, hvor han holder et arabisk skrift i hånden.
Er Jesus den eneste vej til sandheden? Det diskuteres i Sverige. Her ses et sønderskudt billede af Jesus fra en kirke i Homs, hvor han holder et arabisk skrift i hånden. . Foto: Scanpix.

Selvom Jesus ifølge Bibelen sagde, at han er ”vejen, sandheden og livet”, kan der sagtens være vej, sandhed og liv i andre religioner.

Det mener domprovst i Københavns domkirke, Vor Frue Kirke, Anders Gadegaard, som heller ikke er i tvivl om, at jøder, kristne og muslimer forholder sig til den ene og samme skabergud.

”I kristendommen er Jesus den synlige åbenbaring af Gud. Men Guds ånd kan vise sig at være på færde skjult over alt, og vi kan ikke begynde at dømme om, hvor Gud virker og ikke virker,” siger han. ”Så selvfølgelig kan Guds hellige ånd virke i andre religioner.”

Debatten om, hvorvidt alle religioner søger den samme Gud, er blevet aktuel, efter at svenske præster forleden i et indlæg i avisen Dagen spurgte, om den svenske kirke har modet til at proklamere, ”at jøder, kristne og muslimer vandrer mod den samme Gud, hver på sin måde”.

I spidsen for præsterne står domprovst ved Stockholms domkirke Hans Ulfvebrand, som argumenterer for, at Jesus aldrig har sagt, ”Jeg er vejen, sandheden og livet, ingen kommer til Faderen uden ved mig”, som det står i Johannesevangeliet i Det Nye Testamente. De berømte ord er ganske enkelt noget, forfatteren har lagt i munden på Jesus, mener den svenske domprovst.

”Den påstand svarer til, at jeg siger til min hustru, 'du er den fineste i verden'. Det siger jeg i et kærlighedssprog til hende, men jeg kan ikke vide, om hun er den bedste i verden,” siger han til Dagen.

I indlægget opfordrer de svenske præster til at lade folk fra andre religioner holde gudstjeneste i landets kirker:

”Hvis vi i den svenske kirke mener, at spiritualitet og tilbedelse er vigtigt for mennesker, er vi så parate til at åbne vore kirker om fredagen, så muslimer uden eget bønnerum kan få lov til at bede dér?”.

En lignende debat i Danmark førte for fem år siden til, at Dansk Folkeparti blandt andet krævede daværende biskop over Aarhus Stift Kjeld Holms afgang, da han og en række præster proklamerede, at andre religioner kunne føre til Gud. Domprovst Anders Gadegaard deltog også i den debat.

”Når vi tror, at Guds væsen er kærlighed, forekommer det mig at være fuldstændig absurd, at mennesker, som ikke har hørt om Jesus, skulle være lukket ude fra Guds omsorg,” siger han.

Han bifalder dog ikke sin svenske provstekollegas forsøg på at skabe enhed med andre religioner ved at afskrive bestemte vers i Det Nye Testamente.

”Det er håbløst, for går man den vej, er der ingen grænser, og man ender med at opløse hele kristendommen,” siger han.

I Sverige har præsternes udsagn affødt voldsomme reaktioner.

”Forrædere!!” skriver en læser, Mikael Persson, i en debattråd på dagen.se og fortsætter:

”Hele kirkens eksistens har haft Kristus som fundament, og når I nu afviger fra det ståsted, skal jeres ansættelse straks bringes til ophør.”

Anders Gadegaard har ikke noget imod, at muslimske asylsøgere for eksempel har holdt morgenbøn i domkirken de gange, hvor asylsøgere har taget ophold i kirken. Men han ville ikke arrangere en fællesgudstjeneste eller invitere muslimer til at holde gudstjeneste i kirken.

”Kristne har en anden tro om Gud og en anden grundfortælling end muslimer, og jeg mener, at det gavner, at man kan se forskel på os.”