DR lancerer ny morgenandagt for unge

Folkekirken og DR vil lave en daglig morgenandagt, som skal få unge til at lytte til prædikener på mobiltelefonen og skrive bønner på internettet. Kristen seer- og lytterforening er begejstret, men forsker mener, at DR modarbejder den kristne kulturarv

Folkekirken og DR vil lave en daglig morgenandagt, som skal få unge til at lytte til prædikener på mobiltelefonen. Foto: Colourbox.
Folkekirken og DR vil lave en daglig morgenandagt, som skal få unge til at lytte til prædikener på mobiltelefonen. Foto: Colourbox. Foto: Eric Audras.

Mens det 80 år gamle radioprogram Morgenandagten bliver fjernet fra almindelig sendeflade til november, lancerer DR i samarbejde med folkekirken en ny og alternativ morgenandagt, som skal fange opmærksomheden hos de yngre generationer.

Frem for almindelig salmesang og lyden af en rungende kirke over radioen bliver den nye andagt båret af de unges eget engagement i gudstjenesten – blandt andet ved at de kan skrive bønner online og følge videoklip på mobiltelefonen, hvor en præst formidler dagens bibelord.

LÆS OGSÅ: DR kritiseres for trods-reaktion med flytning af Morgenandagten

Eftersom 87 procent af Morgenandagtens lyttere er over 60 år, er det oplagt, at DR fornyer sin formidling af kristendommen, lyder begrundelsen fra direktør for DR Danmark Inger Bach.

"Vi er meget glade for, at den gruppe af ældre er trofaste lyttere, men samtidig kan vi se, at der er brug for fornyelse. Nu er der en anledning til at undersøge, hvordan vi bedst varetager vores forpligtelse til at sende morgenandagt. Derfor vil vi sende en supplerende morgenandagt til et yngre publikum. Det bliver en daglig transmission, som skal kunne følges via medier som mobiltelefon og web. Vi i DR stiller en platform til rådighed, og indholdet står folkekirken så for," siger hun.

LÆS OGSÅ: Borgerlige partier kritiserer DR's flytning af Morgenandagten

Redaktør på folkekirken.dk Ellen Aagaard er i fuld sving med at udvikle det nye koncept.

"Vi tager udgangspunkt i klassisk kristen kulturarv, som vi prøver at formidle på en mere levende måde, så den henvender sig til de mennesker, der er vant til at bruge de her medier. Vi vil blandt andet udvikle en bønneside inspireret af den svenske kirkes bønneside. Der vil også være et dagligt kort videoklip, hvor en præst holder en miniprædiken i en levende og uformel form," siger hun.

Ifølge ph.d. i religionsvidenskab ved Aarhus Universitet Peter Fischer-Nielsen, som forsker i kristendom på internettet, bliver det dog vanskeligt for DR og folkekirken at finde et publikum for den nye andagt.

"Der ligger en stor opgave i at opstøve det unge publikum, og det bliver spændende at se, om målgruppen for de her interaktive hjemmesider findes. Radioandagten henvendte sig jo primært til et lidt ældre publikum, og de vil nok ikke benytte sig af en interaktiv hjemmeside. Hvis det bare bliver nogle blege kopier af den virkelige verdens ritualer, bliver det nok ikke en succes. Projektet kræver derfor en del nytænkning og ressourcer," siger han.

Den kristne seer- og lytterforening KLF, Kirke & Medier, som har indsamlet 14.000 underskrifter i protest mod flytningen af den traditionelle morgenandagt, kalder den nye andagt for "et fantastisk initiativ".

"Vi har i mange år efterlyst et tilbud til børn og unge, som vedrører kristendom. At det sker på de unges betingelser, synes jeg er helt perfekt," siger landsformand Lars-Peter Melchiorsen.

Men DR's initiativ løser ikke det problem, at public service- kanalen har valgt at fjerne den traditionelle morgenandagt fra almindelig sendeflade – tværtimod. Det mener samfundsdebattør og lektor ved Aarhus Universitet Hans Hauge, som blandt andet forsker i teologi og kommunikation.

"Der går X Factor selv i morgenandagten nu. Vi drukner i interaktivitet. Og DR er ikke med til at styrke den kristne kulturarv. I praksis sker der lige det modsatte. I stedet for en offentlig og fælles morgenandagt, som var med til at skabe en forestilling om fællesskab her i landet, får vi nu en subjektiv, privat andagt, der minder om en slags nypietisme. Det fremmer en sekterisk kristendom blandt unge på bekostning af den brede folkekirkelige kristendom," siger han.