DR laver programserie om ”hidtil skjult ungdomskultur” hos Indre Mission

Ny dokumentarserie går tæt på kristne unge. DR vil nedbryde fordomme om de unge fra Indre Mission, men kalder dem samtidig ekstremister og radikale

Nanna Dideriksen på 25 år er en af hovedpersonerne i en ny miniserie af dokumentarer om unge mennesker fra Indre Missions Ungdom. –
Nanna Dideriksen på 25 år er en af hovedpersonerne i en ny miniserie af dokumentarer om unge mennesker fra Indre Missions Ungdom. – . Foto: Lisa Borchert/DR.

Fire unge fra Indre Missions Ungdom (IMU) er genstand for en tv-dokumentar i fire dele, som begynder i overmorgen på ungdomskanalen DR 3. Bag serien står den 21-årige Lisa Borchert, der er under uddannelse som tilrettelægger på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Serien er et personligt projekt, som hun har arbejdet på de seneste par år. Først på egen hånd, men undervejs steg DR 3 på, hvilket dog ikke ændrede projektets karakter, fortæller hun:

”Det har til tider været ensomt, og over 15.000 kilometer er tilbragt bag rattet bare det seneste år, hvor jeg har kørt frem og tilbage mellem København og Jylland i mit folkevognsrugbrød, som har været mit andet hjem under produktionen.”

Lisas interesse for IMU stammer fra en gymnasieopgave, hun skrev sammen med ”en sej pige, som kørte på motorcykel”. En dag skulle pigen gå tidligere, fordi hun skulle til bestyrelsesmøde:

”Da jeg spurgte hende, hvilken bestyrelse hun var medlem af, svarede hun i et lavere toneleje, at hun var formand for en afdeling i IMU”.

Pigen var vant til at blive ”hånet” for sin tro på gymnasiet. Lisa syntes imidlertid, hun var ”cool” og spurgte, om det var muligt at komme med engang, når de mødtes i afdelingen. Det var det, og dermed indledte Lisa ”en vild opdagelsesrejse ind i et fællesskab med intense diskussioner om tro, kærlighed, tvivl og kamp”.

Lisa fortalte dem, at hun ikke selv var religiøs, men interesseret i, hvilket fællesskab de havde. Og da åbenheden var stor fra de unges side, fik hun idéen til at lave en dokumentar, ”også selvom den måske bare blev vist i en spejderhytte blandt venner”.

Projektet skulle ifølge Lisa gerne bidrage til at ”nedbryde nogle af de fordomme, der er om tro, og samtidig give et nuanceret billede af trosfællesskabet”.

De fordomme, der er om kristne unge, næres muligvis af den frigørelse, der generelt præger samfundet, mener Lisa:

”Jeg oplever min generation som meget frigjort – selv køn er noget, man selv kan definere. Intet er givet, alt er muligt, og det kan derfor være enormt svært at se en mening med livet.”

Sådan forholder det sig ifølge hende imidlertid ikke med de fire unge i hendes serie, for de har ”rent faktisk fundet en mening med livet”.

Titlen på dokumentarserien er ”Jesus unge soldater” og er hentet fra en sommerlejr i IMU kaldet ”Slagmarken”, hvor de unge titulerede sig med de tre ord. Ifølge Lisa har det været en ”udfordring”, at IMU’ere ”som udgangspunkt har en stor skepsis over for medier”. Hun har derfor brugt meget tid på ”at komme ind i miljøet og skabe et tillidsfuldt rum til dem”.

De unge kristne fra IMU omtales som svært tilgængelige. Ifølge den pressemeddelelse, DR har udsendt som programlancering, er der tale om ”en hidtil skjult ungdomskultur (...) som offentligheden sjældent får indblik i, uden at det er båret af konfrontationer”.

Men er det rigtigt, at man i de unge missionske kredse med stor skepsis undviger mediernes opmærksomhed?

Det svarer den programansvarlige producer Malene Flindt Pedersen på i en mail, hvor det blandt andet hedder, at serien giver ”et unikt indblik i en subkultur”.

Hun tilføjer:

”Så vidt vi ved, er der ikke tidligere lavet programmer fra dette miljø beskrevet så tæt. Vi har bestræbt os på at lave et loyalt og kærligt portræt af de unge fra Indre Mission.”

DR har markedsført programmet ved at udsende en pressemeddelelse, hvor det hedder, at programmet er båret af ”ønsket om at forstå det tilsyneladende uforståelige – hvorfor flere og flere unge danskere melder sig ind i IMU – så vi kan finde frem til årsager og bevæggrunde (…) og derfra føre debatten om radikalisering i Danmark på et oplyst grundlag”.

Hvorfor forbinder DR unge-afdelingen Indre Mission med ”radikalisering”?

”DR 3’s seere er helt almindelige unge, så vi står på mål for – ud fra deres verdensbillede – at det er en ekstrem ungdomskultur. For almindelige unge er Indre Missions tolkning af kristendommen ret fundamentalistisk og tekstnær. Vi vidste for eksempel ikke, at de unge smugler bibeler ind i andre lande, eller at de lever så meget i en parallelverden, som de gør, hvor sex før ægteskab er en synd og alkohol forbudt,” skriver Malene Flindt Pedersen i et mailsvar.