Prøv avisen

DR lukker endnu et trosprogram

En opgørelse i december viste, at ”Mennesker og tro” har 79.000 lyttere inklusive genudsendelser. Det er på de lytteres vegne, at vært Anders Laugesen er ked af lukningen, siger han. Foto: Bo Amstrup/Scanpix

Ved udgangen af året nedlægges P1-programmet ”Mennesker og Tro”, erfarer Kristeligt Dagblad. Helt uforståeligt, siger bestyrelsesmedlem i DR

Det er onsdag. Klokken er tre minutter over et, og radioen er tændt på P1, hvor vært Anders Laugesen fra sin skurvogn i østjyske Voldum byder velkommen til en samtale med ugens gæst om emner, der kredser om tro og eksistens.

Sådan har lytterne kunnet tilgå et af radiofladens mest kvalificerede kirkelige programmer i mange år. Men snart er det slut. Ved årets udgang nedlægger P1 programmet ”Mennesker og Tro”, erfarer Kristeligt Dagblad fra flere kilder.

En opgørelse i december viste, at ”Mennesker og tro” har 79.000 lyttere inklusive genudsendelser. Det er på de lytteres vegne, at vært Anders Laugesen er ked af lukningen, siger han.

”Jeg møder hver eneste uge mennesker, som jeg kan mærke, at programmet har stor betydning for. Jeg har været enormt taknemmelig for de år, jeg har fået lov til at arbejde med stoffet, og ser nu frem til at få nye projekter op at stå.”

Nedlæggelsen af ”Mennesker og tro” kommer blot et år efter, at tros- og eksistensprogrammerne ”Eksistens” og ”Religionsrapport” blev lukket og erstattet af et nyt filosofiprogram og et program om historie og religion. Programmet, der skal erstatte ”Mennesker og tro”, kommer til at handle om eksistentielle emner, men har ikke tro som fast del af indholdet, siger kilder til Kristeligt Dagblad.

Nedlæggelsen bekræfter en tendens i DR’s prioritering af trosstoffet, siger tidligere programredaktør på Danmarks Radio og præst Mogens Hansen. Han har været med til at forme en række af DR’s tv- og radioprogrammer om tro og religion og fulgt religionsstoffets udvikling.

”Det, der sker med DR’s kirkestof i disse år, er udtryk for en folkelig og kulturel udvikling af tragisk omfang. De mennesker, der sidder og bestemmer i vores offentlige medieverden, har næsten ingen kulturel baggrund eller forståelse længere. Det har været en glidende udvikling, hvor trosprogrammer er blevet skåret i tid eller flyttet til dårligere sendetider for så til sidst at blive nedlagt. Det bliver de alle sammen efterhånden,” siger han.

Medlem af Danmarks Radios bestyrelse og sognepræst Katrine Winkel Holm kalder beslutningen om at nedlægge ”Mennesker og tro” helt uforståelig.

”Det er dybt problematisk, at man vil lukke et program, hvor der ellers er grundig mulighed for at give viden og oplysning om kristendom og religion. Stoffet er i forvejen underformidlet, og det er ellers en vigtig public service-opgave. DR har også lige fået kritik for en debat om Luther i Deadline, hvor tv-værten sad og fniste, fordi hun er fremmed over for området. Men det er en stor del af befolkningen bare ikke,” siger hun.

Også biskop over Viborg Stift Henrik Stubkjær er bekymret over den svindende trosdækning på Danmarks største public service-medie.

”Religion er i den grad på dagsordenen i disse år, se blot på Merkel og Obama, der kunne samle 70.000 til en diskussion om netop det emne. Jeg er sådan set helt med på, at DR må overveje, hvordan de formidler stoffet, men trosstoffet er både et naturligt og lovfæstet element i public service-aftalen, så jeg er skeptisk over for, hvis man helt fjerner den del fra programmet,” siger han.

P1-chef Thomas Buch-Andersen ønsker ikke at udtale sig om fremtiden for ”Mennesker og tro”.

”Planerne for næste år arbejder vi på, og jeg glæder mig til at løfte sløret for dem, når vi er færdige med det arbejde,” skriver han til Kristeligt Dagblad i en mail og tilføjer, at der løbende arbejdes på at udvikle P1’s programmer, så lytterne får den bedste dækning og oplevelse af tro og religion.