DR nedprioriterer kirkestof i sommerferien

Det er udtryk for manglende prioritering, når DRs tv-gudstjeneste holder tre måneder lang sommerferie, siger mediefolk. DR-chef afviser beskyldningerne og henviser til, at DR på andre platforme transmitterer gudstjenester i hele sommerferien

DR har ikke nedprioriteret DR Kirken. Tværtimod blev sendetiden her i foråret sat op igen fra 30 til 45 minutter for tv-gudstjenesterne. Det har mange seere været glade for. Da DR Kirken i sin tid blev skabt, kunne DR øge antallet af tv-gudstjenester til mere end det dobbelte, nemlig over 40 om året, som også fortsat er niveauet i dag, forsvarer DR Historie og Tro i kritik af tv-gudstjenestens tre måneders sommerferie.
DR har ikke nedprioriteret DR Kirken. Tværtimod blev sendetiden her i foråret sat op igen fra 30 til 45 minutter for tv-gudstjenesterne. Det har mange seere været glade for. Da DR Kirken i sin tid blev skabt, kunne DR øge antallet af tv-gudstjenester til mere end det dobbelte, nemlig over 40 om året, som også fortsat er niveauet i dag, forsvarer DR Historie og Tro i kritik af tv-gudstjenestens tre måneders sommerferie. Foto: Christian Ringbæk/.

”DR Kirken holder sommerpause nu. Helt indtil den 6. september.”

Sådan lød det søndag eftermiddag på DR K, hvis man fulgte gudstjenesten fra DR Kirken, der denne søndag sendte fra Tvilum Kirke i Østjylland, hvor sognepræst Gerda Jessen forrettede gudstjenesten.

DR Kirkens sommerferie varer altså i tre måneder, og det forstår man i den fælleskirkelige medieorganisation KLF, Kirke & Medier ikke meget af.

”Der er folk, der lever af den her tv-gudstjeneste. Det er en del af en ugentlig rytme, og for dem er det som at skulle undvære kirken i tre måneder. Der er seere imellem, der bruger tilbuddet, fordi de har svært ved at komme i kirke. Det er ældre og handicappede, og de bliver efterladt,” siger landsformand i KLF Henning Bjerg Mikkelsen.

Også Leif Hjernøe, forfatter og radio- og tv-anmelder ved Kristeligt Dagblad, ryster på hovedet over DR Kirkens lange sommerferie.

”Fordi folk tager på sommerferie, betyder det ikke, at de holder op med at se fjernsyn. Man kan forestille sig, at der er mange, der ikke har tid til at se DR Kirken i løbet af året, som netop vil tænde for programmet, hvis de sidder i sommerhuset, mens det regner udenfor. Det er besynderligt, at muligheden ikke er der i en tid, hvor folk netop har tid,” siger Leif Hjernøe.

Han mener, at DR's beslutning om at tage DR Kirken af plakaten i tre måneder er et udtryk for, at Danmarks Radio ikke prioriterer kirkestoffet.

”Det er en gammel historie, og det mærker vi hele tiden. De kirkelige programmer bliver skudt ud af sendefladen,” siger Leif Hjernøe.

Henning Bjerg Mikkelsen, landsformand i KLF, er enig.

”Det er en devaluering af kirken, når man tager programmet af i en så lang periode. Det er et udtryk for, at man ikke ser værdien af søndagens gudstjeneste i Danmarks Radio. Selvom det måske kun taler til en lille del af befolkningen, mener jeg ikke, at man kan være det bekendt,” siger han.

Men kritikerne tager fejl, når de mener, at DR Kirkens tre måneder lange sommerferie skyldes, at DR forsøger at feje kirkestoffet under gulvtæppet. Det siger Morten Thomsen Højsgaard, der er chef for DR Historie og Tro.

”DR har ikke nedprioriteret DR Kirken. Tværtimod blev sendetiden her i foråret sat op igen fra 30 til 45 minutter for tv-gudstjenesterne. Det har mange seere været glade for. Da DR Kirken i sin tid blev skabt, kunne DR øge antallet af tv-gudstjenester til mere end det dobbelte, nemlig over 40 om året, som også fortsat er niveauet i dag.”

Hvorfor holder DR Kirken en tre måneder lang sommerferie?

”Når vi i år ligesom tidligere år holder en sommerpause med DR Kirken, skyldes det, at vi på ansvarlig vis forsøger at bruge de midler, vi har. Vi har i år ligesom tidligere år midler og mandskab til at få lidt over 40 tv-gudstjenester på skærmen om året i den høje kvalitet, der kræves. Og så vælger vi at lægge de udsendelser på tidspunkter, hvor vi vurderer, at så mange som muligt vil få glæde af dem,” siger Morten Thomsen Højsgaard.

Hvad skal ældre og bevægelseshæmmede mennesker gøre i den tre måneder lange periode, hvis de ønsker at overvære en tv-gudstjeneste?

”Der er heldigvis mange muligheder. Hver søndag formiddag hele året rundt, også om sommeren, sendes der højmesser i radioens P1. Morgenandagten fra Københavns Domkirke sendes også hele sommeren igennem mandag til lørdag på P2 og samtidig på DRK.”