Prøv avisen

DR præsenterer nyt program om de højere magter

Den 23. januar kan man for første gang høre journalisterne Paula Larrain og Anders Laugesen i trosprogrammet ”Højere Magter” på P1. – Foto: Bjarne Hermansen/DR

I denne måned begynder et nyt trosprogram på P1 med journalisterne Anders Laugesen og Paula Larrain som værter. Det nye koncept kan åbne dækningen af tro og spiritualitet for flere danskere, siger kanalchef

Da Paula Larrain sidste år blev ringet op og spurgt, om hun ville være vært på et nyt radioprogram om tro og ånd, var hendes første reaktion stor begejstring. Det ville hun supergerne, lød svaret. Og begejstringen lader på ingen måder til at være forsvundet, da den 47-årige journalist får mulighed for at offentliggøre sin værtsrolle på det nye P1-program De Højere Magter for Kristeligt Dagblad.

”Tro er et emne, der har fyldt meget i mit liv de seneste mange år, og noget, jeg har dyrket på forskellig vis. Det er fantastisk, at jeg nu også som journalist får lov til at beskæftige mig med tro og alt det, vi ikke kan bevise. Som journalist er man vant til at skulle faktatjekke alting, men her lukker vi op for de samtaler om livets uforklarlige mysterier, som folk går rundt og grubler over og har svært ved at sætte på formel. Det går jeg ind i med stor entusiasme,” siger hun.

Paula Larrain bliver ikke alene i studiet, når De Højere Magter, som erstatter trosprogrammet Mennesker og Tro, sendes for første gang den 23. januar. Værten for Mennesker og Tro, der lukkede ved årsskiftet, Anders Laugesen, er nemlig blevet ansat som medvært, og Paula Larrain tror, der kommer en god dynamik ud af hendes medværts erfaring og hendes egen ”umiddelbarhed og naivitet”.

De Højere Magter bliver et samtaleprogram, hvor forskellige mennesker inviteres ind til at hjælpe med at belyse emner inden for tro og spiritualitet. Hvilke emner og gæster, der bliver tale om, skal de to værter først til at drøfte nu.

”Selvom vi begge har et kristent udgangspunkt, er vi lige så interesserede i andres måder at tro på og i, hvordan troen har udviklet sig. Jeg håber, lytterne vil sidde tilbage med kuldegysninger og sådan en ’wow’-fornemmelse. De skal få vakt en nysgerrighed og få udvidet deres horisont uden at få endegyldige svar,” siger hun.

Journalist Anders Laugesen glæder sig også til værtssamarbejdet, som han mener vil give plads til en anderledes værtsrolle, hvor man ikke kun stiller spørgsmål til gæster. Skal han pege på en anden stor forskel på Mennesker og Tro og det nye program, er det De Højere Magters fokus på temaer.

”Når Mennesker og Tro var bedst, prøvede vi at udforske og gå i dialog med gæstens eksistentielle dybdeklang. Vi tog udgangspunkt i én person, mens vi i det nye program finder mennesker, der kan tale personligt og nærværende om et bestemt emne. Det bliver godt på en anden måde,” siger han.

P1’s kanalchef, Thomas Buch-Andersen, håber, at det nye program kan udvide stofområdet på kanalen.

”Vi er meget optagede af at have en stærk trosdækning både på P1 og DR. Gennem de seneste år har vi moderniseret trosstoffet for at gøre det relevant for så mange som muligt. Med dette program holder vi både fast i noget velkendt og kommer med noget nyt, som vi tror vil åbne stoffet for flere. Det er både for kristne og for de mange søgende og troende mennesker i Danmark, som har en blødere tilgang til tro og ånd samt er nysgerrige på området i både smal og bred forstand.”

Hvor Mennesker og Tro varede 30 minutter, får De Højere Magter en time tirsdag formiddag. Derudover er genudsendelsestidspunktet rykket fra klokken syv til otte søndag morgen for at imødekomme et ønske fra lyttere, siger Thomas Buch-Andersen.

Kristeligt Dagblad har de seneste år skrevet om, at trosstoffet på P1 er blevet skåret i sendetid og placeret på mindre attraktive sendetidspunkter. Men Thomas Buch-Andersen mener omvendt, at kanalen de seneste år netop har placeret stoffet på mere attraktive tidspunkter.