Bliv gift på 10 minutter: Drop in-vielser kommer til Danmark

Hornbæk Kirke i Nordsjælland inviterer for første gang par til at blive viet hurtigt og uformelt uden tilmelding

”Drop-in-ritualerne passer selvfølgelig til en mere individualiseret tid, hvor familie-begivenheden træder til side for den enkeltes valg," siger Ulla Morre Bidstrup, uddannelsesleder ved Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter, der tidligere har gjort sig til talsmand for de nye former for lynritualer i kirken.
”Drop-in-ritualerne passer selvfølgelig til en mere individualiseret tid, hvor familie-begivenheden træder til side for den enkeltes valg," siger Ulla Morre Bidstrup, uddannelsesleder ved Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter, der tidligere har gjort sig til talsmand for de nye former for lynritualer i kirken. Foto: Ida Guldbæk Arentsen.

Hvis man har planer om blive gift i nærmeste fremtid, kan man nu gøre det på en ny måde. Hornbæk Kirke i Nordsjælland inviterer som den første kirke herhjemme til drop in-vielse, hvor man kan komme og blive viet til sin udkårne, bare man medbringer en prøvelsesattest, der kan bevise, at man ikke allerede er gift. Selve vielsen tager ikke mere end 10 minutter, og det er op til parrene, om der skal være venner og familie til stede, og om der skal holdes fest bagefter.

Det er sognepræst Bodil Olesen i Hornbæk Kirke, der er kommet på idéen i anledning af Nordsjællands Kulturnat på fredag. Her sætter Hornbæk Kirke fokus på medlemskab og ægteskab. Det gør man med drop in-dåb om eftermiddagen og drop in-vielse om aftenen. Hensigten er, at det skal være muligt at blive gift i kirken uden de store armbevægelser og uden, at det behøver at koste en formue. På den måde er drop in-vielserne en variant af de vielser på hverdage, som flere og flere ser ud til at efterspørge. Og derfor kan drop in-vielse gå hen og blive populært. Det fortæller Rasmus Markussen, der også er sognepræst i Hornbæk Kirke og vil være til stede på fredag til det, han kalder Danmarkspremiere på drop in-vielse.

”Vi har meget positive forventninger. Der er mange, der går rundt med et ønske om at blive kirkeligt viet, men ikke rigtigt kan overskue det på grund af al den ståhej, der som regel følger med. Og de vælger derfor nogle gange at blive viet på en hverdag, fordi det er ensbetydende med et mindre setup og mere diskretion. Drop in-vielse er endnu en måde at blive kirkeligt viet uden det fulde udtræk med kæmpe brudeskrud og 100 gæster,” siger han.

Til drop in-vielse vil Hornbæk Kirke benytte samme fremgangsmåde, som er kendt fra drop in-dåb. Kordegnen vil holde styr på det praktiske, mens præsterne taler med de fremmødte inden selve vielsen. Den forberedende samtale inden vielsen vil selvfølgelig være kortere, men også mere intens. Og for at være helt sikre på, at der er tid til at tale ordentligt med alle, er der hentet assistance fra nabopræster.

”Vi er to præster i Hornbæk Kirke og i det lykkelige tilfælde, at der skulle komme rigtig mange, har vi engageret to nabopræster. Sjælesorgsdelen vil ikke blive overset, der skal være tid til at tale det hele godt igennem,” siger Rasmus Markussen.

Muligheden for drop in-vielse kommer, efter at flere og flere danskere i de seneste år har valgt den kirkelige vielse fra og i stedet har valgt en borgerlig vielse på rådhuset. Blandt andet fordi det er mere uformelt, billigere og kræver mindre forberedelse. Derfor er Hornbæk Kirkes nye tilbud også del af en naturlig udvikling. Det siger Ulla Morre Bidstrup, uddannelsesleder ved Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter, der tidligere har gjort sig til talsmand for de nye former for lynritualer i kirken.

”En kirkelig drop in-vielse er en helt oplagt ydelse. Kirken har vielsesmyndighed, og den er til for at blive brugt. Samtidig vil en kirkelig vielse altid betyde, at man kommer i samtale med en præst om de store ting i livet og Guds kærlighed og tilgivelse, som vi alle øser af i vores liv med hinanden. Ligesom parret og deres gæster vil modtage Guds velsignelse. Mange har fejlagtigt troet, at vielser, som ikke er bestilt trekvart år før og indeholder 70 gæster og etagekage, ikke hører kirken til, men kun rådhuset. Det særlige ved den kirkelige vielse er dog ikke størrelsen eller udenoms-arrangementet, og det vil med en kirkelig drop in-vielse blive tydeligt,” siger hun og peger på, at det der er grænser for, hvor uigennemtænkt vielsen kan blive.

”Drop in-ritualerne passer selvfølgelig til en mere individualiseret tid, hvor familie-begivenheden træder til side for den enkeltes valg. Men samtidig afspejler initiativerne omkring drop in-dåb og drop in-vielse såvel de lokale kirker som folkekirkens medlemmers opdagelse af, at de kirkelige sakramenter og ritualer ikke lever af den store iscenesættelse, men af deres indhold. Det er glædeligt,” mener Ulla Morre Bidstrup.