DR’s juleplan er præget af kirkelige genudsendelser

DR har et fint udbud af juleprogrammer med kirkeligt indhold, men der mangler nytænkning, mener sognepræst og mediekommentator. Trosstoffet er for isoleret på en kanal, siger kirkelig seerforening

DR 1 har kun messer og gudstjenester. DR 2 viser Monty Pythons satirefilm om Jesus ”Life of Brian” (billedet), på ungdomskanalen DR 3 er der ingen programmer med religiøst indhold, mens det meste trosstof er på DR K.
DR 1 har kun messer og gudstjenester. DR 2 viser Monty Pythons satirefilm om Jesus ”Life of Brian” (billedet), på ungdomskanalen DR 3 er der ingen programmer med religiøst indhold, mens det meste trosstof er på DR K. . Foto: Rialto/DR Presse.

Julen handler om traditioner. Tilsyneladende også i DR’s valg af udsendelser med kirkeligt eller kristent indhold. Igen i år er de nemlig præget af genudsendelser, gudstjenester og helårsprogrammer, der ikke knytter sig til julen.

Det viser en gennemgang af kanalerne DR 1, DR 2, DR 3 og DR K’s sendeplaner i uge 51 og 52. Ligesom sidste år genudsender DR K to danskproducerede udsendelser om jul. Derudover består resten af de kirkelige udsendelser af julegudstjenester, koncerter og faste programmer som ”Morgenandagten” og ”Før søndagen”.

Ser man på kvaliteten af udbuddet, er der ikke meget at sætte en finger på, mener mediekommentator i Kristeligt Dagblad og sognepræst i Tirsted Sogn, Jesper Bacher. Han fremhæver programserien ”5 skarpe om julen”, der bliver vist på DR K, og som han tidligere har skrevet en positiv medieklumme om. Men han ærgrer sig over, at der er ikke er nye udsendelser.

”Jeg kunne savne noget nyproduceret eller nyindkøbt. At det er andet år i træk, at de genudsender de samme programmer er lidt mærkeligt. Det er jo ikke sjovt at få de samme julegaver tre år i træk. Det behøver ikke være en stor, forkromet produktion, men jeg vil mene, at DR godt kunne give deres seere en ny julegave hvert år i form af for eksempel en nyproduceret udsendelse. Det virker lidt som om, DR på trosstoffet ikke ønsker at være på forkant eller tænke nyt,” siger han.

Generalsekretær for KFL – Kirke & Medier Mikael Arendt Laursen kan godt leve med genudsendelser i julen. Især fordi han mener, at DR gennem året har lavet flere gode og originale trosudsendelser, og at mange seere formentlig gerne vil se genudsendelser i en juletid, der handler om traditioner.

Hans kritik af DR’s juledækning går i stedet på, at trosprogrammerne ikke er bredt ud på flere kanaler. DR 1 har kun messer og gudstjenester. DR 2 viser Monty Pythons satirefilm om Jesus ”Life of Brian”, på ungdomskanalen DR 3 er der ingen programmer med religiøst indhold, mens det meste trosstof er på DR K.

”Hvis man virkelig vil vise, hvorfor der ikke skal skæres i DR, ville det være en god idé at have en bred og mangfoldig dækning på alle kanaler. For mig at se er dét det bedste argument, de overhovedet ville kunne komme med over for en kulturminister, der tænker meget liberalt i forhold til public service,” siger han.

Flemming Hedegaard Larsen er redaktør for DR K og ansvarlig for DR’s dækning af kristent og kirkeligt indhold i julen. Han nævner en igangværende programserie ved navn ”1000 års tro” og en netop afsluttet serie om tro og videnskab som eksempler på originalt og nyt trosstof fra DR i år.

”Vi har prioriteret sådan, at udsendelserne om jul i år er genudsendelser. Det har at gøre med, at kristendommen i julen jo er den samme fortælling hvert år. Derfor gør det ikke noget at genbruge gode udsendelser fra tidligere. Næste år sender vi nyproducerede og nyindkøbte programmer til jul og påske,” siger han.

Flemming Hedegaard Larsen er enig med Mikael Arendt Laursen fra KLF – Kirke & Medier i, at det er vigtigt at ramme flere målgrupper med trosstoffet. Men at placere stoffet på forskellige kanaler er ikke løsningen, mener han.

”DR K har mange seere. Hvis man er interesseret i stoffet, er jeg sikker på, at man nok skal finde det enten på DR K eller på nettet, hvor det også er tilgængeligt. Vi arbejder meget med at gøre stoffet relevant for flere målgrupper, men markedsføringsmæssigt vil det være forkert at placere trosprogrammer rundt på alle kanaler i stedet for at samle det, så folk ved, hvor det er,” siger han.