Lytterne vender tilbage til Morgenandagten

Morgenandagtens lyttertal er næsten tredoblet på ganske få år. Forhåbentlig er det den forsigtige fornyelse af programmet, der har båret frugt, lyder det fra domprovst

Der var otte kirkegængere i det fysiske rum under Morgenandagten i Vor Frue Kirke i København i går. Ifølge DR lytter 23.000 mennesker i gennemsnit til programmet via radio. – Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix.
Der var otte kirkegængere i det fysiske rum under Morgenandagten i Vor Frue Kirke i København i går. Ifølge DR lytter 23.000 mennesker i gennemsnit til programmet via radio. – Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix.

I årtier har det været en tradition, at radiolyttere over hele landet har lyttet med, når der seks dage om ugen bliver holdt morgenandagt fra Domkirken i København. Men over årene er traditionen blevet stadig mere udvisket i takt med, at lyttertallet er faldet. I 2017 var der blot 8000, der i gennemsnit lyttede med, når DR transmitterede andagten.

Nu ser den nedadgående spiral dog ud til at være vendt. Over de seneste år er lyttertallet steget småt, men støt. Og i 2020 lød det gennemsnitlige lyttertal ifølge DR på 23.000. I maj måned var lyttertallet helt oppe på 34.000. Derudover så cirka 3000 i gennemsnit med på tv-kanalen DR 2, hvor andagten også transmitteres.

Udviklingen vækker glæde hos den kirkelige interesseorganisation KLF, Kirke & Medier. Her vurderer generalsekretær Mikael Arendt Laursen, at stigning meget vel kan være et tidstypisk tegn.

”Jeg tror, det afspejler, at vi lever i en tid, hvor flere reflekterer over tilværelsen. Vi har fået mere tid på grund af coronanedlukningen, og det får folk til at tænke mere over værdier, og hvad der er vigtigt for dem. Vi er ikke længere så optaget af, at alting nødvendigvis skal gå stærkt,” siger han.

Hos DR Medieforskning lyder det, at stigningen også skal ses i sammenhæng med, at kanalen P2 generelt har oplevet en stigning i lyttertallet.

Programmet har over årene levet en forblæst tilværelse. Engang lå det på P1, men blev siden flyttet til den mindre kanal P2. I 2011 blev ”Morgenandagten” helt fjernet fra den almindelige FM-radio og i stedet lagt over på en digital kanal samt på tv-kanalen DR 2. Det betød, at over 80 procent af lytterne faldt fra. Flytningen førte til hård kritik af DR og en større underskriftindsamling. Flytningen væk fra FM-båndet fik ligefrem en borgerlig regering til at skrive ind i DR’s public service-kontrakt, at DR havde pligt til at dække morgenandagten. Kravet blev dog strøget igen ved et regeringsskifte.

Hos KLF, Kirke & Medier mener man, at de seneste års fremgang for programmet understreger, at der er tale om uomgængeligt kernestof for DR.

”Når vi har en kultur, der bygger på kristendommen, hører sådan et program hjemme på DR,” siger Mikael Arendt Laursen.

Programmets historie går helt tilbage til 1931, hvor der første gang blev transmitteret en andagt fra domkirken. Domprovst Anders Gadegaard har været med til at stå for andagterne i de seneste godt 20 år, og han oplever, at der er stor interesse for andagten rundt om i det kirkelige Danmark.

”Vi har set lyttertallene gå op og ned over årene, og det kan være ganske svært at gennemskue, hvornår det skyldes tekniske ændringer, og hvornår det handler om interessen for programmet. Men jeg kan da kun håbe, at fremgangen bunder i, at vi har arbejdet målrettet med at gøre andagten mere relevant og mindre fortidig,” siger han.

Anders Gadegaard forklarer, at ”Morgenandagten” de seneste år har gennemgået en ”forsigtig fornyelse” i både sprogbrug, form og musikvalg. Blandt andet har de udskiftet en gammeltestamentlig vekselsang med et ”ord til dagen”, der er et kort citat fra en teolog eller tænker. Bønnen er blevet moderniseret, så den i højere grad udtrykker præsternes egne tanker og sprog. Og orgelstykkerne er oftere nyere kirkemusik.

”Det har været en forsigtig, glidende udvikling. Og vi agter at fortsætte den vej, så lytterne hele tiden oplever en større nutidighed, samtidig med at vi fastholder det traditionelle,” siger han.