Prøv avisen

Efter terror: Mange muslimske organisationer er tavse om homoseksuelle

Den kontroversielle prædikant Bilal Philips blev i 2011 inviteret til Danmark af Islamisk Trossamfund, selvom han tidligere havde argumentet for, at homoseksuelle skulle henrettes. Foto: Scanpix

Forening savner et opgør med homofobi i muslimske miljøer efter islamistisk inspireret angreb mod homoseksuelle. Men der høres meget lidt fra danske imamer i disse dage

Magtfulde muslimske organisationer er for tavse om homoseksualitet. Det mener Fahad Saeed fra foreningen Sabaah, der arbejder på at forbedre vilkårene for blandt andre homo- og biseksuelle med minoritetsbaggrund.

Fahad Saeed savner, at der bliver taget klar afstand fra intolerance over for homoseksuelle fra foreninger som eksempelvis Islamisk Trossamfund, efter at Omar Mateen dræbte mindst 49 og sårede endnu flere på en natklub for homoseksuelle i Orlando, USA, natten til søndag. Der er efterfølgende blevet spekuleret i, om Omar Mateen selv var homoseksuel, men inden angrebet havde han svoret troskab til Islamisk Stat.

”Der er enormt meget homofobi og diskrimination i de muslimske og arabiske miljøer, jeg kommer fra. Det kunne virkelig ændre holdninger hos forældre i de miljøer, hvor vores medlemmer ikke møder accept, hvis flere muslimske religiøse ledere og organisationer begyndte at tale mere tolerant om homoseksualitet. Det ville have en effekt,” siger Fahad Saeed.

Han nævner Islamisk Trossamfund som en af de foreninger, der med fordel kunne tage afstand fra intolerance over for homoseksuelle.

Islamisk Trossamfund har tidligere fået kritik for at invitere imamer som Haitham al-Haddad, Khalid Yassin, Abdur-Raheem Green og Bilal Philips til Danmark, fordi de har udtalt sig hårdt imod homoseksuelle.

Sidstnævnte har kaldt homoseksuel adfærd for en forbrydelse. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Islamisk Trossamfund om trossamfundets syn på homoseksualitet. Heller ikke på trossamfundets hjemmeside eller sociale medier er kommet meddelelser om emnet siden angrebet mod homoseksuelle i søndags.

Ikke bare talere i Islamisk Trossamfund har ytret sig kritisk om homoseksualitet. Imam ved Dansk Islamisk Center Fatih Alev udtalte i et interview med KVINFO for år siden, at homoseksuelle burde lægge deres liv om.

”Vi vil ikke gå ind og sige, at nu må familien også forstå og acceptere personens seksualitet. Det er der to grunde til. For det første er det rent religiøst ikke muligt at legitimere den form for livsstil. For det andet er det traditionsmæssigt også problematisk. Det er ikke ligesom med tvangsægteskaber, hvor vi kan gå ind og tale med forældrene om, at det er dårligt at praktisere. Det, der skal til, er en forandring i den homoseksuelles måde at leve på,” udtalte Fatih Alev til KVINFO.

Fatih Alev har ikke villet tale med Kristeligt Dagblad om imamers syn på homoseksualitet, og fængselsimam Wasseem Hussain har det heller ikke været muligt at få en kommentar fra. Ligesom Islamisk Trossamfund har Dansk Islamisk Center ikke officielt kommenteret terrorangrebet forleden.

Dansk Islamisk Råd står bag Danmarks første stormoské. I 2014 udtalte rådets talsmand, Mohamed al Maimouni, til Morgenavisen Jyllands-Posten, at homoseksualitet er at betragte som en sygdom.

En vis afstand til homoseksuelle findes også i den muslimske befolkning i Danmark. En undersøgelse fra DR Nyheder i 2009 viste, at over halvdelen af de adspurgte muslimer i Danmark fandt homoseksualitet ”uacceptabelt”.

Men i virkeligheden er det helt naturligt, at de muslimske trossamfund ikke råber op om intolerance over for homoseksuelle. Det siger religionssociolog Henrik Reintoft Christensen ved institut for kultur og samfund på Aarhus Universitet.

”Homoseksualitet er forbudt, en synd og urent inden for islam. På den måde er det for mange muslimer svært at forsvare, fordi det er uforsvarligt. Der er selvfølgelig også muslimer, der mener, at homoseksualitet er i orden, men i bund og grund mener muslimer ikke, at der skal afstand fra intolerancen over for homoseksuelle,” siger Henrik Reintoft Christensen.

Ligesom Fahad Saeed vurderer Henrik Reintoft Christensen også, at en klar og utvetydig muslimsk stemme for homoseksuelle rettigheder kunne gøre en forskel.

”Lige nu er vi jo i en situation, hvor meget få forsvarer homoseksuelles rettigheder. Kom vi i en situation, hvor der skete en holdningsændring, og hvor homoseksualitet ikke blev anset som et problem, ville det da gøre en forskel,” siger han.

Nusrat Djahan Moskéen i Hvidovre ved København har reageret med fordømmelse på terrorangrebet i Orlando, mens mange andre muslimske organisationer har forholdt sig tavse.