Efter valget: nye menighedsråd nye stridigheder

I Korsvejskirken er den første magtkamp begyndt mellem den gamle og den nye liste fra menighedsrådsvalget. Hensyn til mindretal er et spørgsmål om åndsfrihed, siger kirkelig leder

man skal huske på, at menighedsrådsmedlemmer ikke kun er politikere, de skal også udføre beslutningerne som formand, kontaktperson, kirkeværge eller kasserer. Der hviler et særligt ansvar på menighedsrådsmedlemmerne om at samarbejde, fordi man har et fælles ansvar for sognets og menighedens trivsel, mener organisations- og ledelseskonsulent Kirsten Moesgaard
Man skal huske på, at menighedsrådsmedlemmer ikke kun er politikere, de skal også udføre beslutningerne som formand, kontaktperson, kirkeværge eller kasserer. Der hviler et særligt ansvar på menighedsrådsmedlemmerne om at samarbejde, fordi man har et fælles ansvar for sognets og menighedens trivsel, mener organisations- og ledelseskonsulent Kirsten Moesgaard. Foto: Stig Nørhald Denmark.

Når menighedsrådsvalget er overstået, og mandaterne fordelt på de forskellige lister, står de nyvalgte menighedsråd over for opgaven at få det daglige arbejde til at fungere mellem forskellige lister og måske nye flertal og mindretal. I Korsvejskirken på Amager, hvor der opstod en protestliste mod det siddende menighedsråd, er magtkampen i fuld gang.

I Korsvejskirkens menighedsråd vandt den grundtvigske protestliste klart med 80 procent af stemmerne. Men da listen kun havde opstillet fem kandidater, løb den siddende liste med et snævert flertal på et enkelt mandat ud af de 11 pladser, der var til rådighed.

LÆS OGSÅ: Fravær af kampvalg svækker folkekirken

Derfor viste det konstituerende møde sig at blive en frustrerende oplevelse for grundtvigslisten. Med flertallet af de afgivne stemmer bag sig gjorde den krav på formandsposten, men det gamle menighedsråds liste Den Kirkelige Liste brugte sit ene overskydende mandat til at stemme sig til formandsposten.

Journalist Søren Ørsted Pedersen, som for første gang har stemt til et menighedsrådsvalg, deltog i det konstituerende møde som tilhører.

Jeg var ret indigneret over mødets forløb. Valgteknisk eller juridisk er der ikke noget at komme efter, for Den Kirkelige Liste har flertallet af mandater i menighedsrådet. Men jeg synes, at det er betænkeligt, at medlemmerne fra det gamle råd vælger at sætte sig på den magtfulde og vigtige formandspost, der repræsenterer kirken udadtil. Jeg mener, at man bør tage det i betragtning, både etisk og moralsk, når flertallet af vælgerne så åbenlyst har ønsket nogle andre til at repræsentere kirken, siger Søren Ørsted Pedersen.

Tom Allan, som var medlem af det gamle menighedsråd, blev valgt som formand.

Den anden liste ville gerne være formand for menighedsrådet, men da det er en omfattende post, mente min liste og personalet, at det ville være bedst med en erfaren person på posten, siger Tom Allan, som har siddet i menighedsråd i mere end 20 år.

Men på resten af posterne var der frit valg, og for eksempel blev spidskandidaten for den anden liste næstformand. Der vil også være frit slag, når det gælder om at besætte de forskellige udvalg. Det er klart, at vi i det kommende arbejde vil vise respekt for, at den anden liste har så mange af stemmerne bag sig. I de kommende måneder skal vi i fælleskab i menighedsrådet vælge ny præst, men der bliver ikke tale om, at vi på vores liste vil majorisere en bestemt type kandidat igennem, ligesom vi skal udforme stillingsannoncen i fællesskab, siger Tom Allan.

Carsten Hjorth Pedersen er daglig leder af Kristen Pædagogisk Institut og er desuden initiativtager til 21 teser om åndsfrihed, som knap 100 personer i og uden for dansk kirkeliv har skrevet under på. Han taler om en særlig etik i samarbejde.

Det gode demokrati er kendetegnet ved, hvordan man behandler sit mindretal. Derfor er det altid uhyre vigtigt, at flertallet forsøger at give mindretallet indflydelse så langt som muligt. Det skylder man åndsfriheden. Her gælder det, at flertallet bør udfordre sig selv af den bløde etik som ledetråd i forhold til at komme sit mindretal i møde og ikke bare benytte sig af magtbrynde, fordi man sidder solidt på et flertal, siger Carsten Hjorth Pedersen.

Organisations- og ledelseskonsulent Kirsten Moesgaard kender til mange eksempler på, at samarbejdet kan være svært efter valget, når der sidder et snævert flertal i menighedsrådet.

Arbejdet i et menighedsråd stiller meget store krav til medlemmernes samarbejdsevner, især hvis der sidder et snævert flertal og mindretal, eller hvis magten pludselig er vippet til den anden side. Men man skal huske på, at menighedsrådsmedlemmer ikke kun er politikere, de skal også udføre beslutningerne som formand, kontaktperson, kirkeværge eller kasserer. Der hviler et særligt ansvar på menighedsrådsmedlemmerne om at samarbejde, fordi man har et fælles ansvar for sognets og menighedens trivsel. Det er den forventning, som ligger i hele lovgivningen og ånden omkring menighedsrådsarbejdet, siger Kirsten Moesgaard.