Prøv avisen

Efterlivets efterforsker

Bruce Moen hævder at kunne bevise, at der eksisterer et efterliv, som mennesker i levende live kan besøge. – Foto: Leif Tuxen.

IND I DET UKENDTE Den amerikanske forfatter Bruce Moen har netop besøgt Danmark for at tale om sine bøger, hvori han hævder, at efterlivet kan bevises. Personligt har han besøgt det hinsides mange gange, fastslår han

Der er liv efter døden. Efterlivet eksisterer. Og alle kan udforske det selv inden den fysiske død.

Manden bag denne temmelig bombastiske udmelding er den omstridte amerikanske forfatter og underviser Bruce Moen. Ikke alene hævder han, at efterlivet findes han mener også at have beviser på det.

Ja, han ved godt, at det kan lyde lidt for utroligt og uden bund i virkeligheden. Ja, han er også godt klar over, at troværdigheden sættes på spil med den slags udmeldinger. Men Bruce Moen, der i USA anses for at være en vigtig bidragyder til bevidstheds-studier, står fast. Det har indtil videre resulteret i fem bøger, hvoraf den første netop er udkommet i Danmark, og rejser verden over, hvor han underviser i liv efter døden og de teknikker, der efter sigende skulle gøre efterlivet tilgængeligt for alle og enhver også før de dør, vel at mærke. Undervisningen har også netop bragt ham til Danmark, hvor han har undervist i en af sine særlige workshops.

Spørger man Bruce Moen om, hvordan han ved, at der findes et efterliv, kruser der sig et lille smil frem på det hvidskæggede ansigt.

Hmmmm, siger han så.

Først skal jeg nok lige sige, at jeg er uddannet ingeniør og har arbejdet som ingeniør i mange år. Det giver mig en meget solid, fysisk verden, og derfor er det også vigtigt for mig at have solide, fysiske beviser på umiddelbart sære ting. Derfor bruger jeg noget, jeg kalder grundlæggende forudsætninger. Det har jeg brugt i lang tid, det er faktisk sådan, jeg begyndte min søgen efter at finde ud af, om der fandtes et andet sted. Grundlæggende forudsætninger går ud på, at jeg langsomt har forsøgt at samle nok informationer fra de afdøde, jeg har været i kontakt med i det hinsides, til at kunne få dem bekræftet af andre. Og hvis noget af det, jeg har opsamlet, viser sig at passe, uden at jeg har haft nogen som helst forudsætning for at vide det så må der jo eksistere et hinsides, og den information må være beviset på det, siger Bruce Moen.

Det har han selvfølgelig efterhånden prøvet tilpas mange gange til at have droppet sin tvivl om, hvorvidt der findes et andet sted eller ej, fortæller han. Men det tog sin tid. Bruce Moen har altid været interesseret i det åndelige, og han har altid været nysgerrig på grænsen til det tvangsprægede, joker han. Men han har også altid haft en vis portion skepsis. Blandt andet fordi han er opdraget i en ret almindelig amerikansk lutheransk familie, hvor man ikke talte om spiritualitet eller spørgsmål om et efterliv. Ikke desto mindre var der tre spørgsmål, der fra en meget tidlig alder trængte sig på i Moens hoved: hvor han kom fra, hvad han skulle i dette liv, og hvor han ville ende, når han døde.

Spørgsmålene lå og puttede sig i 1991, da han var i 40erne, besluttede han sig for at gøre noget ved dem. Han startede på det amerikanske Monroe Institute i Virginia, grundlagt af Robert Monroe, der er kendt for sine studier i ud-af-kroppen-oplevelser.

Instituttet både uddanner og forsker, og omdrejningspunktet er udforskningen af den menneskelige bevidsthed. Her tog Bruce Moen et såkaldt lifeline kursus hvis mål det er at sætte kursusdeltagerne i stand til at komme i kontakt med afdøde, der sidder fast i en afskygning af deres jordiske liv, og som skal hjælpes videre til det, Moen kalder et bedre sted altså efterlivet.

I de tre et halvt år, uddannelsen tog, gik jeg rundt og ventede på, hvornår det ville vise sig, at jeg selv havde fundet på det hele. At jeg havde digtet alle de gange, jeg var i kontakt med afdøde, og at det hele bare var en fis i en hornlygte. Men jeg fik stadig mere information, der kunne bekræftes, og til sidst måtte jeg erkende, at der faktisk findes et andet sted, siger Bruce Moen, der på intet tidspunkt i løbet af samtalen taler om at tro i forbindelse med efterlivet, men derimod udelukkende bruger ordet viden.

I sine bøger beskriver Bruce Moen sin egen rejse mod en erkendelse af, at der nok er mere mellem himmel og jord end den fysiske verden, og at et menneskes liv ikke bare ender i en kiste. Men findes der en Gud i Bruce Moens optegnelser af livet i det hinsides? Så afgjort ja, er svaret.

Som barn forsøgte jeg at forstå, hvad Gud er. Jeg er jo opdraget som lutheraner, og jeg blev fortalt, at Gud var alle steder og vidste alt. Jeg forsøgte at forestille mig denne gud og tænkte, at hvis det passer, at universet omkring jorden er så stort, så må Gud være mindst lige så stor for at kunne rumme det hele. Og når Gud ved alt må han også vide, hvad der foregår i hele universet. Så Gud må være en form for enorm hjerne, der kan tænke alt det virker logisk for en syv-årig. Så begyndte jeg at forestille mig, at de stjerner, jeg så på himlen om natten, var tanken om stjerner i Guds hoved. Og at et menneske jeg mødte, var Guds tanke om dette menneske. Nu er jeg næsten 60, og jeg kan ikke helt ærligt sige, at jeg har ændret den forestilling særlig meget. Måske er jeg lidt mere sofistikeret omkring det, men i min opfattelse ja, så findes Gud. Og jeg kender ikke til noget, der ikke er Gud.

freya@kristeligt-dagblad.dk