Tidligere rocker bliver præst: Jeg blev kristen i fængslet

40-årige Martin Bentsen har adskillige voldsdomme bag sig, men da han begyndte at studere Bibelen i fængslet, ændrede det hans liv. På søndag indsættes han som præst i frimenigheden Herning Oasekirke

Tidligere rocker Martin Bentsen har ofte oplevet, at folk blev bange for ham på grund af hans kriminelle fortid. Men som præst i Herning Oasekirke har han mødt en stor åbenhed på trods af det, han har været igennem. – Foto: Helle Arensbak/Ritzau Scanpix.
Tidligere rocker Martin Bentsen har ofte oplevet, at folk blev bange for ham på grund af hans kriminelle fortid. Men som præst i Herning Oasekirke har han mødt en stor åbenhed på trods af det, han har været igennem. – Foto: Helle Arensbak/Ritzau Scanpix.

”Et liv efter voldsdom nummer 16”.

Sådan lød overskriften på en Kristeligt Dagblad-artikel om Martin Bentsen i 2015. Her fortalte han om, hvordan han havde tævet, stjålet og sniffet sig gennem livet. Om hvordan hans opvækst var præget af skoleskift, tvangsfjernelse og barske børnehjemsmiljøer. Om sin fortid i rockermiljøet. Og om, hvordan han var røget ind og ud af fængslet, siden han fik sin første dom for vold som 16-årig.

Sammenlagt har Martin Bentsen siddet i fængsel i 13 år af sit liv. Men det var, da kan kom i isolationsfængsel for at have overfaldet en medfange, at der skete det, som han selv mener, gav ham livet tilbage efter de mange domme. Han fik fat i Bibelen og begyndte at bede til Gud.

Det er otte år siden nu. Selvom det kan lyde næsten filmisk, beskriver Martin Bentsen, der i dag er 40 år, ikke sit møde med Gud i fængslet som en såkaldt Damaskus-oplevelse. Man skal ikke forestille sig den tatoverede unge mand i en mørk og spartansk indrettet isolationscelle, der pludselig bades i skinnende lys. Troen på Gud kom gradvist, jo mere Martin Bentsen læste og bad. Ikke desto mindre forandrede troen ham. Så meget, at han mener, den har været årsag til, at hans adfærd ændrede sig. Overfaldet var sidste gang, han begik vold. Og da han forlod fængslet, begyndte han at studere – først enkeltfag på HF og siden teologi via fjernstudier på et australsk universitet, hvorfra han har en bachelorgrad – for at forfølge sin nye drøm om at blive præst.

Og præst blev han. Ved en indsættelsesgudstjeneste på søndag bliver Martin Bentsen officielt ny præst i Herning Oasekirke. I frimenigheden er der plads til præster, som ikke har en kandidatuddannelse, og altså også til præster med en broget fortid. Det er Martin Bentsen taknemmelig for.

”Jeg har været helt åben om min fortid. Og hvor jeg tidligere har oplevet, at folk tog afstand fra mig, eller blev direkte bange for mig på grund af den, siger folk her, at de ikke mener, det er deres opgave at dømme mig,” fortæller han.

At det er en frimenighed, der hviler på folkekirkens bekendelsesgrundlag, Martin Bentsen er blevet ansat i, passer ham godt. Han er også tiltalt af fællesskabet og det aktive menighedsliv, han finder i og omkring frimenigheden. For selvom Folkekirken er for alle, kan nogle kirker også opleves som en lukket klub for de særligt indviede, mener Martin Bentsen.

”Det kan godt blive en lidt lukket klub-kristen, som kun henvender sig til dem, der allerede er kirkelige og kristne. Jeg synes, kirken skal være åben og række ud til alle – til gymnasieelever, der mangler et øvelokale, eller til enlige mødre – alle, der har brug for det. Det er der et kæmpe behov for,” siger Martin Bentsen, og fortsætter: ”Det, jeg gerne vil bruge mit liv på, er at se mennesker komme til tro. Hvis kirken skal være lyset og saltet i verden, så skal den også være levende og inviterende.”

Derfor skal kirken heller ikke bruge for meget tid på at strides om det, der internt kan være uenighed om, mener Martin Bentsen. Forskellige kirkelige og teologiske retninger bør enes om det, der kan være enighed om. Martin Bentsens egen stil er overvejende karismatisk, og der er ingen tvivl om, at hans teologi er præget af det, han har været igennem.

”Jeg har oplevet, at mit liv blev forvandlet gennem tro. At Gud virker i verden og berører mennesker i dag,” siger Martin Bentsen, der dog også er skeptisk over for det, han kalder en ”over-åndelighed i nogle karismatiske miljøer”.

”Jeg tror selvfølgelig på en åndelig verden, men jeg tror ikke, at Satan er allestedsnærværende ligesom Gud. For gør man det, kan man få den opfattelse, at vi ikke selv har et ansvar for vores liv, og det mener jeg, vi har. Vi har ikke en forudbestemt skæbne, vi er frie væsner, der høster, som vi sår. Ikke alt, der sker, er Guds vilje, men vi kan med vores handlinger være med til at hjælpe det på vej, som er hans vilje,” siger Martin Bentsen.

Og næsten uanset, hvor dårligt et udgangspunkt man har, så er der altid noget, man selv kan gøre for at vende sin situation, mener Martin Bentsen.

”Jeg er jo ikke ligefrem blevet givet de bedste kort, men det betyder ikke, man skal spille sine kort dårligt. Det gjorde jeg i lang tid, indtil jeg besluttede mig for ikke at gøre det mere,” siger han. Det er den håbsfortælling, Martin Bentsen gerne vil give videre til menigheden i Herning Oasekirke, og som han netop på grund af sin fortid tror, han har en særlig forudsætning for at lykkes med.

”Jeg tror, det kan betyde noget i forhold til at møde nogen i øjenhøjde, som virkelig har det svært. Men det er selvfølgelig også vigtigt at have blik for, at smerte er mange ting, og jeg vil også kunne tale med folk, som har en helt anden baggrund end mig selv, og som kæmper med andre ting. Det skal man kunne som præst.”

Læs Martin Bentsens historie her.