Eksmedlemmer: Scientology skruer priserne voldsomt op

En ren pengemaskine, siger eks-medlemmer om Scientologys opkrævninger for kurser

Scientology råder også over et center for kendte. Blandt danske eks-medlemmer kritiseres den omstridte bevægelse for at kræve stadig flere penge af sine medlemmer.
Scientology råder også over et center for kendte. Blandt danske eks-medlemmer kritiseres den omstridte bevægelse for at kræve stadig flere penge af sine medlemmer. Foto: Janet Gough Denmark.

Det koster kassen at praktisere Scientology, og jo længere tid, man har været med, desto flere penge kræver det. Og de seneste år er forventningerne til, hvor mange penge medlemmerne giver i donationer, eskaleret.

Det skriver MetroXpress.

Det forklarer Sally Kragh Andersen, der var medlem af Scientology i knap 21 år.

»De skruer hele tiden priserne op, og der ryger flere og flere nuller på. Det er gået amok,« siger Sally Kragh Andersen og nævner som eksempel, at det tidligere var kutyme, at man betalte 25.000 for et medlemskab af IAS - International Association of Scientologists - men at det i dag nærmere er 250.000 kroner.

LÆS OGSÅ: Eksperter: Scientology bør godkendes som trossamfund

»Det er en ren pengemaskine. Det handler om mursten, penge, mursten, penge. Det er ligesom at løbe rundt i et hamsterhjul,« siger Sally Kragh Andersen til metroXpress.

Hun brød selv med Scientology i 2009, men følger fortsat med i, hvad Scientology foretager sig.

At det løbende bliver en mere og mere bekostelig affære at gå i L. Ron Hubbards fodspor, bekræfter Robert Dam, der var medlem i 20 år.
»Sådan går det automatisk,« siger han om de stigende priser.

»Du skal avancere i systemet. Men du skal ikke kun avancere i graderne, du skal også donere flere penge. Det er forventet, at man også øger bidraget af rene donationer,« siger Robert Dam til metroXpress.

Hos Scientology har pressechef Anette Refstrup kun hovedrysten tilovers for eksmedlemmernes udlægning.

»Folk ville jo ikke give penge til det, hvis de ikke mente, at pengene var godt givet ud. Det er kun nogle få af dem, der forlader os, der brokker sig,« forklarer Anette Refstrup, som afviser, at priserne skulle være skruet i vejret.

»Priserne er ikke steget. De fleste af vores kurser koster det samme, som de kostede for 15 år siden. Men det er klart, at hvis du ønsker at deltage i nogle af de længerevarende og mere avancerede kurser, så koster det mere,« siger hun og sammenligner det med en universitetsuddannelse.

I forhold til donationerne er det op til den enkelte at afgøre, hvor meget man vil støtte med, forklarer hun.

»Men at folk donerer til opbygningen af deres kirke er bestemt ikke noget ukendt fænomen.«