Amerikansk professor: Fokus på forfulgte kristne kan skade Danmark

Med Muhammed-krisen i bagagen kan et nyt kontor i Udenrigsministeriet for forfulgte kristne betyde, at Danmarks omdømme i Mellemøsten tager skade, vurderer amerikansk ekspert på området. Vi skal tage hensyn til de forfulgte, ikke forfølgerne, siger konservativ ordfører

Kristne koptere sørger, efter at bevæbnede mænd har angrebet en bus i den egyptiske Minya-provins.
Kristne koptere sørger, efter at bevæbnede mænd har angrebet en bus i den egyptiske Minya-provins. Foto: Amr Nabil/AP/ritzau.

Danmarks i forvejen blakkede ry i Mellemøsten kan blive forværret med Udenrigsministeriets nye kontor, der skal sætte forfulgte kristne og andre religiøse minoriteter på dagsordenen.

Sådan lyder vurderingen fra den anerkendte amerikanske professor og topembedsmand Peter Mandaville. Han var fra 2015 til tidligere i år seniorrådgiver for kontoret for Religion og Globale Anliggender i det amerikanske udenrigsministerium og har tidligere været med til at udforme den amerikansk strategi for konsekvenserne af det såkaldte arabiske forår. Han er desuden professor i international politik ved Mason University i Virginia, hvor han forsker i politisk islam og mellemøstlige forhold, og ifølge ham skal Danmark træde varsomt i forhold til Mellemøsten, ikke mindst på grund af Muhammed-tegningerne.

”Danmark har nogle særlige udfordringer i Mellemøsten på grund af tegningerne. Og jeg tror, at der er en potentiel udenrigspolitisk konflikt med det nye kontor. Nogle vil se kontoret som en forlængelse af Muhammed-krisen. Det skal den danske regering tænke grundigt over og navigere efter. For når man fra dansk side udbreder sig med et nyt initiativ, der særligt fokuserer på beskyttelse af kristne, så kan det fra Mellemøsten forstås, som om man anser islam for en trussel mod kristne. Derfor kan det nye kontor ses som et nyt kapitel i den danske modstand mod islam,” siger Peter Mandaville.

Den danske professor Ole Wæver, der forsker i religion og sikkerhedspolitik ved Københavns Universitet, er enig i Peter Mandavilles analyse.

”Det er et spændende initiativ, der kan komme noget godt ud af. Men det er vigtigt at holde tungen lige i munden. For et lille land som Danmark vil Muhammed-krisen altid fylde i Mellemøsten. Som et stort land er man i nyhederne hver dag, men hvor meget ved folk egentlig om Danmark? Derfor skal vi være ekstra opmærksomme på, hvordan vi opfattes,” siger Ole Wæver og fortsætter:

”Min vurdering er, at Danmark og kontoret skal være meget stærke på, at det er et princip, vi kæmper for, og at vi er konsekvente om princippet alle vegne. For der er et element af hykleri fra alle parter. Vi ser lande som Iran og Saudi-Arabien, der taler om at forsvare religiøse mindretal, men særligt når det handler om muslimer i Europa. Det samme gælder for os. Vi kan også godt lide princippet, men udvander det herhjemme og er blevet mindre og mindre faste i kødet, når det gælder religiøse mindretal herhjemme. Så man må have det samme princip både ude og hjemme,” siger Ole Wæver, som mener, at Danmarks tiltag kan skabe en åbning i kampen mod religiøs forfølgelse, hvis man netop er principiel og konsekvent.

”Hvis det i stedet bare bliver os, der kun taler om ’deres’ overgreb mod kristne mindretal, bliver det i stedet endnu en runde i en alt for velkendt konflikt,” siger han.

De Konservatives udenrigs- og kirkeordfører, Naser Khader, deler dog langtfra vurderingen fra Peter Mandaville og Ole Wæver. Han henviser til, at USA ikke har mødt modstand, selvom der her er oprettet et kontor med samme formål som det, der er oprettet under det danske udenrigsministerium.

”Derudover er jeg egentlig ligeglad med, hvordan man opfatter det i Mellemøsten. Hvorfor skal vores bekymring for de forfulgte kristne i Mellemøsten, der flere steder er ved at blive udryddet, bestemmes af, hvordan de muslimske lande bedømmer det? Hvis landene stopper med at forfølge de kristne, så skal vi nok lukke kontoret. Nogle gange bliver jeg så træt af de politiske korrekt akademikere, der hellere vil tage hensyn til dem, der forfølger, end til de forfulgte,” siger Naser Khader.

Han giver heller ikke meget for Ole Wævers synspunkt om, at Danmark skal være konsekvent og beskytte religiøse mindretal i Danmark, ligesom man vil det i Mellemøsten.

”Det er da helt vildt at sætte lighedstegn mellem de stramninger, vi har haft om hadprædikanter og skoler, der har en bestemt ideologi med sig, og de forhold, som kristne lever under i eksempelvis Irak, hvor de er ved at blive udryddet totalt. I Danmark har du alle rettigheder, uanset religion, og jeg vil hævde, at muslimer i Danmark har det meget bedre end i alle andre muslimske lande,” siger Naser Khader.8