Ekspert: Valg af prædikant til åbningsgudstjeneste er et klart kirkepolitisk valg

I en årrække har prædikanterne ved Folketingets åbningsgudstjeneste fortrinsvis været biskopper, men i år har kirkeminister Joy Mogensen (S) valgt en sognepræst

Mens der i en årrække har været tradition for at vælge biskopper eller andre relativt kendte præster til opgaven, er valget i år faldet på Eva-Maria Schulz, arresthuspræst og sognepræst ved Sortebrødre Kirke i Viborg.
Mens der i en årrække har været tradition for at vælge biskopper eller andre relativt kendte præster til opgaven, er valget i år faldet på Eva-Maria Schulz, arresthuspræst og sognepræst ved Sortebrødre Kirke i Viborg. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix.

I dag åbner Folketinget, og traditionen tro markeres det med en gudstjeneste. Egentlig plejer den at foregå i Christiansborg Slotskirke, men for at sikre, at der kan holdes coronasikker afstand på kirkebænkene, er begivenheden i år flyttet til den noget større Holmens Kirke nærved. Men det er ikke kun coronaen, der gør dette års åbningsgudstjeneste lidt anderledes. Det bliver den også på grund af kirkeminister Joy Mogensens (S) valg af prædikant, siger Martin Schwarz Lausten, der er professor emeritus ved afdeling for kirkehistorie på Københavns Universitet og forfatter til bogen ”Politikere og prædikanter” om Folketingets åbningsgudstjenester. For mens der i en årrække har været tradition for at vælge biskopper eller andre relativt kendte præster til opgaven, er valget i år faldet på Eva-Maria Schulz, arresthuspræst og sognepræst ved Sortebrødre Kirke i Viborg.

”Og selvom mange i Viborg og omegn selvfølgelig nok ved, hvem hun er, så er hun jo ikke på samme måde kendt i den brede offentlighed. På den måde har kirkeministeren truffet et meget selvstændigt valg, og det bliver spændende at høre prædikenen,” siger Martin Schwarz Lausten, der blandt andet tror, at Eva-Maria Schulz’ baggrund som sydslesviger har spillet ind på kirkeministerens valg, idet der jo har været genforeningsjubilæum i år.

Den første åbningsgudstjeneste blev holdt i 1850, og helt frem til slutningen af 1950’erne var det biskoppen – først Sjællands og siden Københavns – der valgte prædikanterne. Men Bodil Koch (S), der blev kirkeminister i 1950, ønskede selv at vælge prædikanterne, og siden har opgaven faktisk ligget hos den siddende kirkeminister. ”De fleste har valgt nogen, de selv var enige med, enten teologisk eller politisk. Men der har også været forsøg på at skifte mellem folkekirkens retninger, før det som sagt først og fremmest blev en opgave for biskopperne,” siger Martin Schwarz Lausten.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Kirkeminister Joy Mogensen (S) om, hvorfor hun har valgt Eva-Maria Schulz som prædikant. Men det radikale folketingsmedlem Jens Rohde har sagt, at det er ham, som har peget på den 35-årige præst.

”Det gjorde jeg først og fremmest, fordi hun er en fremragende præst, som jeg synes, at resten af landet og Folketingets politikere skal høre. Når man har været til hendes gudstjenester, er der altid nye døre, der åbner sig,” lød det for nylig til kirke.dk fra Jens Rohde, som ofte går til gudstjeneste i Sortebrødre Kirke, hvor han har sunget og spillet orgel.

At Joy Mogensen har valgt at følge Jens Rohdes opfordring, viser for det første, at Joy Mogensen lytter til sine kollegaer, siger Peter Lodberg, professor mso i systematisk teologi på Aarhus Universitet. Og samtidig betyder det måske, at hun deler hans opfattelse af, hvilken type præst man gerne ser på prædikestolen ved Folketingets åbningsgudstjeneste.

”Jens Rohde har tidligere været meget kritisk over for en prædikant med indremissionsk baggrund. Det var tilbage i 2003, hvor han sagde, at han hellere ville gå i fit-nesscenter end dukke op til åbningsgudstjenesten og høre vedkommende prædike,” siger Peter Lodberg.

Samtidig lægger også han mærke til, at ministeren har valgt en relativt ukendt præst. Og deri ligger der et klart socialdemokratisk kirkepolitisk signal, mener han.

”På den måde signalerer Joy Mogensen, at hun er minister for alle kirkens præster, og at alle præster har ligeværdig adgang til den prestigefyldte opgave. Jeg ved jo ikke, om hun bevidst går uden om biskopperne, men umiddelbart ser det ud, som om hun ønsker at folkeliggøre opgaven ved at vise, at det først og fremmest er et kriterium, at man er en vellidt og dygtig prædikant,” siger Peter Lodberg, der har været vejleder for Eva-Maria Schulz og kender hende som ”en meget dygtig teolog og et ualmindelig behageligt menneske”.