Prøv avisen

Eksperter ser krise i Faderhuset

Ruth Evensen og den omstridte kristne bevægelse Faderhuset flytter hovedkvarter fra storbyen til provinsen. – Foto: .

Ruth Evensen har mistet troværdighed og skal nu klinke skårene, vurderer sognepræst, efter at Faderhusets ledelse er flyttet til Lolland fra København

Den omstridte kristne bevægelse Faderhuset er taget på landet for at klinke skårene efter nederlaget i kampen om Ungdomshuset på Nørrebro.

Det er i hvert fald en af vurderingerne af Faderhusets opkøb af en række ejendomme i den lille by Bandholm på Lolland.

Faderhusets stifter, Ruth Evensen, har gennem flere år erklæret, at hun med opkøbet af Ungdomshuset ville etablere et kristent center på Nørrebro, hvorfra Faderhuset ville styrke sin position. Meget tyder nu på, at Faderhuset i stedet er ved at forlade storbyen.

Kristeligt Dagblad har tidligere beskrevet, hvordan Faderhuset har opkøbt og i dag driver Bandholm Hotel. I går kunne Ekstra Bladet så fortælle, hvordan den kontroversielle kristne bevægelse har købt yderligere tre boliger, som i dag beboes af henholdsvis ægteparret Ruth og Knut Evensen, parrets søn Asbjørn Joseph Evensen samt ægteparret Wenche og Kai Klubben, der begge er medlem af Faderhuset. I forbindelse med opkøbene har Faderhuset også flyttet sin officielle adresse til Bandholm.

Niels Underbjerg, som er præst i Fredens-Nazaret Sogn på Østerbro og Københavns biskops sagkyndige i nyreligiøse spørgsmål, har i flere år fulgt Faderhuset tæt. Og umiddelbart kan han kun se én god grund til, at de ledende medlemmer af Faderhuset nu flytter fra hovedstaden til en lille by på Lolland.

Ruth Evensen skal have klinket skårene. Hun har bygget sig selv op til at være en profet, som af Gud var blevet bedt om at udbrede den sande lære, hvilket meget symbolsk skulle ske fra et kristent center i det gamle ungdomshus. I stedet har hun lidt sit største nederlag nogensinde, for der kommer jo aldrig noget kristent center på Nørrebro. Ruth Evensen har mistet troværdighed, og hun har brug for at holde sammen på bevægelsen, så hun kan bygge sig selv og dermed bevægelsen op igen, siger Niels Underbjerg, som ser flytningen til Bandholm som et tegn på, at Faderhuset er i en større krise end nogensinde før.

Hvis alt gik godt, ville Ruth Evensen vel have enhver interesse i at etablere det lovede kristne center. I stedet vil de nu sælge grunden og flytter til en udkantsby i provinsen. Det er et mønster, man kender fra andre sekter, når de bliver presset, og her kan det næste skridt meget vel være, at lederen går af eller bliver tvunget til at gå af, siger Niels Underbjerg.

Samme vurdering møder man hos Britt Istoft, som er cand.mag. i religionshistorie ved Syddansk Universitet, hvor hun blandt andet forsker i nyreligiøse bevægelser.

En bevægelse, der er presset udefra, kan formentlig mindske presset, hvis den flytter lidt væk fra søgelyset. Og man må sige, at Faderhuset og Ruth Evensen har været presset meget med både balladen om Ungdomshuset og senest Ruth Evensens datters offentlige kritik af sin mor, siger Britt Istoft.

Dan Månsson, der er sognepræst i Toreby på Lolland, tager dog Faderhusets indtog i området med ro.

Umiddelbart er jeg ikke bekymret. Men vi vil da være opmærksomme på, om Faderhuset eventuelt vil forsøge at hverve unge, som meget vel kan være tiltrukkede af deres meget karismatiske tilgang til kristendommen. Sker det, vil vi helt sikkert forsøge at forklare de unge om nogle af de risici, der kan være forbundet med bevægelser og tankegange som dem, man møder hos Faderhuset.

Kristeligt Dagblad har bedt Faderhuset om en begrundelse for flytningen til Bandholm, men har kun fået en ganske kort mail fra Ruth Evensen.

Faderhuset har købt Bandholm Hotel som det eneste, og så er der ikke mere mystik omkring det. Tro aldrig på Ekstra Bladet, skriver Ruth Evensen.

Ud over de mange boliger, som ifølge Ekstra Bladet blandt andet er købt med afdragsfri lån og økonomisk støtte fra amerikanske kristne, er Faderhuset i dag kendetegnet ved at eje en række virksomheder og anpartsselskaber, hvoraf flere har samme adresse som Bandholm Hotel.

rasmussen@kristeligt-dagblad.dk