Prøv avisen

Elevkrise i kristen studenterforening

På grund af manglende tilslutning må Kristeligt Forbund for studerende aflyse det årlige kursus på Ledertræningscentret i Vejle.<br>Foto: Arkiv

Kristeligt Forbund for Studerende (KFS) har i 16 år haft succes med at undervise unge på forbundets eget ledertræningscenter. Men i år har tilslutningen været så dårlig, at KFS må aflyse forløbet

Gennem de seneste 16 år har august måned været begyndelsen på ni måneders ledertræning af mindst 15 entusiastiske teenagere og unge på Ledertræningscentret (LTC) i Vejle for Kristeligt Forbund for Studerende (KFS). Men ikke i år.

Tilslutningen til LTC, som er en skole med vægt på bibelundervisning og kirkeligt teamwork, har været så dårlig, at KFS må afblæse forløbet. LTC skal have mindst 12 tilmeldinger, for at skolen kan løbe rundt. I år har der været fem.

– Det sker meget pludseligt, så vi står lidt famlende over for problemet, siger Nicolai Skjøtt, som er LTC's nye leder.

Hans forklaring er blandt andet, at tilslutningen til LTC tidligere har været så stor, at det ikke var nødvendigt at gøre opmærksom på sig selv. Men i takt med at der kommer flere lignende tilbud til, har landets unge glemt LTC.

– Vi har nu fået fri til at tænke konceptet igennem fra bunden. Vi skal ud til KFS-grupper i hele landet. Vi skal snakke med de unge, fortælle dem hvordan fremtiden for LTC ser ud og spørge dem, hvordan de mener, LTC skal være, fortæller Nicolai Skjøtt om det kommende år.

Henrik Laursen, som er generalsekretær i KFS, mener, at regeringens pres på de unge om at gennemføre deres uddannelse så hurtigt som muligt er en væsentlig årsag til de unges fravær.

– Hvis de unge kun tager et enkelt sabbatår, vælger de sandsynligvis noget, som ikke kræver et helt år, hvilket LTC gør. Derfor vil vi ændre forløbet, så de unge får mulighed for at tage et kortere ophold på fem måneder i stedet for ni måneder, siger han.

Elevmanglen skyldes ifølge Jørn Henrik Olsen, som er forskningslektor ved Det Teologiske Fakultet på Københavns Universitet, at de unge ikke kan identificere sig med de nyansatte på LTC. Skolen står derfor over for en stor udfordring i forhold til at skabe kontakt til landets gymnasier.

– Der er meget godt at sige om de nye lærere, men det er bare ikke nok, hvis de unge på gymnasierne ikke kender dem fra lejrene, KFS-arrangementerne eller forbundets blade. De unge efterspørger vejledere, som kan og vil identificere sig med dem, så det kræver et stort fodarbejde af LTC, for at gøre de nye ansatte kendt blandt gymnasieeleverne.

Hverken Nicolai Skjøtt eller Henrik Laursen udelukker, at manglen på kendte ansigter spiller ind på fraværet af elever. Skolen har nemlig ud over Nicolai Skjøtt fået to nye lærere inden for det seneste år. Samtidig giver Henrik Laursen udtryk for, at udskiftningen i KFS-grupperne på gymnasierne er så stor, at de kendte KFS-ansigter hurtigt er glemt blandt eleverne.

– En tredjedel af vores målgruppe skiftes ud hvert år, så det er ikke af afgørende betydning, at de unge ikke kender ansigterne på lærere og ledere i KFS, siger Henrik Laursen.

kirke@kristeligt-dagblad.dk

Fakta

KFS

**Kristeligt Forbund for Studerende (KFS) er en folkekirkelig græsrodsbevægelse, som tæller omkring 1500 studerende fordelt på gymnasier og universiteter i hele landet.

De lokale KFS-grupper har til formål at støtte de kristne studerende samt udbrede kristendommen på landets gymnasier og universiteter.