Humanister opfordrede til eftertanke

20 folketingsmedlemmer deltog, da Humanistisk Samfund fejrede Folketingets åbning med ønske om større gennemsigtighed fra politikerne

Forperson i Humanistisk Samfund Lone Ree Milkær bød i går velkommen til ”en lille halv times humanistisk eftertænksomhed” på Hofteatret i København.
Forperson i Humanistisk Samfund Lone Ree Milkær bød i går velkommen til ”en lille halv times humanistisk eftertænksomhed” på Hofteatret i København. Foto: Julie Meldhede Kristensen

”Vi sidder her, Uffe!”

Råbet kom fra den tidligere folketingspolitiker for Alternativet Ulla Sandbæk, som vinkede til Uffe Elbæk, der netop var kommet ind i Hofteatrets sal. Partiformanden vinkede tilbage og gik så hen til den bænkerække, hun sad på et stykke væk fra scenen.

”Vil I ikke med op foran?”, spurgte han, hvilket det tidligere folketingsmedlem og tre andre på bænken indvilligede i.

”Alt for dig, Uffe. Jeg følger dig i tykt og tyndt,” sagde Ulla Sandbæk og grinede.

Artiklen fortsætter under annoncen

Alternativet var et af de partier, der var godt repræsenteret i Hofteatret, da en særlig højtidelighed blev afholdt i dag. Her var de fremmødte kommet for at overvære foreningen Humanistisk Samfunds årlige ceremoni for Folketingets åbning – eller en lille halv times humanistisk eftertænksomhed, som foreningens forperson, Lone Ree Milkær, kaldte det.

Alternativet var et af de partier, der var godt repræsenteret i Hofteatret i dag. Her ses politisk leder Uffe Elbæk.
Alternativet var et af de partier, der var godt repræsenteret i Hofteatret i dag. Her ses politisk leder Uffe Elbæk. Foto: Julie Meldhede Kristensen

”På en travl dag er det godt at have tid til at trække vejret lidt roligere og måske efterfølgende gå lidt klarere i hovedet til den opgave, det er at varetage vores demokrati,” sagde hun fra scenen.

Det er kun anden gang, at Humanistisk Samfund afholdt en ikke-religiøs åbningsceremoni, lige efter Folketingets traditionelle gudstjeneste i Christiansborg Slotskirke var slut. Omkring 80 mennesker havde tilmeldt sig arrangementet i Hofteatret ved Christiansborg på forhånd, og i salen var 20 folketingspolitikere mødt op. Samme antal var der ved ceremonien sidste år, men som noget nyt havde lidt flere politiker tilmeldt sig på forhånd, og der var en enkelt borgerlig politiker iblandt dem, nemlig Heidi Bank fra Venstre.

De resterende deltagere var fra foreningen. Iblandt dem var medlem Anni Thunø, som også deltog sidste år og denne dag havde taget fri fra arbejde.

”Det er en fin ting at bruge en fridag på,” sagde Anni Thunø, som har været medlem af Humanistisk Samfund i nogle år og er tilhænger af foreningens ønske om at adskille stat og kirke.

På scenen i Hofteatret optrådte musiker Kaya Brüel blandt andet, mens skuespiller Stine Stengade læste tre fabler af kunstneren Leonardo da Vinci op i anledning af 500-året for hans død. Derefter overtog dagens hovedtaler, Torben Sangild, der er debattør og journalist på netmediet Zetland. I sin tale havde han fokus på oplysning og tillid, som ifølge ham hang tæt sammen med begreberne demokrati og ansvar. Selvom Torben Sangild fandt tilliden til både medmennesker, myndigheder, medier og politikere relativ høj i Danmark, så han også udviklinger, der bekymrede ham som oplysningsmenneske. Han nævnte som eksempel mistilliden til sundhedssystemet, de etablerede medier, politikerne og det politiske system. At tilliden til sidstnævnte ikke var høj, handlede ifølge ham blandt andet om uigennemsigtighed.

”Hvis der er noget, der kan få konspirationsteoretikerne op af hullet, så er det, hvis der er noget, der bliver mørklagt. Hvis man har på fornemmelsen, at politikerne skjuler noget – hvad end det er rigtigt eller ej,” sagde han og tilføjede, at det blandt andet gjaldt politikere, der ikke vil udtale sig til pressen, eller kommissioner, der blev lukket ned.

”Pointen er, at hvis man vil højne tilliden til det politiske system, så må man værne om gennemsigtigheden i den politiske forvaltning. Tillid hænger sammen med gennemsigtighed, og gennemsigthed hænger sammen med oplysning. Og demokratiets styrke kan måles på graden af tillid og oplysning i samfundet. Det er vores alle sammens ansvar at værne om disse ting. Men I politikere har et særligt ansvar, som jeg har tillid til, at I vil gøre, hvad I kan, for at varetage i det kommende folketingsår,” sagde han og opfordrede til, at politikerne samtidig handlede langsigtet og ansvarligt.

Arrangementet sluttede med sangen ”Jeg elsker den brogede verden”, hvorefter de fremmødte politikere hurtigt bevægede sig mod Christiansborg og åbningsdebatten.