Godt initiativ: En billig cykel løfter livskvaliteten

I Menighedshuset i Allerød kan nydanskere reparere og købe brugte cykler for en billig penge. Tiltaget er et af over 50 forslag i Kristeligt Dagblads Initiativkonkurrence. Sidste chance for at indstille er i dag

30-årige Aykaf Miya fra det vestlige Myanmar havde brug for en cykel for at komme til sprogundervisning. Den fandt han billigt i Allerød. – Privatfoto.
30-årige Aykaf Miya fra det vestlige Myanmar havde brug for en cykel for at komme til sprogundervisning. Den fandt han billigt i Allerød. – Privatfoto.

Da 19-årige Yemane Gebremeskel forrige år flygtede fra Eritreas massive politiske undertrykkelse, tænkte han ikke så meget på cykler.

Det gør han nu. For hvor er det dog irriterende, at praktikjobbet i Netto ligger så langt fra Allerød, hvor han bor. Læg dertil, at han efter arbejdet skal suse over til danskundervisning flere kilometer væk.

”Det har været umuligt. Og jeg har ikke rigtig penge til at tage toget,” fortæller Yemane Gebremeskel, som derfor har begivet sig hen til den lille græsplæne bag Menighedshuset i Allerød nord for København.

Han er langtfra den eneste, og på plænen er en god snes andre flygtninge og indvandrere i fuld gang med at lappe dæk, skrue sæder og stramme kæder på brugte cykler, som kan gøre deres hverdag i Danmark lidt lettere.

Det gør de hver lørdag klokken 14. Nogle kommer slæbende med cykler, som skal repareres, andre er på udkig efter en cykel, de kan købe eller få. Nydanskere kan købe en cykel for en halvtredser, mens folk fra Sandholmlejren og andre asylcentre får cyklerne gratis.

”Flygtninge bor for det meste afsides og har næsten ingen penge. Så det er svært for dem at komme rundt. De har jo ikke råd til offentlig transport. Det er med til at isolere dem i asylcentrene, og derfor giver en billig eller gratis cykel dem et stort løft i frihed og livskvalitet. De får nye muligheder for at deltage i aktiviteter, møde danskere og opleve det danske samfund og naturen,” siger Lars Meldgaard, der er ved at sætte ny slange på en lettere rusten turkis damecykel.

Lars Meldgaard er projektleder og tilknyttet Allerøds Menighedshus, som lægger baghave til ”Fix a Bike”-værkstedet, som projektet kaldes.

Klokken er endnu ikke 14, og værkstedet er ikke officielt åbent endnu, men ofte tropper de første op lidt før. De kan se, at flaget er hejst, og døren sat i haspe. Og der går ikke længe, før plænen er fyldt med reservedele og cykler. Flere nydanskere kigger forbi, og både nye og velkendte ansigter mødes med et kram og et ”velkommen til” af Lars Meldgaard.

Da saftevand, kaffe og franskbrød serveres til de mange cykelryttere, indrømmer Lars Meldgaard, at han ikke er den store cykelekspert.

”Jeg prøver mig lidt frem,” siger Lars Meldgaard, som heldigvis er omgivet af folk med forskellige kompetencer. Det gælder blandt andet cykelmekaniker Bjarne Ajander. 

Derudover fremhæver han Menighedshusets praktikant, Fadhel Ibrahim Amin. Han er uddannet automekaniker og har været i Danmark med sin familie i 13 år.

”Han er et stort plus for værkstedet og kan også hjælpe, hvis der skal oversættes til arabisk,” fortæller Lars Meldgaard og fortsætter:

”Hvor er det vigtigt, at vi giver mulighed for, at flygtninge og nydanskeres evner og ressourcer bliver brugt, og hvor er det dejligt, når disse evner oven i købet kan være med til at hjælpe og gøre en forskel for andre.”

Idéen til projektet opstod, da menigheden i Allerød opdagede, at nydanskerne ofte kom for sent til menighedens arrangementer. Midt i et arrangement kunne det pludselig vælte ind med flygtninge på grund af bussernes få og skæve afgangstider.

”Det var helt oplagt at starte det her projekt, og siden opstarten i foråret er der kun kommet flere og flere til,” fortæller Lars Meldgaard.

Beboerne i Allerød har været flinke til at donere cykler, den lokale cykelhandler har leveret billige reservedele, og Facebook-gruppen Venligboerne, som har til formål at hjælpe landets flygtninge, har stået for at formidle kontakten til de cykelinteresserede. Hurtigt spredte ordet sig, og nydanskerne er gode til at tage venner med fra nær og fjern.

En af dem er 30-årige Aykaf Miya fra det vestlige Myanmar. Som en del af det muslimske Rohingya-folk, en forfulgt minoritet, flygtede han som barn med sin familie til Bangladesh. Men kårene var trange, og for tre år siden så Aykaf Miya sig nødsaget til at forlade sin familie for at rejse til Danmark. Nu bor han på Amager, men der er langt til sprogcenteret i Københavns Nordvestkvarter – især nu når pengene fra rengøringsjobbet ikke rækker til at pendle med offentlig transport.

”En af mine venner fortalte mig om projektet, og jeg kender ikke andre lignende projekter i Københavnsområdet, så det var en oplagt mulighed at tage S-toget herud for at finde en cykel,” fortæller Aykaf Miya og gør sig klar til at rulle ud i sommervejret.

”Så kan jeg jo overveje, om jeg skal droppe toget og cykle hele vejen hjem i stedet.”J