Prøv avisen
Initiativprisen

En klud der forkynder

Kvinder strikker for de døbte i 400 kirker landet over. Det giver ofte gode samtaler om, hvad dåb egentlig er for en størrelse. Foto: Lars Aarø/Fokus

En enkelt præsts idé har spredt sig til 400 kirker: Dåbsklude strikket af frivillige og givet som gave til dåbsbørn. Projektet, der er blandt finalisterne i Kristeligt Dagblads initiativkonkurrence, har fået mange til at forholde sig til dåben på en ny måde, siger initiativtager

Indtil sidste efterår brugte sogne- og hospicepræst Ann Maj Lorenzen som så mange andre papirservietter til at tørre børnenes hoveder efter at have overøst dem med vand under dåbsritualet.

Men hun havde altid syntes, at servietterne var besværlige. De var for hårde. Og de blev for store, når man foldede dem ud.

Gå til afstemningen for det bedste kirkelige initiativ her

Derfor var det en kærkommen idé, hun fik en oktoberdag sidste år, og som nu er blandt finalisterne i konkurrencen om Kristeligt Dagblads Initiativpris.

”Mange strikker deres egne karklude for tiden, og fordi en klud er et overskueligt projekt, tænkte jeg, at det da ville være oplagt for kvinder i vores pastorat at strikke dåbsklude, som dåbsbørnene så kunne få med hjem til minde om dagen,” siger hun.

Hun begyndte at tegne motiver og teste garn. En dag præsenterede hun idéen for sine præstekolleger i Thorsager-Bregnet-Feldballe Pastorat i Østjylland. De var lige så begejstrede for idéen som hende, og de bestemte sig for at arrangere en strikkecafé cirka en måned senere, hvor alle interesserede kunne komme og strikke dåbsklude.

Her mødte næsten 30 kvinder op, og derfra greb det om sig.

”Pludselig blev jeg ringet op af præster fra hele landet, som ville høre mere om projektet. Kvinderne snakkede med deres veninder om det, kordegne ringede til vores kordegn, og menighedsrådsmedlemmer fortalte om det på kurser. Ret hurtigt blev det meget større end bare det lokale projekt, jeg oprindeligt havde forestillet mig,” siger Ann Maj Lorenzen.

I dag har 400 kirker ifølge initiativtageren arrangeret strikkecaféer. Alle disse kan findes på hjemmesiden daabskluden.dk, hvor man også kan købe opskrifter på dåbsklude med kristne motiver og symboler. Som privat kan man købe en enkelt strikkeopskrift og strikke en dåbsklud til for eksempel et familiemedlem.

Ann Maj Lorenzen har været præst på Hospice Djursland siden 2009. Hun er initiativtager til projektet daabsklud.dk, der er blandt finalisterne i Kristeligt Dag-blads initiativkonkurrence. – Foto: Ditte Lindved