Det koster en konfirmation

Forældre bruger lidt færre penge på konfirmationer, end de gjorde før krisen

Konfirmationsfesten alene koster i gennemsnit 18.760 kroner, ifølge Gallup.
Konfirmationsfesten alene koster i gennemsnit 18.760 kroner, ifølge Gallup. Foto: Søren Svendsen.

Vin i glassene, taler og sange fra sangskjuleren, rødmossede kinder og nyt tøj. Over hele landet holdes der i disse dage konfirmation, og det er noget, der koster. Ifølge analyseinstituttet Gallup ligger den samlede pris for en konfirmation på 29.530 kroner.

Men selvom det måske lyder af meget, er det ganske samstemmende med virkeligheden, mener Anebine Danielsen. Hun er mor til en af årets konfirmander og klasselærer for en 7. klasse i Odense.

”Vi er rimelig bevidste om budgettet,” siger hun med henvisning til, at det i år er tredje barn, der skal konfirmeres. ”Det dur ikke, at man bare giver los, for der er mange gæster, og vi vil gerne have, at alle tre børn har en nogenlunde ens konfirmation.”

Da Anebine Danielsen er skilt fra børnenes far, er gæstelisten udvidet, så der er plads til den nye familiekonstellation. Således bliver der 73 gæster til datterens konfirmation, og de har måttet leje sig ind på en skole for at få alle med. Alligevel ligger budgettet på 25.000 kroner, ikke medregnet gaven, og sådan har det også været for de to ældre børn, der er blevet konfirmeret i 2011 og 2013.

Gallups undersøgelse er fra 2013, og ifølge forbrugerøkonom i Nordea Ann Lehmann Erichsen, der i sin tid bestilte undersøgelsen, og som har regnet tallene om til 2015-kroner, er der ikke de seneste par år sket den store udvikling i det beløb, man bruger på konfirmationer. Men sammenligner man med før finanskrisen, ser det lidt anderledes ud. I 2007 brugte man en anelse flere penge på den samlede konfirmation. Da var det ikke 29.530 kroner som i dag, men 30.900 kroner, når der omregnes til 2015-kroner.

”Det er altså ikke festen, det er gået ud over,” siger Ann Lehmann Erichsen.

”Det, der bliver sparet på, er i høj grad tøjet. Ikke på antallet af gæster eller fejringen, for når man vælger at holde en konfirmation, er det et bevidst valg, og så inviterer man dem, der skal med. Kredsen er den samme, og de skal stadig spise og drikke, og hovedpersonen skal have en gave.”

Festen alene koster ifølge Gallup i gennemsnit 18.760 kroner. I forhold til 2007 har det ikke ændret sig synderligt, men faldet i de samlede konfirmationsudgifter skyldes, at der bliver sparet på udstyret, især tøjet.

Det kan Anebine Danielsen genkende fra sin 7. klasse, hvor en stor del af eleverne konfirmeres i år.

”Jeg oplever flere forældre, der siger, at børnene skal prøve at holde udgifterne nede på niveau, når de giver gaver til hinanden. Og da jeg spurgte, hvordan eleverne skal hentes fra kirken, sagde langt størstedelen, at de ville køre til festen i deres forældres bil. Hvis jeg går bare fem år tilbage, synes jeg, at stort set alle skulle hentes i noget vildt som en motorcykel eller sportsvogn,” siger hun.

”Der spares helt sikkert på de udgifter, som forsvinder igen. Min datter har for eksempel heller ikke valgt en kjole, hun kun kunne bruge den ene dag, men i stedet en, der kunne bruges igen og igen.”

Det er dog ikke alle steder, der spares. Flere præster udtalte i går til DR, at de har bedt forældre om at lade være med at parkere de dyre konfirmationsbiler oppe ved kirken for at undgå, at forskellen på børnene synliggøres.