Prøv avisen

En milliard mennesker afskæres fra antireligiøst indhold på nettet

Indisk domstol beordrer en række af verdens mest besøgte netsider til at rense ud i påstået antireligiøst og "anti-socialt" indhold. IT-minister afviser, at der er tale om censur

Indisk domstol beordrer en række af verdens mest besøgte netsider til at rense ud i påstået antireligiøst og anti-socialt indhold. IT-minister afviser, at der er tale om censur

Alt skal væk. Det stødende, krænkende og provokerende indhold, der dagligt offentliggøres på en række af verdens største websider, blandt dem Facebook, Yahoo og Google, skal fjernes, siger en indisk domstol. I alt har 22 websider fået denne besked, og de har nu seks uger til at rense ud i indholdet på de sociale medier og levere en rapport den 6. februar, der viser, hvordan de forskellige medier gør fremskridt i sagen.

LÆS OGSÅ: Kina strammer censuren af de sociale medier

Dommen kommer som følge af et sagsanlæg fra den muslimske mufti Aijaz Arshad Qasmi, der især har et problem med det, han kalder antireligiøse og religionsbeskæmmende billeder og kommentarer på de sociale medier.

Nogle af de billeder, der er blevet offentliggjort, vil føre til uoprettelig skade på de personer, der krænkes af dem. Nogle billeder krænker hinduismens guder, profeten Muhammed og andre religiøse skikkelser, siger Aijaz Arshad Qasmi til dagbladet India Today.

Domstolens kendelse skaber debat om, hvordan det i fremtiden skal kontrolleres, at påstået stødende materiale ikke når frem til de sociale medier. Og ikke mindst hvem der afgør, hvad der er stødende. Mange frygter, at denne domsafgørelse åbner for omfattende censur af det indhold, enkeltpersoner placerer til skue på de sociale medier på internettet.

Indiens IT-minister afviser, at der er tale om censur, og kalder det i stedet fjernelse af tekster, billeder eller videoer, der kan støde religiøse følelser.

For nylig holdt den indiske minister et møde med repræsentanter fra de sociale medier for at finde en metode til at udelukke den slags materiale, der efter hans opfattelse er stødende.

Der er tale om pornografisk, skæmmende og dæmoniserende fremstilling af guder, som ingen fornuftig person noget sted i verden vil acceptere, citeres den indiske minister for i Hindustan Times.

De fleste af de 22 sociale medier har endnu ikke reageret på kendelsen, og nogle hævder endda, at de ikke engang har set en kopi af dommen.

En talsmand fra Google siger dog generelt om sagens indhold, at det er en del af vores politik at respektere gyldige domskendelser. Vi har dog endnu ikke modtaget detaljer om denne kendelse og kan derfor ikke kommentere på indholdet.