Prøv avisen

En million kristne led døden på 10 år

Antallet af kristne, der må lade livet på grund af deres tro, er faldet de seneste 20 år. Det skyldes øget globalisering og øget religionsfrihed, mener forskere. I mange lande er kristne dog stadig under hårdt pres, blandt andet i Irak, hvor dette billede viser en begravelse efter et angreb mod en kirke i Bagdad. Foto: Scanpix. Foto: MOHAMMED AMEEN

Antallet af kristne, der må lade livet på grund af deres tro, er faldet de seneste 20 år. Det skyldes øget globalisering og øget religionsfrihed, mener forskere

I perioden 2000-2010 døde gennemsnitlig 100.000 kristne om året som følge af deres religiøse tilhørsforhold, men dette tal er faktisk lavere end årtiet forinden, hvor 160.000 døde årligt på grund af deres tro.

Det viser en ny undersøgelse fra International Bulletin of Missionary Research, som tæller og måler udviklingen inden for kristen mission. I opgørelsen er "kristne martyrer" defineret som "Kristus-troende, der er døde før tiden i vidnesbyrd-situationer som resultat af menneskelig fjendtlighed."

Årsagen til, at antallet af drab på kristne er faldet, er ifølge teologiprofessor Viggo Mortensen, at religionsfriheden er blevet større rundt omkring i verden:

"De mange martyrmord i forrige årtier hang sammen med østblokken og det sovjetiske styre. Nedbrydelsen af det har gjort, at religionsfriheden er blevet større og færre derfor er blevet dræbt på grund af deres tro på kristendommen."

Viggo Mortensen mener dog stadigvæk, at 100.000 mord er bekymrende mange:

"På årsbasis er det virkelig mange mennesker, der stadig lider martyrdøden. Forfølgelsen af kristne, der sker i det muslimske lande, er med til, at tallene er høje. I det øjeblik, et land indfører sharia, har landet undsagt religionsfriheden. Dertil kommer mange andre lande, der heller ikke følger den accepterede definition af menneskerettighederne, som inkluderer religionsfriheden," siger han.

Fakultetsleder på Menighedsfakultetet Jørn Henrik Olsen mener, at årsagen til et fald i antallet af omkomne kristne er den øgede globale dialog.

"Den vestlige forståelse af civiliseret kommunikation og håndtering af religiøse konflikter er blevet bedre. Globaliseringen spiller en stor rolle, og denne dialogforståelse spreder sig til andre dele af verden. Man bliver mere oplyst om, at der er kulturelle og religiøse forskelligheder, som man skal være bedre til at håndtere," siger han.

To af de mest markante eksempler på såkaldte martyr-situationer, som forskerne bag undersøgelsen nævner, er massakren af kristne i det sydlige Sudan og folkemordet i Rwanda.

Her mener Viggo Mortensen, at der rent metodisk kan være et problem:

"Mordet i Rwanda var snarere etniske spændinger end religiøse, og derfor kan det være svært at vurdere om de dræbte led en martyrdød. Så tallene er måske for høje for 1990-2000. Der er lagt vurderinger ind i statistikken, som giver undersøgelsen en vis usikkerhed,"siger han.

kirke@k.dk