En organist, der flytter luciatraditionen

På luciadag i dag fejrer mange kirker den gamle italienske skik. Bo Lerche, der har planlagt en særlig lucia- markering i år, har det mål som organist aldrig ”at køre på autopilot” i det musikalske arbejde

Organist Bo Lerche har interesseret sig for musik, siden han var lille. Men ud over orgelmusik holder han af jazz, som han spiller i sin fritid. – Privatfoto.
Organist Bo Lerche har interesseret sig for musik, siden han var lille. Men ud over orgelmusik holder han af jazz, som han spiller i sin fritid. – Privatfoto.

Det var i december 304, at en siciliansk pige led martyrdøden som straf for sin kristne tro. Hun hed Lucia, og stadig i dag fejres hun som helgen over hele verden.

I Faaborg Kirke på Fyn skal et lokalt ungdomskor synge den genkendelige luciasang, der indledes af ordene ”nu bæres lyset frem”, på lørdag. Det vil foregå flerstemmigt efter organist Bo Lerches ønske. Han har været tilknyttet kirken i 17 år, og det er også ham, der for et par år siden stiftede koret.

Den 60-årige organist holder af den stemning, der indhyller kirkerummet, når loftslyset slukkes og det lysbærende luciaoptog træder ind.

”Sangen og lyset i mørket giver en helt særlig stemning, der vil smitte af på hele vores musikarrangement,” siger han og fortæller, at han i år har indlagt luciaoptoget i en særlig julekoncert, hvor det internationale ensemble Vita Artis Konsort sammen med ungdoms-koret vil fremføre julemusik fra middelalder og renæssance.

”I år synes jeg, det har været interessant at sætte luciatraditionen ind i et nyt klangligt billede. Arrangementet får en anden musikalsk indpakning, når vi med ensemblet tager udgangspunkt i en ældre musikalsk tradition. De skal blandt andet spille ’Puer natus in Bethlehem’, altså den gamle udgave af ’Et barn er født i Betlehem’,” fortæller han om arrangementet, der altså ikke er placeret på den traditionelle dato for luciaoptog, som er i dag.

Bo Lerche bor i Faaborg med sin hustru, Kirsten Jenslev, som han har to voksne børn med. Oprindeligt er han fra Sjælland, men da Faaborg Kirke opslog en organist-stilling, rykkede han teltpælene op og flyttede familien til Fyn.

Interessen for musik opstod i barndommen, hvor han kom hos den lokale organist i Holbæk.

”Jeg ved ikke, om jeg ligefrem forelskede mig i orglet fra starten. Men jeg kom i gang, og appetitten opstår jo, mens man spiller, og i takt med at man får en større indsigt,” siger Bo Lerche, der er uddannet organist fra Københavns Konservatorium, men også har en universitetsgrad i musikvidenskab og flere år som gymnasielærer bag sig.

Han holder af at rejse, og for halvandet år siden besøgte han og ægtefællen Santa Lucias fødeby, Syrakus, på Sicilien i Italien. De er glade for netop Italien, hvor man ifølge organisten finder den perfekte kombination af kultur, historie, mad og vin. Og hver gang de besøger en ny by, sørger Bo Lerche for at finde en gudstjeneste at deltage i. Han kalder sig selv for ”en almindelig folkekirkelig dansker”, der dog gennem sit job har en særlig tilknytning til kirken.

Til trods for et pakket juleprogram i Faaborg Kirke er Bo Lerche ifølge kollega og sognepræst Lene Matthies en medarbejder, der altid har overskud til at vride hjernen og finde på nye idéer.

”Han er drønmusikalsk, og han er dygtig til både at få kor og ny og gammel musik ind i kirken. Han er helt fantastisk, og det gør jo en kæmpe forskel, at man har en positiv og dygtig organist med gode idéer tilknyttet kirken. Det giver en enorm tryghed,” siger Lene Matthies.

Hun tilføjer, at Bo Lerche ofte gør mere, ”end han havde behøvet”.

Bo Lerche selv håber på, at folk omkring ham oplever ham som en organist, der aldrig ”kører på autopilot”. Inspirationen kommer mange steder fra, og organisten fortæller, at han sagtens kunne finde på at lade sig inspirere af andre kirkers luciatraditioner.

”Man kan sige, at vi har en særlig luciatradition her i Faaborg. For år tilbage havde vi for eksempel en dame i menighedsrådet, der lavede et lucia-arrangement, hvor hun samlede nogle piger og flyttede luciaoptoget ind på plejehjem og andre steder uden for kirken. Men da hun blev for gammel, tog jeg over, og jeg vil også gerne gøre lucia og andre kirkearrangementer til noget særligt,” siger Bo Lerche. 8