Prøv avisen

En tid til tilgivelse, og tiden er nu

Dalai Lama er på besøg i Danmark for blandt andet at holde et foredrag om medfølelse, fred og tolerance i Bella Center. Kort efter ankomsten i går holdt han pressemøde. Foto: Claus Bech

Tibetanernes åndelige leder, Dalai Lama, er i disse dage i Danmark med et budskab om blandt andet respekt og tilgivelse. Ikke mindst på tværs af religioner

I dag kan der være en bin Laden. Efter ti år kan der måske være ti bin Laden'er. Til sidst 100 mulige.

Udregningen er Dalai Lamas. Tibetanernes åndelige leder, der i denne uge gæster København, svarede i går på pressens spørgsmål om såvel forholdet til Kina som forholdet mellem verdens religioner.

Blandt andet blev han spurgt, hvordan han som en fredens mand ser på de stigende religiøse spændinger som følge af blandt andet mistillid mellem religioner.

I et langt svar på mange minutter opsummerede Dalai Lama foran et billede af Tibets bjerge:

”Det er nu den rigtige tid at praktisere tilgivelse.”

Den åndelige leder sagde også:

”Som følge af nogle få muslimers skadelige handlinger, er det unfair og ikke sandt at generalisere om hele islam.”

Dalai Lama nævnte undervejs, at han har besøgt flere muslimske venner:

”De siger, at en ægte udøvende eller følger af islam ikke bør udgyde blod. Hvem som helst, der udgyder blod, er faktisk ikke længere en udøvende muslim.”

Munken, som i 1989 modtog Nobels Fredspris, fortæller, hvordan han efter den 11. september 2001 skrev et brev til USA's præsident George W. Bush med sine kondolencer. Men også med et forslag om, at man skulle handle på en ikke-voldelig måde på baggrund af tragedien. Dalai Lama refererer til præsidenten som et godt menneske, men at han kan være blevet rådet til at bruge magt af andre.

”Det skaber uforudsete konsekvenser,” forklarer Dalai Lama.

Rådene fra munken var blandt andet at blive ved med at mødes på tværs af religioner og knytte venskaber.

”Våben styrer mennesker fysisk. Men ikke det menneskelige sind. Kun menneskelig hengivenhed, respekt og forståelse kan ændre menneskers hjerte,” lød det fra munken med den ene hånd hvilende på bordet, mens den anden understregede, når der var ord og budskaber, som han særligt lagde vægt på.

Tidligere er det beskrevet, hvordan Dalai Lama lever et traditionelt liv, men det politiske, kulturelle og traditionelle er blevet mindre tydeligt de seneste 15 år. Han har fået sine budskaber til at harmonere med universelle værdier. Nogle, der passer til den moderne verden, hvor religion er individbaseret og ikke afgrænsende, er det blevet forklaret. Og på pressemødet var det også en smilende og grinende Dalai Lama med budskaber om forståelse og respekt.

Tilgivelse kan eliminere disse ting, lød det fra Dalai Lama, efter at han havde talt om vold i forskellige religioners navn. Og hvis der ikke bliver taget hånd om blandt andet det, kan bin Laden-udregningen fra artiklens indledning finde sted, mente Dalai Lama.