Prøv avisen

Græsk præst: Kirken virker nærmest ligeglad med flygtningene

Papa Stratis er 57 år og er født på den græske ø Lesbos. Han grundlagde i 2009 organisationen Agkalia, der giver flygtningene lidt mad og drikke, tøj samt et sted at sove.

Præsten Efstratios Dimou står i spidsen for den lille lokale organisation Agkalia, der siden 2009 har hjulpet flere end 10.000 flygtninge på den græske ø Lesbos

Medmenneskelighed i form af et smil og lidt mad kan alle give et andet menneske i nød, mener præsten Efstratios Dimou, også kaldet Papa Stratis af de lokale på den græske ø Lesbos.

Han og organisationen Agkalia, som han grundlagde i 2009, holder til i byen Kalloni, og herfra har han og de fire medlemmer hjulpet mere end 10.000 flygtninge, der er kommet over med små både fra Tyrkiet. Strømmen af mennesker i nød er taget til i 2015, og den har for alvor sat Agkalia og Papa Stratis på prøve. For mens flygtningene i stadig stigende antal kommer til Lesbos for at slippe for krig og vold i deres hjemlande, så lider mange grækere også under den økonomiske krise.

Dilemmaet får dog ikke Papa Stratis til at vakle. For lige siden 2007, da han mødte nogle af de første flygtninge, der ankom til Lesbos, har han engageret sig i at hjælpe dem, og siden har han og Agkalia hjulpet mere end 10.000 flygtninge, og delt 70 tons mad, tøj og medicin ud til dem.

”Det personlige møde med flygtningene berørte mig dybt. De var mennesker i nød og havde brug for hjælp - ikke blot tal og statistikker i nyhederne. Men mit og Agkalias virke for at lette flygtningenes vilkår på Lesbos har også sat mig i et følelsesmæssigt dilemma. For med den økonomiske krise er der også mange grækere, der har brug for hjælp,” forklarer 57-årige Papa Stratis, der i 35 år har været præst i Kalloni og ufortrødent arbejder videre på trods af en lungesygdom.

Sygdommen betyder, at han 24 timer i døgnet får ilt igennem slanger i næsen, men hverken hans fysiske udfordringer eller det følelsesmæssige dilemma får ham til at opgive arbejdet med flygtningene. For den græske stat er ikke i stand til at gøre meget lige nu, og både den nationale og den lokale græsk-ortodokse kirke arbejder hovedsageligt med at hjælpe fattige grækere, siger Papa Stratis.

”Jeg og Agkalia arbejder alene på Lesbos, for der er ikke nogen officiel udmelding fra den lokale kirke i Kalloni vedrørende flygtningekrisen. Den virker nærmest ligeglad med flygtningene. Men jeg kan ikke se den anden vej, for der er så meget lidelse og nød. Vi kan alle være med til at give andre mennesker håb og styrke, så de kan komme igennem i dag og i morgen.”

Som organisation har Agkalia dog også siden 2009 hjulpet mange lokale grækere. For selvom det vigtigste for ham er at give flygtningene et smil, lidt mad og tøj, når de har overlevet turen over havet fra Tyrkiet, så føler han med sine landsmænd. Mange har nemlig ikke nok til dagen og vejen, og derfor prøver Papa Stratis og Agkalia at hjælpe dem, der har brug for finansiel støtte eller donationer, samtidig med at de sikrer sig, at flygtningene bliver mødt med medmenneskelighed, respekt og et smil.

Trætte flygtninge samles uden for Agkalias bygning i byen Kalloni, der ligger cirka halvvejs mellem Molyvos i nord, hvor mange af flygtningene kommer ind, og hovedbyen Mytilini i øst. Flygtningene skal til Mytilinis flygtningelejre for at blive registreret, hvorefter de rejser videre til Athen. - Fotos: Georgios Konstantinidis.