Engelsk kirke kalder politikere for religiøse analfabeter

Storbritanniens premiermnister ankommer til topmødet torsdag i Bruxelles David Cameron.
Storbritanniens premiermnister ankommer til topmødet torsdag i Bruxelles David Cameron. Foto: Jean-Christophe Verhaegen.

Engelske politikere fra især Labour og Liberaldemokraterne har siden terrorangrebene på USA og i London i henholdsvis 2001 og 2005 udviklet en kultur af mistænksomhed over for religionens rolle i det offentlige rum.

Det hævder den anglikanske kirke i Englands afdeling for mission og kommunikation ifølge telegraph.co.uk.

Lige nu har Church of England bedt om fem millioner britiske pund til arbejdet med at skabe social sammenhængskraft – under stor protest fra de engelske ateister. Projektet går blandt andet ud på at sende præster og imamer på weekendkurser for at skabe gensidig forståelse.

Man kunne indvende, at da pengene skal komme fra det offentlige, er den klogeste strategi næppe at kalde politikere for religiøse analfabeter.

Eksempelvis hedder det i rapporten, som Malcolm Brown, præst, professor og leder af afdelingen for mission og kommunikation, har stået for, at gruppen af politikere generelt ikke udtrykker sig "religiøst alfabetiseret".

"Arven fra terrorangrebene, udført af islamistiske grupper, har udviklet sig til en holdning, der problematiserer al religion. Og alle trosretninger opfattes stort set som ens og som irrationelle," siger han.

Fem millioner pund-planen går ud på at skabe tættere bånd og mere tryghed mellem hr. og fru Patel, hr. og fru Brown og hr. og fru Hussain i de etnisk blandede nabolag. Det vil blandt andet sige Leicester, det østlige London og det østlige Birmingham.

Planen mangler endnu godkendelse fra synoden i Church of England. Her siger generalsekretær William Fittall:

"Dette er en måde, hvorpå vi kan komme fremad, måske en smule mere konstruktivt end den tidligere regerings forsøg på at forhindre en ekstremistisk udvikling."

"Vi har som kirke ingen rolle at spille i forhold til at forhindre terror. Men vi har et vigtigt bidrag at komme med i forhold til, hvordan forskellige religioners tilhængere omgås hinanden," siger han.

benteclausen@k.dk