Engelske katolikker viser vej ud af krisen

Den katolske kirke for England og Wales har åbenhed undgået bølgen af skandaler om misbrug, som har ramt andre dele af den katolske kirke

Katolik, præst, katolsk, kirke, bog
Katolik, præst, katolsk, kirke, bog. Foto: colourbox.com.

Hvordan skal den katolske kirke komme videre efter års negativ presseomtale, interne problemer og et markant dyk i offentlig troværdighed?

En vej ud af krisen kan findes hos den katolske kirke i England og Wales, som har formået at fastholde en langt højere grad af anseelse.

Kirken har ganske vist haft tilfælde, hvor præster har forgrebet sig mod børn og unge. Men sagerne har ikke udviklet sig til en så massiv kritik af kirken som institution, som flere andre lande har oplevet.

Forklaringen skal blandt andet findes i Nolan-rapporten fra 2001, hvor et udvalg under lord Michael Patrick Nolan kom med anbefalinger til håndtering af gamle sager og til beskyttelse af børn og unge.

– Vi har gennem de seneste 10 år haft en fast procedure for, hvordan vi håndterer mistanker og anklager om misbrug. Første skridt er altid, at vi melder sagen til de relevante myndigheder. Det kan være politi eller sociale myndigheder, forklarer Bill Kilgallon til Kristeligt Dagblad.

Han er formand for den katolske kommission til beskyttelse af børn og sårbare voksne, som blev nedsat som følge af Nolan-rapporten. Et af de markante elementer i kirkens politik er, at der ikke findes en forældelsesfrist. Så selv hvis en sag juridisk set er forældet, så skal den stadig anmeldes og behandles.

Alle sogne skal også have en klar politik for beskyttelse af børn, og hvert bispedømme har mindst en uafhængig rådgiver, som skal sikre, at alle procedurer følges. Alle præster skal tillige have en ren straffeattest, og det gælder også andre, som arbejder med børn i kirkens regi.

– Så snart der opstår mistanke mod en person, bliver vedkommende suspenderet, indtil sagen er klarlagt, fremhæver Bill Kilgallon.

Han erkender, at den katolske kirke i England og Wales har haft rædselsfulde sager om seksuelt misbrug begået af præster. Kirken samarbejder derfor tæt med myndighederne i de tilfælde, hvor en tidligere præst løslades efter en fængselsdom for misbrug, så han ikke igen kan komme til at arbejde med børn og unge.

I forhold til Irland er antallet af sager i den katolske kirke i England markant mindre.

– Den afgørende forskel i forhold til Irland er, at kirken i Irland drev statslige institutioner for børn og unge, hvilket vi ikke har gjort i England og Wales, pointerer Bill Kilgallon.

England og Wales skiller sig altså på mange måder ud i den katolske kirke, hvilket den katolske biskop af Nottingham, Malcolm McMahon, har pointeret i det kritiske tv-program Hardtalk på BBC, hvor han kritiserede Vatikanets manglende åbenhed:

– De har været i defensiven, måske lidt for meget i defensiven. Folk bryder sig ikke om det nu om dage. Vi forventer alle åbenhed, og det er, hvad vi praktiserer her i England og Wales. Vi kunne ønske, at andre lande ville følge vores eksempel.

I sidste uge offentliggjorde biskopperne i England og Wales en uforbeholden undskyldning, hvor de fastslog, at intet kan undskylde de overgreb, som har fundet sted i kirken.

– Vi siger, at der ikke er nogen bortforklaringer. Vi undskylder inderligt for den smerte og den livsvarige skade, som er forvoldt på dem, der er blevet misbrugt i deres barndom, og for den utilstrækkelige måde, hvorpå vi tidligere har håndteret sagerne, forklarede ærkebiskop Vincent Nichols til BBC.

Undskyldningen er bemærkelsesværdig i den forstand, at den ikke kom som følge af et massivt pres mod kirken. I stedet var det biskopperne i den katolske kirke, som tog initiativet.

Religionsredaktør Ruth Gledhill fra avisen The Times kalder undskyldningen den mest vidtgående hidtil. Men netop fordi kirken i England og Wales er gået foran, så ser hun også undskyldningen som et forsøg på at gøde jorden, før pave Benedikt XVI kommer på officielt statsbesøg i Storbritannien til september.

Forud for besøget har kirken også vundet en moralsk sejr. I weekenden kom det frem, at polemiske britiske embedsmænd blandt andet havde foreslået lanceringen af Benedikt-kondomer i forbindelse med pavebesøget. Såvel kirken i England og Wales som Vatikanet stod som den klart moralske vinder i sagen, der udløste en officiel undskyldning fra den britiske ambassadør til pavestaten.

norum@kristeligt-dagblad.dk