Enig berlinerkirke smed næstformand ud

Der blev skrevet et nyt kapitel i sagaen fra Christianskirken i Berlin, da menigheden stemte næstformand Claus Pöhlmann ud fredag aften. Claus Pöhlmann har kritiseret menighedsrådet for at vrage præst Marie Høgh på grund af politisk ståsted

Præsteembedet i den danske kirke i Berlin har været centrum for en af de mest spektakulære kirkesager i de senere år, efter at det i juli i Weekendavisen blev kendt, at den tidehvervske sognepræst Marie Høgh angiveligt var blevet forhørt om sit politiske ståsted ved en ansættelsessamtale til den ledige stilling i berlinerkirken.
Præsteembedet i den danske kirke i Berlin har været centrum for en af de mest spektakulære kirkesager i de senere år, efter at det i juli i Weekendavisen blev kendt, at den tidehvervske sognepræst Marie Høgh angiveligt var blevet forhørt om sit politiske ståsted ved en ansættelsessamtale til den ledige stilling i berlinerkirken. Foto: Palle Peter Skov.

På en plade i kirkerummet i Christianskirken i Berlin ses en liste over kirkens præster gennem tiden. Men feltet for den nuværende præst står stadig tomt, mere end et halvt år efter at præst Iben Nordestgaard forlod den tyske hovedstad.

Præsteembedet i den danske kirke i Berlin har været centrum for en af de mest spektakulære kirkesager i de senere år, efter at det i juli i Weekendavisen blev kendt, at den tidehvervske sognepræst Marie Høgh angiveligt var blevet forhørt om sit politiske ståsted ved en ansættelsessamtale til den ledige stilling i berlinerkirken.

Siden er det føget med beskyldninger om ulovligheder fra to fløje i menighedsrådet, og senest blev næstformand Claus Pöhlmann, der støttede Marie Høgh, og en anden sagsøgt, fordi de havde konstitueret sig i et nyt, men formentlig ulovligt, menighedsråd.

Nu skulle der ro på bagsmækken i Christianskirken. Derfor var der indkaldt til en ekstraordinær generalforsamling, som blev holdt fredag aften.

Et af de mere opsigtsvækkende punkter på dagsordenen var eksklusion af Claus Pöhlmann.

”Foreningen bag kirken er i en svær situation, og i dag ligger der svære beslutninger foran os,” sagde menighedsrådsformand Peter Vogt Jensen indledningsvist til menigheden, der denne aften talte 34 mennesker.

Når Claus Pöhlmann skulle ekskluderes, skyldes det ifølge menighedsrådet Pöhlmanns adfærd.

Han har overskredet sine beføjelser som næstformand, aflyst lovligt indkaldte menighedsrådsmøder og indkaldt til og holdt en ekstra-ordinær generalforsamling, selvom det var imod det øvrige menighedsråds ønske. Og så har han lagt sag an mod Christianskirken. Det fortalte Peter Vogt Jensen til generalforsamlingen.

”Vi kan ikke tage troen fra nogen. Claus kan fortsat komme i kirken, men vi ønsker at ekskludere Claus Pöhlmann fra demokratiet i foreningen,” sagde Peter Vogt Jensen blandt andet.

For Claus Pöhlmann selv var tilgangen til hans mulige afgang en anden.

”Formalia omkring dette møde er ikke overholdt på nogen måde. Hvad I gør her og vil gøre her, det er ugyldigt,” sagde Claus Pöhlmann.

Fra Pöhlmanns ståsted er flertallet i menighedsrådet, som valgte Marie Høgh fra, den sande synder. Efter at tidligere formand Per Erik Veng gik af, konstituerede menighedsrådet sig på ulovlig vis i forhold til tysk foreningslov, mener Claus Pöhlmann, og på den baggrund er ingen af menighedsrådets beslutninger gyldige. Derfor burde generalforsamlingen fredag aften heller aldrig have fundet sted, sagde Pöhlmann til mødet.

”Hvad er det for noget bureaukratisk noget!”, udbrød en tilhører på forreste række, da Pöhlmann havde gjort rede for de juridiske uretmæssigheder, han mente at have været udsat for i menighedsrådet.

Kritikken af Claus Pöhlmann mødte genklang i forsamlingen, ligesom andre kvitterede med spørgsmål om næstformandens hensigt med kritikken af menighedsrådet.

”Hvad skal resultatet af striden være? Hvor er det, vi skal hen?”, spurgte en kvinde.

En anden var bekymret for Christianskirkens fremtid.

”Grunden til, at vi sidder her, er kirken. Hvis vores kirke bliver sagsøgt, og vi kommer ud i økonomiske vanskeligheder, hvad har vi så at holde os til? Vi har et fællesskab i kirken, og det skal vi have lov at beholde,” sagde en kvinde fra menigheden, hvis bemærkning høstede store klapsalver.

Dog ikke fra Claus Pöhlmann.

Denne aften var han alene, men tidligere har enkelte andre medlemmer af menigheden i Christianskirken støttet ham i det, der for Claus Pöhlmann er roden til de stridigheder, som i måneder har præget den danske kirke i Berlin:

At Marie Høgh angiveligt - og ulovligt - blev udspurgt om sit forhold til Dansk Folkeparti, da hun søgte præstestillingen i Christianskirken.

”Problemet er, at jeg bliver kaldt en løgner, og problemet er de spørgsmål, der blev stillet til en kandidat,” sagde Claus Pöhlmann blandt andet.

Dette forhold forblev uudforsket fredag aften, og efter at en tilhører forgæves havde forsøgt at tale Claus Pöhlmann til en forsoning med menighedsrådet, var det blevet tid til punkt E på dagsordenen:

Eksklusion af Claus Pöhlmann fra menighedsrådet og foreningen bag Christianskirken.

Stemmeafgivningen talte sit tydelige sprog.

Kun en enkelt stemte nej til, at Claus Pöhlmann skulle ud af menighedsrådet, mens tre stemte imod, at den nu tidligere næstformand blev forvist fra foreningen bag kirken.

Straks efter forlod Claus Pöhlmann mødet, hvorefter menigheden besluttede, at det nedsatte menighedsråd kunne fortsætte.

Dermed er spørgsmålet blot, hvornår der kan tilføjes endnu et navn til listen over præster for Christianskirken. For trods det kaos, der har omgærdet kirken i det seneste halve år, holder menighedsrådet fast i det valg af præst, man tog for måneder tilbage. Det sagde Peter Vogt Jensen efter mødet.

”Ingen slingrekurs. Det er fastholdt og vedtaget.”

I kulissen lurer Claus Pöhlmann dog stadig.

Han planlægger en snarlig retssag mod Christianskirken, for udfaldet på fredagens generalforsamlingen giver han ikke meget for.

”Nu har jeg ingen grund til at tage hensyn til nogen eller noget. Tenoren i går var, at lige meget hvordan flertallet forholder sig, lovligt eller ulovligt, så har flertallet altid ret. Det er ulovligt, umoralsk og usagligt,” skrev Claus Pöhlmann til Kristeligt Dagblad dagen efter generalforsamlingen.

Menighedsrådet var placeret foran billedet af kunstneren Eske Kath i Christianskirken i Berlin fredag aften. Her skulle menigheden blandt andet beslutte, om næstformanden skulle ekskluderes. -
Menighedsrådet var placeret foran billedet af kunstneren Eske Kath i Christianskirken i Berlin fredag aften. Her skulle menigheden blandt andet beslutte, om næstformanden skulle ekskluderes. - Foto: Christian Birk