Fokus på Hans Egede kan give kongelig Grønlandsrejse problemer

Når dronning Margrethe rejser på rigsfællesskabstogt til sommer, falder turen sammen med 300-året for Hans Egedes ankomst til Grønland. Det kan få konsekvenser, hvis en markering af missionæren bliver koblet sammen med Dronningens besøg i Grønland, vurderer grønlandskendere

Dronning Margrethe vil blive modtaget som den populære person, hun er i Grønland, siger en kender. Her ses hun omgivet af folkemasser i Nuuk under en tidligere rejse. – Martin Lehmann/Ritzau Scanpix.
Dronning Margrethe vil blive modtaget som den populære person, hun er i Grønland, siger en kender. Her ses hun omgivet af folkemasser i Nuuk under en tidligere rejse. – Martin Lehmann/Ritzau Scanpix.

Grønland er fast inventar i dronning Margrethes nytårstale. Og afslutningen på 2020 var ingen undtagelse. Her knyttede hun sin forestående sommerrejse nordpå sammen med 300-året for missionæren Hans Egedes ankomst i 1721:

”I 2021 er det 100-året for det første kongebesøg i Grønland, da Christian X og Dronning Alexandrine med deres to voksne sønner, min far kronprins Frederik og prins Knud, kom sejlende til Nuuk, dengang Godthåb. Det er samtidig 300-året for Hans Egedes ankomst, et skelsættende år for både Grønland og Danmark. Jeg glæder mig til at gense Grønland og til atter at mødes med grønlænderne både i Nuuk og mange andre steder,” sagde dronning Margrethe i sin nytårstale.

Den rejse er nu planlagt. Hvordan vil dronning Margrethe så behandle Hans Egedes runde dag på sit rigsfællesskabstogt til sommer? Det er ikke nogen helt simpel sag. For gennem de senere år har missionæren været genstand for hed debat i det grønlandske samfund.

Sermersooq Kommune, som Nuuk hører under, valgte at tilbagetrække de 2,7 millioner kroner, som var budgetteret til i år at markere 300-året, ligesom Nuuks borgere sidste juli skulle stemme om, hvorvidt byens Hans Egede-statue skulle blive stående, som den stadig gør i dag.

Med den senere tids diskussioner om Hans Egede vil der være en række konsekvenser ved at lave en kobling mellem rigsfællesskabstogtet og 300-året. Det vurderer lektor ved Københavns Universitet Søren Rud, som forsker i den dansk-grønlandske relation.

”For nogle mennesker i Grønland repræsenterer Hans Egede kolonialismen. Hvis man fra kongehusets side får knyttet en forbindelse mellem kolonialisme og kongehus, kan man sætte noget af den symbolske kapital på spil, som kongehuset har i forbindelse med Grønland. Kongehuset fremstår nemlig apolitisk og symbolsk hævet over den politiske magtkamp, som er på spil i den dansk-grønlandske relation, og den kapital kan bringes i fare, hvis det bliver for tydeligt, at der er en forbindelse mellem kongehuset og kolonialismen,” vurderer lektoren.

At Hans Egede-statuen stadig står på en fjeldtop og skuer over Kolonihavnen i Nuuk, er et bevis for, at debatten om Hans Egede er mere nuanceret, end det bliver fremstillet med de stærke stemmer, som taler imod markeringen af 300-året. Det mener samfundsdebattør og forfatter Nauja Lynge, som er aktuel med romanen ”Opgangen” om det grønlandske mindretal i Danmark:

”Så længe vi er i et rigsfællesskab med hinanden, hvilket, som jeg ser det, ikke står til at ændre, er det kun naturligt med en markering af 300-året, hvor Dronningen som overhoved for hele rigsenheden selvfølgelig deltager. Hans Egede er en del af vores historie, og den kan vi ikke begynde at ændre,” siger Nauja Lynge.

Det grønlandske folk har respekt for og kærlighed til kongefamilien. Og det er da næsten også så sikkert som amen i kirken, at dronning Margrethe bliver modtaget af en flagende befolkning, når kongeskibet lægger til kaj i Grønland. Det siger redaktør ved Ilinniusiorfik Undervisningsmiddelforlaget Evi Kreutzmann, som er cand. mag. i sprog, litteratur og medier fra Grønlands Universitet, og som har beskæftiget sig med kongehusets rolle i Grønland gennem tiden.

”Da kongefamilien første gang besøgte Grønland, kan det siges, at det var mere af pligt, for Grønland var en koloni. Men relationen mellem kongefamilien og grønlænderne er vokset fra pligt til kærlighed, og særligt blandt de ældre generationer i Grønland er kongehuset meget populært,” siger Evi Kreutzmann, der dog forudser problemer, hvis man lægger vægt på Hans Egede under besøget.

Kristeligt Dagblad har forsøgt at få en kommentar fra kongehuset om Dronningens forestående rejse, men det har ikke været muligt. Det officielle program for Dronningens besøg i Grønland er endnu ikke meldt ud.