EU fjerner kors fra slovakisk mønt

Kors og glorier på en slovakisk jubilæumsmønt strider imod princippet om religiøs neutralitet og skal derfor fjernes

De to kors på munkenes klædedragt og glorier som Slovakiet har fjernet fra landets jubilæumsmønt.
De to kors på munkenes klædedragt og glorier som Slovakiet har fjernet fra landets jubilæumsmønt.

Det fastslår Europa-Kommissionen, som skal godkende den slovakiske mønt, med henvisning til Den Europæiske Unions Charter for grundlæggende rettigheder, som garanterer religiøs mangfoldighed og neutralitet i EU.

LÆS OGSÅ: EUs solidaritet med sig selv

Slovakiets nationalbank udgiver mønten i anledning af 1150-året for de græske helgenbrødre Kyrillos og Methodios' ankomst til blandt andet Slovakiet, som var en del af det daværende storrige Stormähren. Flere unavngivne medlemslande i EU har bedt Slovakiet om at fjerne de to kors på helgenbrødrenes tøj samt glorierne rundt om deres hoveder et krav, som landet efterkommer. Kravet vækker både bekymring og kritik hos den katolske kirke i Slovakiet.

Det er manglende respekt for vores traditioner og historie. Under vores totalitære fortid har vi kæmpet for anerkendelsen af betydningen af Kyrillos og Methodios for vores historie. Nu bliver det forbudt igen at have kors og glorie i statslige symboler, blot fordi der er nogen, der mener, at hele EU skal være sekulær, siger en talsmand for foreningen af biskopper i Slovakiet og opfordrer de slovakiske myndigheder til at protestere imod Europa-Komissionens beslutning.

LÆS OGSÅ: Topmøde deler EU i to uenige alliancer

Et slovakisk medlem af Europa-Parlamentet, kristendemokraten Anna Zaborska, mener ligeledes, at man dermed censurerer Slovakiets historie.

Kyrillos og Methodios gav vores forfædre værdier, som fortsat binder Europa sammen. At fjerne kors og glorier svarer til at fjerne korset fra Sankt Martins Katedral i Bratislava og forlange, at den bliver kaldt Martins Katedral, siger hun til den europæiske nyhedsside EurActiv.

Slovakiets nationalbank forsvarer beslutningen med, at mønten stadig forener de statslige og kristne symboler, da det slovakiske dobbeltkors som er landets statssymbol sidder for enden af Methodios' vandrestok.

LÆS OGSÅ: Når arbejdet sætter samvittigheden under pres

Ifølge fremtidsforsker Anne-Marie Dahl skal vi vænne os til konflikter som den slovakiske.

Vi kommer til at opleve flere af den type sager, hvor religiøse symboler kræves fjernet for ikke at støde nogen, siger hun.