EU-strid: Må Europa sige, at kristne er forfulgte?

EU's udenrigsministre kan ikke enes om at nævne forfølgelser af kristne i en resolution, der fordømmer overgreb mod religiøse minoriteter

En koptisk-ortodoks kristen tænder et lys under en demonstration i Rom den 9 januar 2011, for at fordømme angrebet på en koptisk kirke i den nordegyptiske by, Alexandria, hvor op til 23 mennesker blev dræbt. Angrebet, der fandt sted nytårsdag, er blot et blandt flere angreb på det seneste.
En koptisk-ortodoks kristen tænder et lys under en demonstration i Rom den 9 januar 2011, for at fordømme angrebet på en koptisk kirke i den nordegyptiske by, Alexandria, hvor op til 23 mennesker blev dræbt. Angrebet, der fandt sted nytårsdag, er blot et blandt flere angreb på det seneste. Foto: Stringer.

Efter kritik fra Italien og Frankrig har EU's diplomatiske chef, Catherine Ashton, i denne uge trukket den udtalelse tilbage, som EU's udenrigsministre skulle have vedtaget om en fordømmelse af religiøs forfølgelse.

Forud for et møde i mandags var de 27 udenrigsministre blevet enige om en udtalelse, der anmodede Catherine Ashton om at fremsætte konkrete forslag til at forbedre EU's indsats til fordel for religionsfriheden i verden. Udtalelsen indeholdt desuden en "stærk fordømmelse af den vold og de terrorhandlinger, som for nylig har ramt religiøse bygninger og pilgrimssteder" – uden at teksten dog specifikt henviste til de bombeangreb mod kristne mindretal i især Bagdad i Irak og Alexandria i Egypten, som har kostet omkring 70 mennesker livet inden for de seneste måneder.

Det var især Storbritannien og andre nordeuropæiske lande, som ønskede at holde udtalelsen i generelle vendinger uden at nævne bestemte trossamfund, ifølge diplomatiske kilder af frygt for at puste til "civilisationernes sammenstød".

Men denne formulering er for vag, mener den italienske udenrigsminister, Franco Frattini, som bliver støttet af Frankrig.

"Den endelige tekst nævnte ikke de kristne med ét ord, som om det var noget helt andet, vi talte om. Derfor ønskede jeg at få den trukket tilbage, og det blev den," sagde Franco Frattini efter mødet.

Udenrigsministrenes udtalelse kommer efter en resolution vedtaget af Europa-Parlamentet i fredags, hvori parlamentarikerne udtrykkeligt omtaler overgrebene mod de kristne i Mellemøsten. Det samme gør en resolution vedtaget af Europarådet dagen før.

Catherine Ashton skal nu udarbejde en ny tekst, som vil blive forelagt udenrigsministrene.

"De 27 ministre blev enige om at gå i tænkeboks for at finde ud af, hvordan vi kan anerkende enkeltstående trossamfund uanset deres religion, som gøres til ofre for overgreb eller det, der er værre," sagde Catherine Ashton.

Den katolske bispeorganisation COMECE kritiserede i sidste uge EU's udenrigsministre for en manglende fordømmelse af de seneste kristenforfølgelser.