Europas kirker styrker hjælp til forfulgte kristne i påsken

Påsken og lidelseshistorien bliver benyttet til at sætte fokus på forfulgte kristnes vilkår

epa04113477 A daffodil blossoms on a meadow in Cologne,      Germany,      07 March 2014.  EPA/HENNING KAISER
Epa04113477 A daffodil blossoms on a meadow in Cologne, Germany, 07 March 2014. EPA/HENNING KAISER. Foto: A4262/_Henning Kaiser/ Denmark.

I Syrien er mange kristne netop flygtet fra byen Kessab. I Nordkoreas fangelejre findes kristne, som lever af græs og rottekød. Og i Irak er hundredetusindvis af kristne systematisk fordrevet fra deres hjem. Fælles for dem er, at de lider under massiv undertrykkelse på grund af deres tro. Og påskens lidelseshistorie er i dag også en historie om de lidende kristne verden over.

For en række organisationer og kirker i Europa er påsken derfor et oplagt tidspunkt at rette opmærksomheden mod disse forfulgte.

Den britiske organisation Barnabas Foundation har for eksempel indledt en påskeappel om hjælp til kristne børn i Syrien.

LÆS OGSÅ: Kritik af Jelved for hastværk

I Frankrig indsamler organisationen SOS Chrétiens dOrient (SOS Østens Kristne) legetøj og penge gennem kampagnen Påske i Irak, hvor repræsentanter for organisationen tilbringer påsken med Iraks forfulgte kristne.

De mænd og kvinder, som SOS Chrétien dOrient vil møde i Irak, lever martyriet hver eneste dag, fordi de vælger at stå ved deres tro. Det handler om at yde materiel støtte, men også om at tage imod deres vidnesbyrd og sammen leve opstandelsens håb, forklarer den katolske biskop i Bayonne, Marc Aillet, der støtter operation Påske i Irak.

Også andre organisationer forsøger at inddrage Europas kristne i en mere personlig identifikation med de lidende, blandt andet med bøn.

Organisationen Åbne Døre, der støtter religionsfriheden for kristne i hele verden, opfordrer for eksempel til at benytte skærtorsdag til at bede for kristne i Tanzania, der for nylig har oplevet en stigning i antallet af overgreb mod kristne. Langfredag er det de kristne i det nordlige Nigeria, som inddrages i organisationens bøn, mens de nigerianske kristne selv samles for at tænke over Kristi død, som Åbne Døre formulerer det.

I den britiske gren af Åbne Døre har man samtidig valgt at sætte særligt fokus på forfulgte kristne i Nordkorea.

Vi har et bønneprogram, der går fra fasten til påske. Vi støtter også de nordkoreanske kristne med mad og bibler i den udstrækning, det er muligt. Og samtidig opfordrer vi folk til at identificere sig med de forfulgte i Nordkorea og for eksempel forsøge at leve under samme vilkår som nordkoreanerne, siger Claire Page, talskvinde for Åbne Døre i Storbritannien.

LÆS OGSÅ: Ægyptens kristne ser fremad

En familie med fem børn har for eksempel besluttet at leve i en uge af samme sparsomme ration ris, som nordkoreanerne typisk har til rådighed. Det, de sparer på mad, gives til organisationen til materiel støtte til Nordkorea.

Et andet eksempel er at invitere gæster til at dele et måltid, der består af samme ingredienser, som nordkoreanerne ofte må leve af, for eksempel i fangelejrene. Det vil sige græs og bark. Eller rotter og mus. Det er en måde at dele andres lidelse og samtidig vise konkret solidaritet, for eksempel ved at støtte vores politiske kampagne for at få politikerne til at lægge pres på Nordkorea, siger Claire Page.

Påsken er en tid, hvor kristne i særlig grad kan knytte an til kristnes lidelser, som de finder sted i dag, siger også Berthold Pelster, talsmand for den tyske organisation Kirche in Not, der bekæmper kristenforfølgelser og støtter forfulgte kristne verden over.

Det er mindre påskedag og opstandelsen, der er kernen i denne identifikation med de lidende, men især langfredag og passionsgangen med Jesu vej fra domfældelse til korsfæstelse langfredag. Men denne periode er særlig velegnet til at italesætte lidelsen og martyriet, siger Berthold Pelster.

Kirche in Not har i de seneste tre-fire år organiseret en særlig passionsgang, der sætter fokus på kristnes lidelser i dag.

Lidelse og martyrium er dimensioner af kristendommen, som vi ikke bryder os om at forholde os til og derfor har en tendens til at fortrænge. Men for mange mennesker verden over er det faktisk en daglig realitet. Og netop i påsken kan vi formidle dette budskab, siger Berthold Pelster.

Han minder blandt andet om den hollandske jesuitterpræst Frans van der Lugt, som blev dræbt i den syriske by Homs tidligere på ugen.

Han nægtede at forlade Homs trods sikkerhedsrisikoen i solidaritet med byens kristne. Som Kristus forsvarede han den kristne tro til den bitre ende, siger Berthold Pelster.