Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Færre unge vil læse teologi

Flere kvinder end mænd har søgt ind på landets to teologistudier. Foto: colourbox.com

Efter sidste års store tilstrømning til teologistudierne er antallet af optagne på teologi nu tilbage på et lavere leje. Studieleder mener, de har ramt et passende niveau trods tilbagegang

Et rekordstort antal unge er i dag blevet optaget på en af landets videregående uddannelser. Men den store fremgang af uddannelseslystne unge kommer ikke landets to teologistudier til gode.

Både teologi på Københavns Universitet og teologi på Aarhus Universitet har i år modtaget færre ansøgere end sidste år.

LÆS OGSÅ: Afslag på drømme-studiet? Se hvor der stadig er ledige pladser

Mens der sidste år samlet blev optaget 214 studerende på de to uddannelser, kan teologistudierne i år blot byde 168 nye studerende velkommen. Meldingen fra begge studier er, at de stadig har ledige pladser, og der har ikke været karakterkrav for at blive optaget på nogle af studierne.

"Selvom vores optagelsestal i år er en smule lavere end sidste år, svarer det meget godt til vores kapacitet," siger studieleder på teologi på Københavns Universitet Jesper Tang Nielsen. Her er der blevet optaget 118 nye studerende i år, og kapaciteten på uddannelsen er på 120 studerende.

"Jeg mener, det er et tilfredsstillende og passende antal nye studerende. Vi har næsten ingen ledige pladser," siger Jesper Tang Nielsen. Nedgangen i optagne på teologiuddannelserne skal ses i forlængelse af uddannelsernes succes sidste år, hvor et rekordhøjt antal studerende søgte ind på teologi. Jesper Tang Nielsen har ikke en forklaring på, hvorfor der er færre, der ønsker at læse teologi i år.

"Ansøgerantallet svinger hvert år, og hvert eneste år må vi sige, at vi ikke kan forklare hvorfor. Det drejer sig jo om relativt små tal," siger han. Til gengæld hæfter han sig ved, at 103 af de 118 nye studerende har søgt teologi som førsteprioritet.

LÆS OGSÅ: Teologistudiet sætter rekord

"Det betyder, at vores nye studerende har teologi som deres drømmestudie. Det plejer at sætte en rigtig god stemning fra starten," siger han.

På Aarhus Universitet er prodekan Marianne Ping Huang tilfreds med, at der er optaget 50 studerende på teologi.

"Det er et fint optag, som ligner det, vi har haft tidligere på studiet," siger hun og tilføjer, at der stadig kan nå at komme flere til, da der endnu er ledige pladser på studiet. De unge, der ikke er kommet ind på deres ønskede studie, kan frem til den 9. august søge ind på ledige pladser på andre studier.

"Vi oplever ofte en vis tilstrømning til teologi under anden søgerunde," forklarer Marianne Ping Huang.

I løbet af det sidste år har der været blæst om teologistudiet i Århus, fordi det har skullet flytte bygninger. Beslutningen om at flytte studiet har ført til protester fra de studerende, da de frygtet, at det vil føre til et dårligere studiemiljø.

Ifølge Marianne Ping Huang er det umuligt at sige, om det er flytningen, der er skyld i det lavere antal optagne i år.

"Man kunne lige så vel spørge, om sidste års store antal optagelser var, fordi, der var udsigt til, at der skulle ske store forandringer på teologi. Det er rigtig svært at sige noget om, og der kan være rigtig mange faktorer, der spiller ind på det svingende antal optagne," siger hun.

I en årrække har teologistudiet været kvindernes fag med flere kvinder end mænd blandt de optagne. Sidste år ændrede billedet sig dog, hvor flere mænd end kvinder søgte ind.

LÆS OGSÅ: Bøtten er vendt - nu vil flest mænd læse teologi

I år er det igen kvinderne, der fylder mest på listen over nye studerende. På teologi på Aarhus Universitet er 60 procent af de optagne på teologi kvinder, mens andelen er 51 procent på Københavns Universitet.