Første kremering af lig på bål i mere end 70 år

Hinduer i England håber, at denne uges ikke-tilladte kreme-ring af et lig på bål vil bane vej for, at hinduerne får grønt lys til samme fremgangsmåde fremover

Rajpal Mehat blev kun 32 år. Men nu håber hans familie, som er hinduer, at hans sjæl er fri, fordi han er blevet brændt efter de religiøse forskrifter i hinduismen. -- Foto: Scanpix
Rajpal Mehat blev kun 32 år. Men nu håber hans familie, som er hinduer, at hans sjæl er fri, fordi han er blevet brændt efter de religiøse forskrifter i hinduismen. -- Foto: Scanpix.

I onsdags foretog hinduerne i England den første bålkremation i mere end 70 år, og de håber, at de nu kan få grønt lys til at brænde alle deres afdøde på bål.

Ved en følelsesladet ceremoni tog familien til en illegal indisk immigrant, der blev fundet død i en kanal, en tårevædet afsked med ham i et afsidesliggende landområde i det nordøstlige England.

Politiet var blevet advaret om ceremonien, men gav tilladelse til, at den fandt sted, efter at de havde kontrolleret alle forhold.

Davender Ghai fra den engelsk-asiatiske venskabsforening, der tændte bålet, sørgede for, at Rajpal Mehats søster og mor kunne flyve til England og være til stede ved begravelsen.

Hinduerne insisterer på retten til at foretage kremationer på bål, så der ikke bliver stillet hindringer i vejen for deres afdøde.

De er krænkede over anvendelsen af gaskrematorier og er bange for, at asken fra deres afdøde ved et uheld skal blive blandet sammen med asken fra andre mennesker.

Der bor omkring 500 hinduer og 320.000 sikher i Storbritannien, hvor kremation på bål har været forbudt siden 1930'erne på grund af miljøhensyn, da man er bekymret over udslip af kviksølv.

Andrew Bogan, der er advokat og rådgiver for den engelsk-asiastiske venskabsforening, siger:

– Politiet var blevet advaret om, at man illegalt ville tænde et bål til afbrænding af døde. Jeg gav dem kopier af alle de dokumenter, der kræves, for at man kan få lov til at brænde en afdød. De var tilfredse, da alle forskrifterne var blevet fulgt, og de gav grønt lys for afbrændingen. Dette er den første bålafbrænding i England i 72 år. Forhåbentligt har vi dannet præcedens, sådan som vi ønskede, siger Bogan.

Rajpal Mehats søster, der malende beskriver sin brors liv som illegal immigrant, siger: "Han flyttede fra job til job og levede i konstant frygt for at blive opdaget. Den "mellemmand", der arrangerede hans flugt til England, skulle have 8500 pund og tog det meste af Rajpals løn som betaling."

Rajpal døde den 16. december 2005, to dage før sin 32-års fødselsdag.

Hans søster og hans moder, der beder om oplysninger til at afklare mysteriet om Rajpals død, har været ved broen, der går over den kanal, hvor han døde. Politiet har med efterforskningen dog ikke kunnet fastslå, om han sprang, faldt eller blev skubbet.

– Ved at brænde Rajpals legeme på bålet bliver hans sjæl sat fri, så han kan finde fred for den lidelse, han oplevede i de sidste forfærdelige øjeblikke af sit liv, siger hans søster Sonia.

– Fremmede menneskers venlighed har bragt os hertil. Jeg beder for, at vi også vil nå frem til sandheden om Rajpals død. Reuters

Oversat af Hanne Høgsbro Larsen

kirke@ kristeligt-dagblad.dk