Prøv avisen

Få menighedsråd søger præster, der trækker mange i kirke

I dag er fokus ikke på prædikanten, men på den ”arbejdende menighed”, siger professor Foto: FINN FRANDSEN/Ritzau

Selvom nogle præster på egen hånd formår at samle store menigheder og løfte kirkegangen, så er det ikke dem, der efterspørges af menighedsråd. I dag er fokus ikke på prædikanten, men på den ”arbejdende menighed”, siger professor

Da Poul Joachim Stender for over 30 år siden blev sognepræst i Kirke Saaby og Kisserup Sogne, var kirkegangen ikke prangende. Men det fik den midtsjællandske præst lavet om på. I dag kommer der langt flere, ofte et godt stykke over 100 personer til gudstjeneste, og flere er atypiske kirkegængere eller kommer fra andre sogne.

Udviklingen er især blevet forklaret med Poul Joachim Stenders egen person, hvilket man skulle tro gjorde ham til en attraktiv kandidat, hvis han en dag ville søge nyt embede. Men sådan forholder det sig ikke, siger han. Tværtimod.

”Jeg tror ikke, at det er nemmere for en præst, der er kendt og får mange i kirke, at få job i folkekirken, men derimod sværere. For det er ikke det, menighedsrådene vil have. Jeg fornemmer, at man rundt omkring er bange for, at evnen til at samle folk i kirken om søndagen betyder, at man har for meget fokus på sig selv, og at det overskygger arbejdet med børn. Jeg tror, jeg kan nævne i hvert fald 10 præster i Danmark, som vil have sværere ved at gå ud og få et nyt job, fordi de er populære,” siger han.

Rundt i landet finder man flere præster, der ligesom Poul Joachim Stender er kendt for at kunne samle store menigheder med deres synlige profil, karisma eller teologi. Og hvis vi går et par generationer tilbage, så var netop den gruppe eftertragtet, når kirker kiggede efter nye præster, siger professor i kirkehistorie ved Menighedsfakultetet Kurt E. Larsen.

Andre læser lige nu