Facebook censurerer maleri af Jesu opstandelse

Belgisk turistorganisation klager til Facebook over, at billeder af klassiske flamske kirkemalerier bliver censureret fra opslag på det sociale medie

Peter Paul Rubens' altertavle fra fra katedralen i belgiske Antwerpen viser åbenbart for meget bar hud til Facebooks politik.
Peter Paul Rubens' altertavle fra fra katedralen i belgiske Antwerpen viser åbenbart for meget bar hud til Facebooks politik. . Foto: Geert Vanden Wijngaert/Ritzau Scanpix.

Malerier af blandt andre Jesus er blevet offer for en censur hos Facebook, som automatisk fjerner billeder, der viser nøgenhed eller bliver anset for at være pornografiske.

Det gælder blandt andet den flamske maler Peter Paul Rubens’ berømte altertavle fra katedralen i belgiske Antwerpen. Maleriet forestiller den lændeklædte korsfæstede Kristus, der tages ned af korset.

For turistorganisationen Visit Flandern er det en stadig frustration, at de klassiske billeder konstant fjernes fra Facebook, fordi de store malere er med til at trække turister til.

De har derfor skrevet et lettere humoristisk brev til Mark Zuckerberg, der er stifter og øverste direktør for Facebook.

”De bare bryster og baller malet af nogle af vore kunstnere er altså upassende i din optik. Selvom vi griner lidt ad det, så gør din kulturelle censur livet lidt svært for os. Vi vil nemlig gerne bruge din platform til at promovere vore flamske mestre og Flandern – fordi kunstelskere også bruger Facebook,” skriver turistdirektør Peter de Wildes i det åbne brev.

Der er i skrivende stund ikke kommet et svar fra Facebook, men det er ikke første gang, at verdens mest udbredte sociale netværk bliver kritiseret for den måde, de censurer billeder på.

Efter protester i 2016 blev det igen muligt at vise det historiske billede fra Vietnam-krigen med en pige ramt af napalm.

Retningslinjerne fra Facebook siger, at der ikke må vises nøgenhed eller seksuelle aktiviteter – medmindre det er af uddannelsesmæssige, humoristiske eller satiriske grunde.

Sagen om Peter Paul Rubens kommer blot en uge efter, at Facebook blev kritiseret for at give ytringsfriheden for vide rammer ved blandt andet at afvise af have et totalt forbud mod holocaustfornægtelse.

Flere jødiske kommentatorer var stærkt kritiske.

”Facebook har en moralsk og etisk forpligtelse til ikke at tillade sådanne udsagn,” sagde direktør Jonathan Greenblatt fra den amerikanske, jødiske organisation Anti-Defamation League ifølge Sky News.

Det fik Mark Zuckerberg til at understrege, at han personligt finder fornægtelse af holocaust dybt fornærmende.

”Vores målsætning omkring falske nyheder er ikke at forhindre nogle i at sige noget usandt, men at forhindre falske nyheder og misinformation i at sprede sig på tværs af vore ydelser,” hedder det i udtalelsen.