Prøv avisen

Facebook-nonne smidt ud af kloster

Her ses María Jesús Galáns fanside på Facebook, hvor folk fra hele verden udtrykker deres sympati og støtte med den nu 54-årige bortviste søster. Foto: facebook.com

En spansk nonne er blevet bedt om at forlade det kloster, hvor hun har tilbragt de sidste 35 år af sit liv. Bortvisningen begrundes med, at hun bruger for meget tid på det sociale medie Facebook

Den 54-årige søster María Jesús Galán, af sine medsøstre også kaldet søster internet, er blevet bedt om at forlade klostret efter godt 35 år bag dets mure. Hendes medsøstre brød sig nemlig ikke om hendes megen aktivitet på internettet, herunder især Facebook, skriver The Telegraph.

Søster María har de sidste godt 35 år levet i nonneklosteret i Toledo, 75 kilometer syd for Madrid. Her har søsteren levet en stille tilværelse delvist afsondret fra den omkringliggende verden.

Abedissen på Santo Domingo el Real convent der er navnet på det gamle kloster i Toledo fra 1400-tallet, bragte for godt 10 år siden en computer inden for de gamle klostermure. Abedissen var overbevist om, at computeren ville afhjælpe søstrenes behov for at tage uden for klostret.

En computer gjorde det muligt for os at foretage gøremål online så som bankbesøg, og den mindskede dermed vores behov for at tage ind til byen forklarer søster María Jesús Galán til The Telegraph.

Søster María fik hurtigt øjnene op for de mange nye muligheder, der fulgte med en computer og begyndte at digitalisere klosterets kostbare bibliotek. Digitaliseringen betød, at klostrets over 600 år gamle historie nu blev tilgængeligt for resten af verden.

I 2008 modtog søsteren en lokal hæderspris for sit store og omhyggelige arbejde med at indscanne de mange gamle bøger og tekster fra klosterarkivet. En anerkendelse, der skabte overskrifter og fik søsterens sociale netværk på Facebook til at stige enormt.

Den stigende virtuelle aktivitet har dog i sidste ende vist sig at få dramatiske konsekvenser for den nu midaldrende nonne, der, til trods for at hun ifølge eget udsagn i dag føler sit religiøse kald stærkere end nogensinde, er blevet bedt om at forlade klostret efter godt 35 år.

Ifølge The Telegraph har Dominikanerordenen, den romersk-katolske klosterorden der eksisterer på klostret, hvor søster María boede indtil for nylig, ikke villet udtale sig om motiverne bag bortvisningen af søsteren. Ærkebiskoppen af Toledo har dog udtalt, at det var et internt anliggende, der forårsagede bortvisningen af søsteren.

María Jesús Galán, der nu bor ved sin mor, har efterfølgende modtaget opbakning og støtte fra flere tusinde mennesker rundt omkring i hele verden. Søsteren har i dag sin egen fanside på Facebook, med godt 7.500 fans spredt ud over det meste af verden.

Den pludselige bortvisning lader dog ikke til at gå den 54-årige søster synderligt på. Ifølge The Telegraph er søsteren, der allerede som 21-årig novice blev optaget i klosterordenen, nu parat til at påbegynde et helt nyt kapitel i sit liv:

Jeg vil gerne besøge London og New York, skriver hun på hendes Facebook-profil. Sådanne ting var slet ikke muligt at drømme om på klosteret.

Bortvisningen af søsteren kommer blot få uger efter pave Benedikt XVI holdt en tale, hvor han opfordrede til at bruge de sociale medier med omtanke. På trods af den løftede pegefinger fra paven, mener han dog godt at man som kristen har lov til at anvende medier som Facebook og Twitter blot det gøres i en kristen ånd.

LÆS OGSÅ: Ekspert: Paven styrker etik på Facebook